Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи електротехніки.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.25 Mб
Скачать

13.4. Тригер шмітта

Тригер Шмітта (рис. 78), або пороговий пристрій виконано на базі операційного підсилювача з додатним зворотним зв'язком й ха­рактеризується гістерезисною передатною характеристикою.

Перемикання схеми (зміна полярності вихідної напруги ОП) здій­снюється за умови рівності вхідної напруги на інвертувальному вході та напруги спрацювання на неінвертувальному вході uвх = UСІІ, зна­чення якої визначається

де Еоп – опорна напруга.

Рис. 78. Схема тригера Шмітта (а) та його передатна характеристика (б)

При зменшенні напруги uвх до значення, що дорівнює UВ1Д, ОП по вертається у попередній стан июк = U-вих макс). Значення напруги від­сіку Uвід визначається за виразом

Враховуючи, щоUвід < Uсп передатна характеристика такого ОП є гістерезоподібною, а перехід від додатного значення вихідної напруги до від'ємного є стрибкоподібним, то таку схему відносять до класу тригерів.

Приклади до розділу

Задача 13.1. Визначити етап прямого виходу Q асинхронного RS-тригера на елементах А БО-1 IE, якщо на вхід S подано сигнал логічно­го нуля, а на вхід R — сигнал логічної одиниці.

Розв'язок: Оскільки на вхід R асинхронного RS-тригери на еле­ментах АБО-НЕ подано сигнал логічної одиниці, то на прямому виході Q матимемо сигнал логічного нуля. Як видно зі схеми асинхронного RS-тригера на елементах АБОНЕ, вхід R є входом елемента АБОНЕ, виходом якого є прямий вихід Q тригера. Тому, у випадку сигналу логічної одиниці на одному з входів елемента АБО-НЕ на виході цього елемента, завжди буде логічний нуль. Отже стан прямого виходу асинхронного RS-тригера відповідає логічному нулю.

Задача 13.2. Визначити етап прямого виходу синхронного D-mpuгера, якщо на вхід D подано сигнал логічного нуля, а на вхід С — сиг­нал логічної одиниці.

Розв'язок: Розглянемо цю задачу з використанням схемної реалі­зації D-тригера, поданої на рис. 76, а. У випадку заданої комбінації сигналів на виході логічного елемента І—НЕ (DD1) матимемо сигнал логічної одиниці, а на виході елемента ІНЕ (DD2) сигнал логіч­ного нуля. Далі ці сигнали подаються відповідно па входи S та R KS-тригера на елементах ІНЕ. Отож, па прямому виході цього елемента отримаємо сигнал логічного нуля.

Задача 13.3. Складіть таблицю станів для асинхронного RS-три­гера на логічних елементах ІНЕ.

Розв'язок: Під час складання таблиці станів необхідно врахову­вати те, що у випадку сигналу логічної одиниці на одному з входів елемента ІНЕ, на виході цього елемента матимемо сигнал логічно­го нуля.

Таблиця станів для асинхронного RS –тригера на елементах І – НЕ:

Задача 13.4. Визначте напруги спрацювання та відсіку для триге­ра Шмітта, якщо його схема має такі параметри: R2 = 10кОм;

R3 = 2ОкОм; U+вихмакс = 11,5В; U-вих MaKC = -11,5В; Е = 5 А

Розв'язок: Напругу спрацювання тригера визначаємо з виразом

Напруга відсіку дорівнює

Запитання для самоперевірки

  1. У чому полягає особливість тригерних схем?

  2. Поясніть призначення логічних пристроїв керування.

  3. Яка відмінність між асинхронними і синхронними тригерами?

  4. Назвіть основні типи тригерів.

  5. Як розуміти одиничний і нульовий вхід тригера?

  6. Поясність відмінність між RS-тригером і JK- тригером.

  7. На чому базується робота тригера Шмітта?

  1. Чим визначається напруга перемикання в тригері Шмітта?

  2. Чи можна змінювати величину напруг спрацювання та відсіку в тригері Шмітта?

10. Де використовують тригерні елементи?