Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи електротехніки.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.25 Mб
Скачать

Ключові терміни та поняття:

* генератор лінійно-змінної напруги, х джерело опорної напруги, х пороговий елемент, * мультивібратор, х операційний підсилювач, х інтегратор, х суматор, х меандр

Генератори лінійно-змінної напруги (ГЛЗН) пристрої електроніки, які забезпечують формування пилоподібної напру­ги, їх робота базується на використанні процесу заряду-розряду конденсатора постійною напругою.

ГЛЗН структурно складаються з трьох основних компонентів:

* джерела опорної напруги (ДОН), * інтегратора (ІНТ) та слабкострумного електронного ключа (СЕК) з * пороговим елементом (ПЕ) для його керування (рис. 63, а).

Рис. 63. Структурна схема ГЛНЗ (а) та часові діаграми напруги (б)

На вхід ІНТ подається від ДОН постійна напруга Uon1, під впли­вом якої напруга на його виході uГЛНЗ лінійно зростає до значення, яке визначає напруга Uon2, що подається на інвертувальний вхід ПЕ, не-інвертувальний вхід якого під'єднаний до виходу інтегратора. Якщо uглзнUon2, то на виході ПЕ з'являється додатне значення вихідної напруги, яка відкриває СЕК. При цьому СЕК закорочує конденсатор інтегратора і відбувається його розряд, а напруга на виході ГЛЗН спа­дає до нуля. Часові діаграми напруг, що пояснюють роботу ГЛЗН, по­казані на рис. 63, б.

Схемну реалізацію ГЛЗН з використанням операційних підсилю­вачів показано на рис. 64. Тут ДОН виконується на резисторах R2, R3 і стабілітронах VD1, VD2. Інтегратор реалізований на операційному підсилювачі DA2, резисторах R.h R5 і конденсаторі СУ Для слабкострумного ЕК використано уніполярний транзистор із ізольованим за­твором VT1.

Рис. 64. Схема генератора лінійно-змінної напруги

Пороговий елемент виконано на операційному підсилювачі DA1 (компараторі), діоді VD3 та часозадавальній ланці R1-C1. Параметри ланки R11 розраховують за сталою часу розряду конденсатора С2 через опір відкритого каналу транзистора VT1, який дорівнює Rкан ≈ 10 Ом, тобто 1,2R1,С1 = RканС2 Коефіцієнт 1,2 забезпечує повне розряджання конденсатора С2 незалежно від розкиду параметрів транзистора. Зна­чення опору R1 переважно приймають таким, що дорівнює 10 кОм.

В системах перетворення параметрів використовується схема ГЛЗН (рис.65,а), в якій використано два додатних зворотних зв'язки — від генератора та від компаратора.

Рис. 65. Автогенераторний ГЛЗН (а) і його часові діаграми (б)

Нехай в момент подання напруги живлення на виході компаратора напруга має додатне значення u1 = U+ихмакс. При цьому VD1 перехо­дить у відкритий стан і починає працювати інтегратор, який формує напругу uглзн (рис. 65,6). Одночасно починає наростати і напруга зво­ротного зв'язку uзв.з В момент часу, коли ця напруга зрівняються за величиною з опорною напругою Uo (u3B = U0 ), компаратор переми­кається і його вихідна напруга стає від'ємною U-вих.макс. Відкриваєть­ся VD2 і інтегратор починає формувати лінійно-спадну напругу.

Для розрахунку ГЛЗН важливим є визначення максимальних зна­чень напруги Uглзн через параметри схеми. Для цього використову­ють рівність напруги uнл із опорною напругою U0 в момент переми­кання компаратора. Так, для моменту часу t2 отримуємо

а для моменту часу t3

З цих тотожностей отримуємо вирази для напруги ГЛЗН:

Схему ГЛЗН форми «меандр» показано на рис. 66. а, яка складаєть­ся з мультивібратора, інтегратора та інвертyвального суматора. Мульти­вібратор реалізовано на операційному підсилювачі DA1.

Рис. 66. Схема генератора лінійно-змінної напруги форми «меандр» (а) та часові діаграми напруги на елементах генератора (б)

Інтегратор на операційному підсилювачі DA2 перетворює прямо­кутні вихідні імпульси мультивібратора в біполярну лінійно-змінну напругу форми «меандр». Опори резисторів R5, R6 вибирають за такими самими умовами, що й опір резистора R3. Ємність конденсатора С2 визна­чають за виразом C2 = T / 4R5, де Т— період чередування імпульсів.

Для отримання уніполярної напруги форми «меандр» використо­вують інвертувальний суматор на операційному підсилювачі DA3. Враховуючи, що лінійно-змінна напруга на виході інтегратора коли­вається від U+вих.макс до U-вих макс а для забезпечення умов регулюван­ня розмах вихідної напруги повинен бути в межах від 0 до U+вихмакс то коефіцієнт підсилення суматора за напругою повинен дорівнювати Ku = -R9/R7 =-0,5. Для забезпечення цієї умови до інвертувального входу DA3 через резистор R8 подається постійна напруга зміщення від від'ємного полюса джерела живлення.

При використанні операційного підсилювача DA3 з вхідними біполяр­ними транзисторами, опір резистора зворотного зв'язку R9, = 10 кОм, а з вхідними уніполярними транзисторами — R9 = 100 кОм.

Значення опорів вхідних резисторів суматора обчислюють за формулами

Номінали резисторів вибираються з ряду номінальних значень найближчих до обчислених.

ГЛЗН використовуються в системах розгортки електронно-проме­невих трубок (кінескопів), в системах перетворення фізичних параме­трів у електричні сигнали, тощо.