Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_praktichnikh_Derevo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

Послідовність виконання роботи:

  1. Ознайомитись із різновидами вимірювального інструменту

  2. Засвоїти принцип роботи тих інструментів якими буде проводитись розмітка

  3. Підібрати інструмент необхідний для виконання розмітки заготовок майбутнього виробу.

  4. Виконати розмітку деталей.

Звіт про роботу

Звіт повинен включати:

  • тему, мету, перелік матеріально-технічного забезпечення необ­хідного для виконання роботи;

  • короткі теоретичні відомості;

  • представлені деталі із нанесеною розміткою;

  • висновки за результатами виконаної роботи.

Контрольні питання

1. Які є види розмічального інструменту?

2. Що таке розмітка?

3. Для яких операцій під час розмічання використовується штангельциркуль?

4. Який розмічальний інструмент застосовують для розмічання чорнових заготовок?

5. Назвіть інструменти, що їх застосовують для розмічання кутів.

6. Який інструмент використовують для розмічання паралельних ліній? Розкажіть про його конструкцію та правила роботи з ним.

7. Для чого в розмітці використовуються шаблони?

Лабораторна Пиляння деревини.

робота №5 Інструменти для пиляння.

___________________________________________________________________

Мета: Набути практичних умінь у пилянні деревини, та випилюванні заготовок у розмір.

Матеріально-технічне забезпечення – робочий зошит, підручник, письмове приладдя, креслярське приладдя, інструменти для розмітки, інструменти для пиляння та випилювання заготовок.

Завдання: За допомогою ножівок та лобзиків виконати пиляння деревини у розмір, випиляти деталі для майбутнього столярного виробу.

При підготовці до лабораторної роботи студентам необхідно

Знати:

  • Різновиди інструменту для пиляння та розпилювання деревини;

  • Правила безпечної праці в процесі роботи з інструментом для пиляння;

  • Призначення інструменту для пиляння;

Теоретичні відомості

При пилянні одержують бруси, бруски, дошки. Розпилюють деревину ручними чи електричними пилками.

Пилка являє собою стрічку або диск із нарізаними на ній зубами (різцями). Кожен зуб пилки має три кромки, що ріжуть — одну передню коротку і дві бічні. У пилок для поздовжнього розкрою деревини зуби короткою кромкою, що ріже, перерізають волокна деревини, а бічними розділяють їх між собою по

напрямку. Зуби цих пилок мають пряме заточення і за формою нагадують трикутник, тому ними можна пиляти тільки в одну сторону. Зуби пил для поперечного розкрою найбільш часто мають форму рівнобедреного трикутника і двостороннє заточення, тому ними можна пиляти в обидва боки. У цих пилок, коротка ріжуча кромка, розділяє волокна, а бічні перерізають їх.

Крім пилок для поздовжнього і поперечного розкрою є також столярні пилки, чи як їх інакше називають, універсальні. Зуби цих пилок влаштовані так, що ними можна пиляти деревину вздовж і поперек. Представляють вони собою рівнобедрений трикутник із прямим кутом, направленим у бік пиляння. Розміри ріжучих кутів зубів, складають середню величину між кутами, прийнятими в зубів пив для поздовжнього і поперечного розкрою.

Ручні пилки бувають не натягнуті — поперечні дворучні і ножові (ножівки) і натягнуті — лучкові.

Пилки поперечні дворучні застосовують для поперечного розкрою брусів, брусків, дощок. Довжина пив 1000, 1250, 1500, 1750 мм; ширина 140 і 160 мм; товщина 1,1 і 1,4 мм. Зуби мають форму рівнобедреного трикутника, заточення косе. Пилки випускаються в двох виконаннях. Кут загостреня в пилок 1-го виконання 40+.-2°, а в пилок 2-го виконання 45 ±2°.

Поперечною дворучною пилкою працюють два робітники. Деревину кладуть на підставку (стіл, козли), намічають місце пропилу, після чого на це місце встановлюють пилку. Починати пиляти треба серединою пилки, а коли середні зуби заглибляться в деревину, поступово доводять розмах пилки до всієї її довжини. Працюють пилкою так: по черзі кожний із працюючих плавно тягне пилку до себе, а інший працюючий її вільно подає, при цьому працюючі вільними руками (в більшості лівими) підтримують матеріал, що розкроюється. При пилянні не слід сильно натискати на пилку, тому що інакше вона може застрягти в пропилі. Пила повинна бути добре заточена і правильно розведена.

Ножові пилки (ножівки) бувають широкі, вузькі і з обушком.

Ножівку широку застосовують для поперечного розкрою дощок, брусків. Ширина полотна у вільного кінця 80 мм, товщина 1,2 мм. Зуби мають форму трикутника, косе заточення, кут загострення 40°, Розводять зуби по 0,4...0,6 мм на сторону. У зв'язку з тим, що пила має порівняно велику ширину, нею пиляти важче, ніж лучковою.

Ножівка вузька служить для розпилювання тонких пиломатеріалів, випилювання криволінійних деталей і виконання наскрізних пропилів. Має довжину 450 мм, ширину на вільному кінці 20...40 мм, товщину 1,5 мм.

Ножівку з обушком використовують для виконання неглибоких пропилів, зарізання на «вус» і розпилювання дрібних відрізків деревини. Ними можна користатися при припасуванні столярних з'єднань. Верхня частина пилки має потовщення. Ширина полотна біля ручки 149 мм; товщина ручки 22 мм; товщина полотна до 0,8 мм. Зуби мають форму прямокутного трикутника. Тому що полотно має невелику товщину, для додання йому жорсткості у верхній частині приклепують обушок.

Ножівка-наградка застосовується для некрізного пропилювання пазів під шпонки, а також для випилювання вузьких пазів. Має довжину 100...120 мм, товщину 0,4...0,7 мм.

Лучкова пилка використовується для поздовжнього і поперечного розпилювання деревини і являє собою дерев'яний верстат (лучок) з натягнутим на ньому полотном. Лучкові пилки бувають розмашні (розпускні), поперечні, викружні, шипові.

Розмашні пилки мають полотно шириною 45...55 мм, товщиною 0,4...0,7 мм, крок зубів 5 мм, кут загострення зубів 40...50.° Заточення зубів пряме. Довжина полотна 780...800 мм. Ці пилки застосовують для поздовжнього пиляння деревини.

Поперечні пилки мають ширину полотна 20...25 мм, товщину 0,4...0,7 мм, крок зубів 4...5 мм, кут загострення зубів 65...80.° Зуби мають форму рівнобедреного трикутника, заточення косе. Довжина полотна 750...800 мм.

Викружні пилки застосовують для криволінійного фігурного пиляння. Вони мають полотно довжиною до 500 мм, шириною 4...15 мм; зуби з прямим заточенням і з кроком 2...4 мм, кут загострення 50...60.° Товщина полотна пилки не більш 1 мм, тому утворюється вузький пропил.

Шипові пилки використовують для випилювання шипів і вушок. Вони мають полотнину шириною 40...50 мм, товщиною 0,4...0,5 мм, зуби прямокутної форми з кроком 3...4 мм і кутом загострення 80...85. Пила має довжину 600...700 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]