Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_praktichnikh_Derevo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

Теоретичні відомості

Розмічання – нанесення на заготовку точок і ліній, які показують контури поверхонь, що підлягають обробці, а також осьових і допоміжних ліній і центрів отворів майбутнього виробу (деталі).

Для розмітки і перевірки точності обробки заготовок і деталей використовують наступні вимірювальні і розмічальні інструменти.

Рулетка Р-3 - (ДСТ 7502—80) являє собою круглий металевий чи пластмасовий футляр, у якому вкладена вимірювальна стрічка довжиною 1, 2, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 75 і 100 м з нанесеними на неї діленнями, вираженими в метрах, сантиметрах, міліметрах. Рулетку застосовують для лінійних вимірів, а також грубої розмітки довгих пиломатеріалів.

Метр-рулетка - призначена для більш точного виміру і розмітки будь-яких заготовок по товщині і ширині та більш коротких по довжині. Метр-рулетка складається з металевого футляра із спірально покладеною в ньому сталевою стрічкою довжиною 1...2 м, на якій нанесені ділення.

Складаний метр являє собою набір металевих чи дерев'яних лінійок з нанесеними на них діленнями. Лінійки з'єднуються між собою на шарнірах і легко складаються чи розсовуються. Метр служить для лінійних вимірів предметів незначної довжини.

Кутник - призначений для перевірки прямокутних елементів будівельних конструкцій і складається з основи, у яке під прямим кутом вмонтована лінійка. На лінійці нанесені поділки. Косинці бувають дерев'яні розміром 250 х 160 х 22 і 500х300х24 мм і металеві розміром 500х240 мм.

Єрунок - служить для розмічання і вимірювання кутів 45 і 135°. Складається з основи — колодки, у яку вставлена дерев'яна чи металева лінійка під кутом 45°.

Малка - призначено для вимірювання кутів за зразком і перенесення їх на заготовки — деталі. Складається з основи — колодки і лінійки, з'єднаних між собою шарнірно.

Циркуль - застосовують для перенесення розмірів на заготовки і для окреслення круглих розміток.

Нутромір - використовують для виміру внутрішніх діаметрів отворів.

Рівень із виском - призначений для перевірки вертикальності деталей.

Кутник-центрошукач - призначений для визначення центру в циліндричних предметах.

Рівень (ДСТ 9416—76) - застосовують для перевірки горизонтального і вертикального розташування поверхонь будівельних елементів і конструкцій (підлог, балок і ін.). Він являє собою металевий корпус, у який вставлена запаяна трубка (ампула), наповнена підфарбованою в рожевий чи жовто-зелений колір рідиною (спиртом). У рідині знаходиться пухирець повітря, що прагне зайняти верхнє положення.

Отволока - служить для нанесення ліній на кромку дошки; являє собою дерев'яний брусок довжиною 400 і шириною 50 мм. З одного кінця брусок отволоки має невеликий скіс, а на відстані 1/3, від краю — виступ, у який забивають цвях. Гострим кінцем цвяха наносять лінії (риски).

Скоба - призначена для розмітки при ручному зарізані шипів і вушок. Являє собою дерев'яний брусок, у якому на відстані 1/3 від краю вибрано чверть. У чверть з визначеним кроком забивають цвяхи, гострими кінцями яких наносять лінії.

Висок (ДСТ 7948—80) служить для перевірки вертикальності встановлення дерев'яних конструкцій (віконних і дверних блоків, вбудованих меблів, перегородок) і являє собою металевий тягарець циліндричної форми, що закінчується на одному кінці конусом.

Рейсмусом - наносять риски, паралельні одній із сторін бруска, деталі. Він являє собою дерев'яну колодку, у якій через два отвори проходять два бруски. На кінці бруска з однієї сторони є гострі шпильки, якими наносять риски. Випускаючи кінець бруска за колодку, встановлюють необхідну величину відстані від кромки бруска до риски, тобто лінії розмітки.

Штангенциркуль ДСТ 166—80 - застосовують для виміру зовнішніх і внутрішніх розмірів деталей і виробів. Штангенциркулі бувають чотирьох типів. Найбільш часто застосовується штангенциркуль марки ШЦ-1 із двостороннім розташуванням губок для зовнішніх і внутрішніх вимірів і з лінійкою для виміру глибин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]