Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
510НСКЛ_ЗС_МВК11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

Модуль 2. Становлення кіно як виду мистецтва

Тема 5. Історичний розвиток кіно як виду мистецтва

Специфіка мистецтва кіно. Діяльність братів Люмьєр. Види кіномистецтва. Періодизація історичного розвитку кіно. Становлення та спадок голлівудської “фабрики мрій”. Специфіка «німого» та звукового кіно.

Фотографічна природа зображення та монтаж як основні засоби виразності у кінематографі.

Специфіка монтажу як основного засобу виразності у кіномистецтві. Монтаж як технічний процес створення фільму. Види монтажу. Послідовний, паралельний та асоціативний монтаж.

Монтаж як засіб художнього мислення в мистецтві ХХ ст. Специфіка монтажу в літературі, живопису, кіномистецтві.

Специфіка композиції кінострічок «Амелі» та «Форрест Гамп». Порівняльний аналіз змісту та форми кінострічок. Загальні риси та відмінності проблематики та технічних засобів її втілення.

Тема 6. Художня своєрідність кіномистецтва у сша. Творчість ф.Копполи

Своєрідність американського та європейського кіно.

Американське кіно другої половини ХХ століття. Відображення в кінематографі основних проблем американського суспільства в цілому і особистості зокрема.

Творчість Ф.Ф. Копполи. Тема війни у стрічках Копполи. Огляд фільму “Апокаліпсис сьогодні”. Третя хвиля «загубленого покоління». Тема брехні та божевілля у стрічці.

Філософське осмислення готичного сюжету: стрічка “Дракула Брема Стокера”. Асоціативний монтаж як засіб створення образного метафоричного ряду у фільмі. Засоби створення двосвіту у стрічці.

Творчість М. Формана. Огляд кінострічок “Амадей”, “Вальмон”, “Понад зозулиним гніздом”. Методологія екранізації літературних творів за Форманом.

Тема 7. Специфіка розвитку європейського кіно. Творчість ф.Фелліні та л.Бунюеля

Своєрідність європейського кіно. Поняття про “закрите” інтелектуальне кіно. Спрямованість європейського кіно на висвітлення психологічних проблем особистості.

Відбиття трагедії ІІ світової війни у європейському кіно.

Творчість Ф. Фелліні. Естетичні погляди Фелліні. Формування світогляду та особливості стилю Фелліні. Огляд кінострічок “8 1/2”, “Солодке життя”, “Казанова”.

Творчість Л. Бунюеля. Особливості стилю. Бунюель та сюрреалізм. Огляд кінострічок “Днівна красуня”, “Скромна чарівність буржуазії”.

Тема 8. Основні тенденції розвитку новітньої світової літератури. Творчість г.Г.Маркеса та х.Муракамі

Загальна характеристика латиноамериканської літератури другої половини ХХ ст. Специфіка літературного процесу в Колумбії.

Творчий шлях Г.Г.Маркеса. Літературно-критична та суспільна діяльність (журналістика як початок творчого шляху).

Роман «Сто років самотності» як історія світу. Специфіка магії, метафори та міфу в романі. «Сто років самотності» як роман-міф. Засади магічного реалізму в романі.

Своєрідність поетики роману.

Творчий шлях Х.Муракамі. Синтез західноєвропейських та східних культурних традицій в творчих добутках письменника. Осмислення літературно-культурних традицій у творчості Х.Муракамі.

Жанрова своєрідність роману «Хроніки заводної птиці». Двохмірність світу в романі. Рефлексія як процес повернення до своєї людської суті.

Синтез засад американської та східної культури в романі.

Специфіка композиції та своєрідність стилю в романі.