Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_1_3_Л.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

2.1.Складовими елементами фінансової дисципліни є:

бюджетна, кошторисна, авансова, штатно-тарифна, платіжно-розрахункова та касова дисципліни.

Бюджетна дисципліна – дотримання порядку здійснення платежів до бюджету та використання бюджетних призначень.

Надання Державному бюджету сили закону має велике значення для його дієвості, посилення впливу на всі галузі господарства і встановлення суворої фінансової дисципліни.

Військові частини зобов’язані проводити витрачання бюджетних коштів цілеспрямовано, у суворій відповідності з їх призначенням, своєчасно і повністю перераховувати до бюджету податки та інші суми. Дотриманню вищевказаних вимог сприяє введення фінансування в/ч через органи Держказначейства України.

Кошти за кошторисом МО України можуть витрачатися тільки на протязі того бюджетного року, у якому вони відпущені. Всі залишки бюджетних коштів, які залишаються на кінець року, здаються ЗФО у встановлений термін.

Бюджетні кошти поточного року не дозволяється використовувати в кінці року для оплати майна і послуг, які фактично будуть отримані в/ч у новому році. Тому начальник фінансового органу стежить за тим, щоб перерахування проводились тільки за товарно-матеріальні цінності (послуги), що будуть отримані (виконані) в поточному році.

Військова частина повинна правильно проводити утримання і своєчасно перераховувати до Держбюджету України податки, штрафи, нарахування і інші суми, які належать до здачі.

Кошторисна дисципліна – дотримання правил витребування коштів і складання кошторису та використання кошторисних призначень.

Кошторисна дисципліна вимагає витребування і витрачання коштів проводити тільки на законні потреби, у межах встановлених норм, тарифів і цін, у відповідності з планами бойової та гуманітарної підготовки, Планом господарських робіт частини, при постійному дотриманні суворої економії у витратах.

Основним документом, згідно якого здійснюється витребування і витрачання коштів, є Кошторис військової частини. При його складанні забороняється планувати витрати у сумах, що перевищують дійсну потребу. Надлишкове витребування і витрачання коштів одними в/ч може стати причиною неповного задоволення невідкладних потреб інших в/ч, призводить до нецільового та неекономного витрачання коштів.

Витрачання коштів в/ч допускається тільки у межах річних призначень згідно кошторису МО України.

Авансова дисципліна – дотримання встановленого порядку видачі авансів, використання коштів та здійснення розрахунків за ними.

Авансова дисципліна - це обов’язковий для в/ч, підприємств і установ порядок видачі (перерахування), цільового витрачання і своєчасного погашення авансів (підзвітних сум).

Видача коштів під звіт проводиться тільки у випадках, передбачених Положенням про фінансове господарство військової частини. Підзвітні особи зобов’язані у встановлені терміни звітуватися підзвітні суми шляхом представлення авансових звітів і повернення залишків невикористаних підзвітних сум у касу фінансового органу.

Начальник ФЕС зобов’язаний періодично перевіряти у підзвітних осіб наявність отриманих ними під звіт коштів або виправдних документів на їх витрачання, вимагати від них представлення авансових звітів у встановлені терміни. У випадку неподання авансового звіту у встановлені терміни підзвітна сума утримується за вказівкою командира в/ч із грошового забезпечення (заробітної плати) підзвітної особи.

Штатно-тарифна дисципліна – дотримання правил використання особового складу за штатним призначенням, правильне визначення розмірів грошового забезпечення і заробітної плати.

Штатом в/ч встановлюється перелік посад, ВОС, штатно-посадові оклади особового складу або тарифікація. Крім того, у в/ч можуть утримуватись робітники і службовці на підставі штатних розкладів за рахунок коштів спеціального фонду. Штатні розклади затверджуються відповідними директорами департаментів начальниками забезпечувальних управлінь ОК (виду ЗС України), КЕЧ районів (гарнізонів), а на робітників підсобних господарств - командирами військових частин.

Особовий склад дозволяється утримувати та використовувати у суворій відповідності зі штатом і штатним розкладом, не дозволяючи використання окремих робітників не за призначенням. За вказівкою командира частини начальник ФЕС перевіряє виконання штатно-тарифної дисципліни у підрозділах, службах, побутових й інших підсобних підприємствах і господарствах частини.

Наприклад, слюсар або сантехнік не може використовуватися як діловод. У випадку встановлення фактів використання окремих осіб не за штатним призначенням начальник ФЕС доповідає про це командиру в/ч для вжиття заходів.

Платіжно-розрахункова дисципліна – дотримання порядку взяття фінансових зобов’язань, правил розрахунку з юридичними і фізичними особами. Тобто це виконання в/ч і установами термінів і порядку погашення їх грошових зобов’язань і правил розрахунків. Зобов’язання по платежах виникають при розрахунках між в/ч і підприємствами за поставлені товарно-матеріальні цінності або надані послуги (виконані роботи), що здійснені у відповідності з укладеними договорами. Такі договори в/ч можуть укладати тільки при наявності у них коштів на ці цілі.

Розрахунки за товари або послуги повинні проводитись своєчасно. Наявність у в/ч дебіторської заборгованості розглядається як відволікання коштів від їх прямого призначення. Виникнення кредиторської заборгованості викликає фінансові труднощі у постачальників (підрядників) і може викликати нарахування в/ч пені, штрафу або неустойки.

Начальник ФЕС повинен стежити за своєчасним і повним отриманням попередньо сплачених товарів або послуг. Якщо з яких-небудь причин вони отримані не повністю, необхідно терміново вимагати повернення залишку коштів.

Платежі в/ч повинна проводити безпосередньо отримувачам (без участі посередників). Розрахунки здійснюються через органи Держказначейства України безготівковим порядком. Забороняється проводити платежі за матеріальні цінності і послуги готівкою, якщо ці платежі можуть бути проведені безготівковим порядком. Грошове забезпечення і заробітна плата особовому складу повинні виплачуватись у встановлені строки.

Касова дисципліна – дотримання порядку отримання, зберігання та використання готівкових коштів.

Кількість грошей в обігу в нашій державі регулюється Нацбанком України, який планує випуск і вилучення грошей з обігу у відповідності з співвідношенням прибутку коштів у каси банків в цілому по державі і їх витрат на основі вимог “закону грошового обігу”. Показники такого плану виходять з того, що всі підприємства і установи, у тому числі і військові частини, повинні виконувати вимоги касової дисципліни.

Військові частини зобов’язані отримувати з відповідного рахунку готівку лише у сумах, що необхідні для виплати особовому складу та на інші повсякденні потреби, що не можуть бути оплачені безготівковим порядком. Не дозволяється зберігати готівку у касі понад норму, встановлену органом Держказначейства України (крім трьохдобового терміну під час виплати щомісячного ГЗ (заробітної плати), коли дозволено не дотримуватись норми). Залишок готівки, що перевищує встановлену норму, належить до термінового повернення на реєстраційний або спеціально реєстраційний або спеціально-реєстраційний рахунок в/ч.

Прийом у встановлених випадках готівки у касу в/ч проводиться тільки з видачею платнику квитанції до прибуткового касового ордеру. Прийом грошей по списках, довідках, розписках забороняється. Готівка, що отримується підсобними підприємствами за надання послуг, повинна своєчасно і повністю здаватися до фінансового органу.

Списання коштів з каси в/ч проводиться тільки по видатковому касовому ордеру, оформленим встановленим порядком. Військова частина зобов’язана забезпечити зберігання готівки в частині, а також при транспортуванні із установи банку.

Однією з важливих вимог фінансової дисципліни у військовій частині є своєчасне і правильне ведення бухгалтерського обліку, а також високоякісне складання і подання у встановлені терміни фінансової звітності.

2.2.Основними вимогами фінансової дисципліни є:

  • здійснення планування і витребування коштів лише у межах дійсної потреби, обчисленої за установленими нормами, нормативами, тарифами, цінами і розцінками, згідно із затвердженими штатами, штатними розписами, табелями тощо;

  • одержання готівки тільки в разі її дійсної потреби;

  • збереження готівки в касі в/ч в межах ліміту, затвердженого командиром в/ч згідно з розрахунком;

  • оприбуткування готівки та бланків суворого обліку в регістрах бухобліку, яке проводиться в день одержання їх в/ч на підставі виправдних прибуткових документів, а також відображення в бухобліку коштів, які надходять на реєстраційні рахунки в/ч, у день одержання витягів від Держказначейства України;

  • оформлення всіх первинних бухгалтерських документів та здійснення записів у регістрах бухобліку про прийняття і видачу готівки в день проведення операцій;

  • щоденне заповнення в кінці робочого дня касової книги та складання довідки про фактичну наявність готівки в касі;

  • недопущення розбіжностей між наявною готівкою в касі та залишком за обліком касової книги;

  • витрачання коштів на потреби відповідно до їх призначень;

  • недопущення використання коштів на цілі, не забезпечені відповідними асигнуваннями, або на придбання зайвих та непотрібних матеріальних цінностей;

  • виплата ГЗ військовослужбовцям і заробітної плати працівникам за затвердженими Кабінетом Міністрів України і Міністром оборони України нормами та в установлені терміни;

  • своєчасне здійснення відрахувань з нарахованих особовому складу сум ГЗ і заробітної плати та перерахування їх за належністю відповідно до чинного законодавства України;

  • прийняття готівки в касу тільки в дозволених випадках за прибутковим касовим ордером з обов’язковою одночасною видачею квитанції від прибуткового касового ордера особі, що здала готівку;

  • видача коштів під звіт або перерахування авансів тільки в дозволених випадках відповідно до чинного законодавства України;

  • надання звітів про витрати підзвітних сум з дотриманням правил і термінів видачі та погашення (сплати) підзвітних сум (авансів);

  • укладання договорів та угод на поставку майна та отримання послуг тільки за наявності коштів на ці цілі та з дотриманням процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти;

  • здійснення розрахунків з установами, підприємствами і організаціями тільки через органи Держказначейства України;

  • заборона здійснення в/ч платежів за військове майно і послуги готівкою, якщо ці платежі можуть бути здійснені безготівковим порядком.

Висновок по другому питанню

Таким чином, фінансова дисципліна потребує точного виконання встановлених норм і правил витрачання державних коштів, які відпущені на утримання Збройних Сил, виконання суворого режиму економії.

Відповідальність за дотримання вимог фінансової дисципліни у військовій частині несуть командир військової частини та начальник ФЕС, які зобов’язані забезпечити її дотримання всіма посадовими особами частини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]