Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_1_3_Л.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

1.Принципи фінансового забезпечення, їх характеристика

Категорія “принцип” (від лат. початок, основа) означає основне правило, основну вимогу, яка відображає найзагальніші, найбільш стійкі риси у прояві існуючих закономірностей. Принципи фінансового забезпечення мають свої особливості серед загальних теоретичних принципів фінансової науки. Це пов’язано з тим, що фінанси збройних сил – специфічна наука, яка підпорядкована завданням і функціям, що вирішуються ЗСУ, принципам організації її побудови.

Фінансове забезпечення потреб військової частини здійснюється на основі таких принципів:

*принцип фінансової централізації – означає високий ступінь концентрації фінансових ресурсів на виконання пріоритетних програм (завдань), централізацію керівництва фінансово-економічною службою, чітку регламентацію закупівлі товарів і послуг щодо централізованих та децентралізованих заходів, подання фінансово-планових та звітних документів виключно за підпорядкованістю.

Цей принцип реалізується системою і процесом розробки і прийняття законодавчих актів з питань оборони, які чітко розмежовують завдання і функції органів військового управління та військового командування. Централізація фінансового забезпечення має в основі єдине централізоване керівництво обороною країни та Міністерством оборони. Ця єдність знаходить свій вираз в чіткому розмежуванні органів військового керівництва, в безумовній підлеглості нижчестоячих інстанцій вищим, в забезпеченні суворої організованості і дисципліни в армії і на флоті.

Єдине централізоване керівництво обороною країни полягає в тому, що питання його організації, будівництва Збройних сил вирішують вищі органи нашої держави – Президент та Верховна Рада України. Безпосереднє керівництво Збройними силами, в тому числі і фінансовим забезпеченням, покладене на Міністра оборони України.

Централізація фінансових ресурсів та керівництво фінансовим забезпеченням дозволяє :

  • оперативно вирішувати питання фінансування військ та спрямовувати фінансові ресурси на вирішення головних задач;

  • оперативно маневрувати грошовими коштами та найефективніше їх використовувати;

  • забезпечувати єдність порядку і правил фінансового забезпечення військ (сил);

  • здійснювати постійний контроль за економним та доцільним витрачанням грошових коштів.

*принцип науково обґрунтованого підходу до визначення потреби в коштах – вимагає об’єктивних обґрунтувань та розрахунків, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил із застосуванням програмно-цільового методу.

Принцип наукового підходу до визначення потреб на оборону в системі фінансового забезпечення військ (сил) не існує самостійно, а базується і залежить від завдань бойової та спеціальної підготовки, особливостей утримання ОВТ, інших потреб військового господарства в залежності від граничної межі й достатності забезпечення обороноздатності збройних сил. Найважливіший засіб реалізації цього принципу – це створення системи норм і нормування витрат.

У військово-господарському механізмі застосовується ціла система норм і нормативів, що використовуються в якості найважливіших засобів планування. Загальними серед них є:

1).Норма витрачання матеріальних засобів – планова величина, яка визначає максимально припустимий рівень витрат на одну нормативну величину;

2).Норми матеріального постачання – кількість матеріальних засобів, що встановлюються до видачі військовослужбовцям, в/ч і призначені для використання у встановлений проміжок часу;

3).Норми експлуатації ОВТ – офіційно встановлені граничні обсяги використання зразків в різних режимах;

4). Нормативи – розрахункові величини затрат робочого часу, матеріальних і грошових ресурсів, що застосовуються для розрахунку норм витрат робочого часу, матеріалів, енергії і ресурсів на одиниці продукції чи робіт. У в/ч нормативи є для встановлення норм, лімітів.

*принцип відповідності порядку фінансового забезпечення характеру завдань, що покладаються на ЗСУ як у мирний час, так і в особливий період, – означає, що ФЗ військ повинне бути своєчасним, повним і спрямованим на виконання поставлених завдань у будь-яких умовах та обставинах.

Організація фінансового забезпечення в армії і на флоті будується, виходячи з вимог Президента та Уряду, Міністра оборони України щодо постійної бойової готовності армії і флоту, їх мобільності, маневреності, гнучкості. Окремі види діяльності фінансової служби Міністерства оборони України складають державну і військову таємницю. Виходячи з цього, фінансова служба поряд з єдністю має і ряд особливостей, порівняно з діяльністю фінансової системи країни.

Особливості фінансового забезпечення в Міністерстві оборони України полягають у тому, що на фінансову службу покладено ряд функцій, які в народному господарстві виконують не фінансові органи, а управління казначейств, банків, органи соціального та пенсійного забезпечення.

Принцип відповідності передбачає також єдність і узгодженість роботи фінансово-економічної служби ЗСУ з фінансовою системою країни. Він є похідним від функції держави здійснювати оборону країни, а також від спільної задачі фінансової системи країни та фінансів ЗСУ по їх фінансовому забезпеченню.

*принцип цільового використання бюджетних коштів – означає, що бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними асигнуваннями;

Фінансування конкретних заходів військ (сил) здійснюється за суворо цільовим призначенням, які відображені у бюджетній, програмній, економічній класифікації витрат.

При цьому кошти за кошторисом МО України можуть витрачатися тільки на ті цілі, на які вони відпущені, тобто в суворій відповідності до Класифікації витрат.

Позабюджетні кошт витрачаються тільки на потреби, які передбачені відповідними наказами та Переліком позабюджетних коштів. .Кошти місцевого бюджету витрачаються на ті цілі, на які вони були відпущені місцевими фінансовими органами. Витрачення грошових коштів допускається у межах призначених сум по кожному окремому кошторисному підрозділу, а що стосується позабюджетних коштів - у межах наявності цих коштів по кожному виду.

*принцип максимальної економії та ефективності – означає, що під час прийняття рішень щодо складання та затвердження кошторисів усі учасники процесу фінансового забезпечення мають прагнути досягнення запланованих цілей із залученням мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату щодо їх використання;

Режиму економії як одного з принципів господарювання повинні дотримуватися усі військові частини, підприємства та організації. Режим економії вимагає бережливого відношення до державної власності, систематичного зменшення витрат, раціонального використання матеріальних і грошових коштів.

Особливе значення цей принцип набуває при витраченні грошових коштів в/ч, які фінансуються з державного бюджету. Дотримання принципу режиму економії дозволяє військовим частинам з найменшими витратами досягати найкращих результатів у бойовій та гуманітарній підготовці, задоволенні культурно-побутових потреб військовослужбовців.

*принцип відповідності загальнодержавним вимогам у сфері бюджетного законодавства та казначейського виконання кошторисів бюджетних установ – означає застосування єдиних загальнодержавних норм та правил у процесі фінансового забезпечення військової частини.

Зокрема, при витрачанні грошових коштів військової частини повинні суворо дотримуватися встановлених норм виплати грошового забезпечення і заробітної плати.

*принцип відповідальності – означає, що кожен учасник процесу фінансового забезпечення несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процессу.

*принцип плановості – означає здійснення фінансової діяльності в суворо впорядкованій, послідовній, збалансованій формі при детальному закріпленні процедур щодо порядку руху коштів.

Згідно з цим принципом, наприклад, відпустка військовим частинам грошових коштів і їх витрачання здійснюється відповідно до планів заходів з бойової та гуманітарної підготовки, господарських планів, планів капітального будівництва і ремонту і т.п. Усі грошові кошти повинні витрачатися згідно з фінансово-плановими документами - затвердженими кошторисами й розрахунками.

Висновок по першому питанню

Таким чином категорія “принцип фінансового забезпечення ” – стійке поняття - основа, на якій будується система вчень і знань фінансів Збройних Сил України. В процесі існування може змінюватися лише механізми реалізації принципів. Цей процес зумовлюється декількома причинами та має свої особливості у військовій сфері, зокрема, механізми реалізації принципів ФЗ можуть змінюватись:

  • в процесі удосконалення системи фінансового забезпечення, її розвитку безпосередньо в ЗСУ;

  • в залежності від зміни і удосконалення державної фінансової та бюджетної системи;

  • в залежності від поточного положення чи стану збройних сил. Наприклад, в особливий період принципи фінансового забезпечення будуть реалізовуватись іншими методами , ніж у мирний час;

  • в залежності від зміни соціально-економічного становища держави в цілому. Наприклад, погіршення фінансового стану держави вимагає більш централізованого перерозподілу фінансових ресурсів, як сталося у 1999 році, коли створення і витрачання позабюджетних коштів було взято під контроль органів Держказначейства України, а з 2000 р. вони були включені до Держбюджету як кошти спеціального фонду бюджету та функціонують по теперішній час.

2. Фінансова дисципліна та її вимоги

Фінансова дисципліна – це обов’язкове для військових частин дотримання встановлених і діючих правил і норм ведення військового і фінансового господарства.

Розглянемо складові елементи фінансової дисципліни та основні вимоги до неї, які викладені у п. 2.2 Положення про фінансове господарство в/ч, що введено в дію наказом Міністра оборони України № 590 від12.11.2010 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]