Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота з Iнформатики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

Вимоги до оформлення курсової роботи

Курсову роботу виконують на аркушах білого паперу фор­мату А4 з рамками (рис. 1–2) з полями (ліве не менше 20 мм, праве, верхнє і нижнє не менше 10 мм). Номери сторінок проставляють у рамках.

Обов’язковими частинами курсової роботи є:

       титульний аркуш;

       зміст;

       перелік умовних позначень, символів, одиниць та термінів;

       вступ;

       основна частина;

       висновки;

       список використаної літератури;

       додатки.

Заголовки першого рівня (ЗМІСТ; ПЕРЕЛІК умовних позначень, символів, одиниць та термінів; вступ; оСНОВНА частина; ВИСНОВКИ; СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ; додатки) та заголовки розділів основної частини за­писують симетрично до тексту великими літерами на відстані 10 мм від попереднього та наступного тексту. Заголовки підрозділів запи­сують з абзацу малими буквами. Крапку в кінці заголовків не став­лять. Розмір шрифту 14. Весь текст, а також заголовки, виконується одним шрифтом. Перенос слів у заголовках, підкреслення, виділення заго­ловків напівжирним шрифтом і курсивом не допускається. Тексти додатків можна наводити шрифтом меншого розміру.

Титульний аркуш повинен бути встановленого зразку, що наве­дений в додатку В та містити назву міністерства, вузу, факультету, кафедри і тему курсової роботи.

На титульному аркуші розписуються сам студент і керівник ро­боти. Поряд з підписами вказуються прізвища осіб з перерахуванням вчених ступенів та звань. Титульний аркуш не нумерується як розділ, не вноситься до змісту і не нумерується як сторінка.

Зміст (додаток Б) характеризує структуру курсової роботи. Зміст не нумерується. Зміст повинен містити назви всіх розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів, що є в курсовій роботі, а також перелік додатків. Усі назви повинні бути записані таким же чином, як вони сформульовані в роботі. Визначення сторінок обов’яз­кове.

Зміст розташовують на аркушах із великим кутовим штампом, створеним засобами текcтового редактору MS Word (рис. 1).

 

 

 

 

 

Група № залікової книжки КР

 

 

 

 

 

П. І. Б.

Підпис

Дата

Розробив

Прізвище, ініціали

 

 

Тема курсової роботи

Стадія

Аркуш

Аркушів

Керівник 

Прізвище, ініціали 

 

 

КР

2

 

ПУЕТ

Кафедра ІДЕС

Зав.кафедри

Прізвище, ініціали

 

 

Рис. 1. Вигляд великого кутового штампу

 

Текстовий матеріал оформляється (додаток Г) на аркушах фор­мату А4 (210´297 мм) з малим кутовим штампом, створеним засобами текcтового редактору MS Word (рис. 2).

 

Група № залікової книжки КР

Аркуш

 

 

Рис. 2. Вигляд малого кутового штампу

 

Перелік умовних позначень, символів, одиниць та термінів складається за необхідністю. У переліку розміщують специфічні, ма­ловживані, такі, що допускаються у науково-технічній і економічній літературі скорочення та нові символи, що не розшифровуються у формулах. У перелік не включаються умовні позначення, символи, що повторюються у тексті менше трьох разів; їх розшифровують у тексті при першому згадуванні. Перелік розміщують у вигляді двох колонок: у лівій ко­лонці за абеткою наводять скорочення, символи, в правій – детальну їх розшифровку та одиниці виміру.

У вступі на двох–трьох сторінках описується сучасний рівень стану проблеми, що розглядається в роботі, призначення роботи, її актуальність, загальна постановка завдання. Вступ як розділ не нуме­рується.

В основній частині аналізується науково-теоретична література (вітчизняна і зарубіжна), на підставі якої з’ясовуються теоретичні аспекти проблеми, що вивчається, сутність понятійного апарату, з’ясовується історія та сучасний стан проблеми, що вивчається, організовується й здійснюється констатуючий експеримент (аналіз реального стану явища, що досліджується), визначаються критерії сформованості його якості, розробляється модель його покращення, яка, при можливості, набуває апробації в певних практичних умовах.

Тобто, на підставі вивчення науково-технічної літератури (у тому числі і періодичних видань) і практичного досвіду, студенти роблять реальні спроби використовувати сучасні нововведення (технології), завдяки яким виконують наступні задачі:

  • з’ясовують ступінь вивченості і розробленості питання, яке досліджується, з точки зору стану існуючої теорії і практики;

  • аналізують й висвітлюють різні точки зору окремих науковців на проблему, яка розглядається у курсовій роботі;

  • визначають своє ставлення до окремих теоретичних і практичних (технологічних) питань;

  • визначають науково-технічну сутність питань, які розглядаються;

  • застосовують методи їх вирішення, користуючись кількісними та якісними їх вираженнями (показниками);

  • обирають методику проведення експерименту (якісного і кількісного аналізу стану проблеми), якщо в цьому є необхідність.

Усі розділи основної частини курсової роботи повинні бути логічно пов’язаними. Кожен розділ ( доречно й кожний параграф) завершується висновками.

Заголовок «Основна частина» не записується.

Розділи основної частини розбивають на підрозділи і пункти. Пункти за необхідністю можуть бути розбитими на підпункти.

Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах всієї основної частини, підрозділи – у межах розділу, а підпункти у межах кожного пункту. Наприкінці номерів розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів ставлять крапку.

Усі матеріали, що ілюструють основну частину (рисунки, креслення, схеми, діаграми, графіки) повинні мати назву рисунків. Рисунки виконують на аркушах основної частини та позначають словом «Рис.» і нумерують в межах розділу арабськими цифрами, наприклад, «Рис. 2.1.» (перший рисунок другого розділу) або в межах усього документа. Кожен рисунок повинен мати назву, яку розмі­щують після номера рисунка. Рисунки розташовують після першого посилання на них у тексті. Посилання наводять з вказуванням поряд­кового номера рисунка, наприклад, «(див. рис. 1.2)».

Цифровий матеріал та інші структуровані дані оформляють у ви­гляді таблиці. Якщо таблиць більше однієї, то їх нумерують арабськи­ми цифрами – у межах розділу або всього документа, наприклад, «Таблиця 2.1» (друга таблиця першого розділу). Номер розміщують у правому верхньому куті над таблицею. Якщо таблиця не розміщується на одному аркуші, допускається її поділ на частини. В цьому випадку під шапкою таблиці розміщують додатковий рядок з номерами стовп­ців. Над наступною частиною розміщують слово «Продовження таб­лиці №» і замість назв стовпців розміщують їх номери.

Таблиці повинні мати заголовки. Заголовки починають з великих літер і розміщують над таблицею. Діагональний поділ шапки таблиці не допускається.

У заключній частині формулюються основні висновки щодо досягнутих результатів роботи. Висновки пишуться на 1–2 сторінки і як розділ не нумеруються.

У літературі наводиться перелік джерел, на які були посилання в тексті. Список повинен формуватися в порядку посилань за текстом і містити бібліографічні відомості офіційно виданих паперових джерел (книжок, статей, посібників). Внутрішні документи підприємств та Інтернет-адреси розміщують після основного переліку з відповідними заголовками. Як розділ література не нумерується. Обсяг списку не повинен перевищувати 5 % обсягу роботи.

У додатках містяться тексти програм, зображення екранних форм, таблиці, графіки. Кожний додаток повинен мати змістовну назву великими літерами. Текст додатків може бути поділений на розділи, підрозділи і пункти.

У процесі посилання на додаток пишуть слово «додаток» повністю малими літерами і вказують номер додатка, наприклад «… у додат­ку А». Нумерація аркушів додатка повинна бути наскрізна.

Додатки слід оформляти як продовження курсової роботи, на наступних його сторінках, розташовуючи їх у порядку появи посилань на них у тексті.

Кожен додаток треба починати з нової сторінки. Додатки повинні мати заголовок, надрукований угорі малими літерами починаючи з першої великої букви симетрично відповідно до тексту сторінки.

Посередині рядка, над заголовком, малими літерами з першої великої букви має бути надруковано слово «Додаток ____» і велика літера, що позначає додаток. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

Рисунки, таблиці, формули, що розміщені в додатках, нумерують арабськими цифрами у межах кожного додатка, наприклад «Рис. Д.А.1» (перший рисунок додатка А). «Таблиця Д.Б.2» (друга таблиця додат­ка Б). Нумерація аркушів у додатку повинна бути наскрізною. Як розділ додатки не нумеруються.

Орієнтований обсяг курсової роботи – не більше 35 аркушів друкованого тексту формату А4.