Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий ринок!!!.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
827.9 Кб
Скачать

53. У залежності від національної приналежності виділяють:

А) вітчизняні цінні папери;

Б) іноземні цінні папери.

У залежності від порядку володіння, від того, яким чином здійснюється реалізація прав, закріплених цінним папером, різниться:

А) іменний цінний папір - це цінний папір, ім'я власника якої зафіксовано на бланку і в реєстрі емітентів. Емітент або спеціалізований реєстратор ведуть реєстр власників іменних цінних паперів у звичайній документарній або в електронній формі.

Б) представницькою цінний папір - це цінний папір, ім'я власника якої не фіксується безпосередньо на ній самій, а її звернення не вимагає ніякої реєстрації. Пред'явлення даного цінного паперу досить для реалізації закріплених папером прав. Перехід прав за цінним папером від однієї особи до іншої здійснюється простим врученням цього паперу.

В) ордерний цінний папір - це іменний цінний папір, який передається іншій особі шляхом вчинення на ній передавального напису - індосаменту. Прикладом ордерних цінних паперів є вексель і чек.

Залежно від використання розрізняють:

А) інвестиційні (капітальні) цінні папери - це цінні папери, які є об'єктом для вкладення грошей як капіталу, тобто з метою отримання доходу.

Б) Неінвестиційні цінні папери - це цінні папери, які обслуговують грошові розрахунки на товарних чи інших ринках. У цій ролі виступають векселі, коносаменти, складські свідоцтва.

У залежності від способу і форми випуску розрізняють:

А) емісійні цінні папери. Вони випускаються, як правило, великими серіями, у великих кількостях, розміщуються індивідуально, мають різні терміни здійснення прав. Усі цінні папери в межах однієї серії абсолютно ідентичні, розміщуються випусками, мають рівні об'єми і терміни здійснення прав усередині одного випуску незалежно від часу придбання цінного паперу. Це, як правило, акції, облігації.

Б) неемісійні цінні папери. Вони випускаються поштучно, індивідуально або невеликими серіями (вексель, чек, коносамент).

У залежності від виду емітента, тобто від того, хто випускає цінний папір - держава, корпорація або приватні особи, розрізняють:

А) державні цінні папери - це, як правило, різні види облігацій, що випускаються державою.

Б) недержавні цінні папери - це цінні папери, які випускаються в обігу компаніями, банками, організаціями і іноді приватними особами.

54. У залежності від ступеня оборотності розрізняють:

А) ринкові, або вільної оборотності, цінні папери - це цінні папери, які можуть вільно купуватися і продаватися без будь-яких обмежень. Основні види цінних паперів у своїй більшості є ринковими.

Б) неринкові - це необоротні цінні папери, які мають ходіння тільки на первинному ринку, тобто цінні папери продаються емітентом, а інвестори, що купили їх, не мають права перепродажу цих цінних паперів третім особам, тобто нікому іншому, крім як того, хто їх випустив, і то через певний строк.

В) обмежено ринкові - це цінні папери з обмеженою можливістю звернення. При випуску цих видів цінних паперів емітент встановлює певні обмеження на їх звернення. Прикладом таких цінних паперів є казначейські зобов'язання.

В залежності від рівня ризику розрізняють:

А) безризикові - це цінні папери, ризик по яких практично дорівнює нулю, тобто відсутня. Як правило, це короткострокові державні боргові зобов'язання. У ряді країн - це казначейські векселі.

Б) ризикові - це цінні папери, які в процесі свого обігу на фондовому ринку схильні до певної міри ризику. Ризик - це невідома ступінь здійсненності прав або цілей власника цінного паперу. У свою чергу, ризикові цінні папери в залежності від ступеня ризику прийнято ділити на:

1. низькоризикові (державні папери);

2. середньоризикової (корпоративні облігації);

3. високоризикові (акції).

56. У залежності від нараховується доходу цінні папери, як правило, є:

А) прибутковими;

Б) безприбутковими, коли при випуску цінних паперів не обмовляється розмір доходу її власника. Цінний папір для власника виступає як просте свідоцтво права на товар або на гроші, а не як капітал.

У залежності від реєстрованого цінних паперів органами управління розрізняють:

А) реєстровані - це цінні папери, які підлягають державній реєстрації. Як правило, це емісійні цінні папери, так як їх випуск зачіпає інтереси багатьох учасників фондового ринку. За російським законодавством обов'язковій реєстрації підлягають випуски акцій і облігацій.

Б) незареєстровані - це цінні папери, які не підлягають реєстрації в державних органах управління.