Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУЛЬТУРНО-ПОБУТОВ.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Тема № 7 Визначення споживчих властивостей фотоплівок та правильність маркування

Мета: оцінити правильність маркування фотоплівок та оцінити споживчі властивості фотоплівок.

Матеріальне забезпечення: зразки фотоплівок, нормативно-технічна документація, альбоми, каталоги, проспекти.

Контрольні питання:

  1. Як класифікують фотоплівки?

  2. Як класифікують фотопапір?

  3. Назвати показники споживчих властивостей світлочутливих матеріалів.

  4. Які особливості маркування фотоплівок вітчизняного та зарубіж­ного виробництва?

  5. Особливості зберігання світлочутливих матеріалів.

Зміст роботи:

  1. Вивчення основних показників споживчих властивостей фотоплівок.

  2. Особливості маркування фотоплівок.

  3. Ідентифікація фотоплівок за штрих кодом та маркуванням

Методика проведення практичного дослідження

Використовуючи надані зразки товарів, каталоги, проспекти, вивчити показники споживчих властивостей фотоплівок провідних зарубіжних фірм, що представ­лені на ринку України.

Основні показники споживчих властивостей фотоплівок

Світлочутливість - показник, що вимірюють в одиницях ISO, характеризує здатність матеріалу певним чином реагувати на вплив світла і встановлюється за показником оптичної густини. Як правило, для світлого дня підходять плівки з чутливістю 100 або 200 180, для вечірніх зйомок рекомендується використовувати плівки з чутливістю від 400 ISO.

Зернистість. Як відомо світлочутливий шар емульсії складається з мікрокристалів, в результаті чого найдрібнішою часткою видимого малюнка с точкоподібне зерно. Найчастіше, коли ви використовуєте плівку в 100, 200 ISO або навіть 400 ISO і при цьому робите фотографії 10x15 см, зернистість непомітна. Однак при використанні більш високочутливих плівок або при великих збільшеннях знімку (20x30 см і більше) зернистість вже стає поміт­ною, що необхідно знати в період підготовки до зйомки.

Фотоширота - здатність фотоматеріалу відтворювати певну кількість напівтонів, що лежать у проміжку між самими темними і самими світлими ділянками малюнка. Чим більше напівтонів па відбитку, тим багатший і реалістичніший знімок. Крім того, вважається, що негативний матеріал мас більшу фотошироту, ніж слайдові плівки.

Експозиційна широти. Піл експозиційною широтою розуміють здатність фотоматеріалу давати задовольняючі результати при помилках в експозиції. Наприклад, найменшу експошироту мають слайдові плівки, тобто, якщо ви помилитесь в експозиції, то отримаєте незадовільні (дуже темний або дуже світлий кадр) результати. Більшу експошироту мають негативні плівки.

Роздільна здатність - це здатність передавати дрібні деталі малюнка роздільно, а не суцільно. Вимірюється ця величина в лініях на міліметр. Наприклад, роздільна здатність дорівнює 200, це означає, що даний фотоматеріал здатний передати не менше 200 ліній в міліметрі роздільно. Вважається, що у менш світло­ чутливих фотоплівок роздільна здатність вища.

Кольоровий баланс. Більша частина кольорових фотоплівок розрахована на зйомки при денному світлі (daylight). Це означає, що передача кольору даної плівки оптимізована для температури 5500°К. Випускаються також плівки для штучного освітлення (tungsten 3200° - 3400°К). Це означає, що використовуючи ці мате­ ріали при штучному освітленні без застосування конверсійних фільтрів, можна отримати натуральну передачу кольору. Необхідно також мати на увазі, що всі сучасні спалахи збалансовані під температуру 5500-5600°К, ідентичну денному світлу.

Контрастність характеризує здатність світлочутливих матеріалів передавати об'єкт зйомки з більшою чи меншою різницею між густинами самої темної чи самої світлої ділянки зображення. Більша частина плівок має середню контрастність, що дозволяє достовірно передавати об'єкт зйомки. Однак існує ряд плівок, призначених для спеціальних зйомок або зйомок в спеціальних умовах. Наприклад, для копіювальних робіт використовують плівки з підвищеною контрастністю. Для портретних і весільних зйомок призначені матеріали з меншою контрастністю. Основна їх відмітність від інших матеріалів - здатність добре передавати відтінки шкіри за рахунок зниженої контрастності. Ці плівки також використовують для зйомок в сонячний день.

Використовуючи 5 зразків фотоплівок різної чутливості і різ­них виробників розшифрувати їх маркування. Роботу слід починати після вивчення матеріалу, поданого нижче.

Маркування фотоплівок

На упаковці фотоплівки вказується нижчезазначене.

Номінальна чутливість у вигляді напису, наприклад " ISO 200/24º". Як одна із основних характеристик плівки значення чутливості - зазвичай, дублюється в декількох місцях великими цифрами на коробці плівки і на касеті. Також чутливість обов'язково вказується в ДХ-коді на касеті 35 мм плівок для введення цієї характеристики в пам'ять автоматичних камер. Маленькі квадратики, намальовані на касеті з плівкою, - це ДХ-код, за допомогою якого сучасна фотокамера "зчитує" чутливість плівки. При зарядженні касети без ДХ-коду, деякі камери автоматично встановлюються на чутливість 100 ISO.

Кількість кадрів - 12, 24, 36.

Формат плівки - 120, 126, 135 тощо. Так, формат 135 - це плівка для 35 мм фотоапаратів.

Розмір кадру - 24x36.

Рекомендований процес обробки обов'язково вказується на всіх кольорових плівках. Стандартним для плівок Коdак є процес С-41. На плівках Аgfа, Fuil і Коnіkа крім стандартного процесу вказується і його аналог: відповідно АР-70, СN-16 і СRК-14. Тому напис "ргосеss С-41" говорить про те, що це плівка негативна.

Більшість виробників вказують збалансованість плівок для денного світла "daylight" або " daylight/first ". Для зйомки при світлі ламп накалювання призначені спеціальні збалансовані для цього "вечірні" плівки "tungsten".

Перфораційний код або технічний індекс - це маркування, яке наноситься на плівку в області перфорації і, по суті, необхідне для ідентифікації матеріалу. Наприклад, якщо ви бачите напис Коdаk GРХ 160, то це означає, що перед вами плівка Кодак Ектаколор Про Голд 160. Часто перфораційний код збігається з призначенням плівки - АGFА АРХ 25 мас перфораційний код АРХ 25.

Термін придатності плівки вказується у вигляді дати, до якої слід обробити плівку.

Країна - виробник.

Для більшості професійних плівок необхідно дотримуватись певного режиму зберігання. Тому па упаковці вказуються різні позначення: наприклад, напис "зберігати при температурі нижче 13°С", або дасться малюнок термометра < відміткою максимальної температури зберігання і стрілкою, направленою вниз, "захистити від нагріву", "зберігати в прохолодному місці".

Приклад маркування фотоплівок Коnika Centuria Suрег і Fujicolour Suрегіа:

  1. Кількість кадрів на плівці.

  2. Термін придатності.

  3. Формат кадру.

  4. Розмір кадру.

  5. Світлочутливість.

  6. Процес обробки.

  7. Країна-виробник.

За даними штрих-коду ідентифікувати товар та визначити країну виробника.

За результатами дослідження маркування заповнити таблицю 1.

Таблиця 1 – Ідентифікація фотоплівок за маркування

Кількість кадрів

Термін придатності

Формат кадру

Розмір кадру

Світло

чуттєвість

Процес обробки

країна-виробник

1

2

3

4

5

6

7

За результатами проведених досліджень оформити висновок.

Питання для контролю:

  1. Якими споживчими ознаками характеризується сучасний фотоапарат.

  2. Які матеріали фототоварів ви знаєте.

  3. Що таке світлочуттєвість?

  4. Що таке «фокус».

  5. Що характеризує контрастність?

Література:

1. Алексеева А.И. Товароведение непродовольственных товаров. Часть- 1. К.: 2001г. – 304с.

2.Агбаш В.А и др. Товароведение непродовольственных товаров. М.: Экономика, 1988г. – 450с.