Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональна Економіка. Методичні вказівки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
68.75 Кб
Скачать

Тема 17. Економічна і соціальна ефективність природоохоронної

діяльності.

Види екологічних збитків та методи їх визначення. Екологічні результати природоохоронних заходів. Абсолютна та порівняльна економічна ефективність природоохоронних заходів. Чистий економічний ефект природоохоронних заходів.

Тема 18. Світовий досвід і міжнародне співробітництво у сфері

охорони навколишнього середовища. Екологія Криворіжжя.

Міжнародний характер екологічних проблем. Основи екологічної безпеки та виживання людства. Охорона навколишнього середовища у розвинутих країнах. Міжнародне екологічне співробітництво. Наслідки антропогенної дії на природу Криворіжжя.

  1. Рекомендації до самостійного опанування окремих розділів дисципліни

Впровадження кредитно-модульної системи передбачає зменшення аудиторного часу занять та збільшення годин на самостійне опрацювання матеріалу. Мета цього - навчити людину самостійно здобувати знання у відповідності з навчальним планом або завданням. Якість засвоювання навчального матеріалу при цьому повинна зрости. Таким чином, самостійна (індивідуальна) робота сучасних студентів є важливою часткою навчального процесу і потребує від них відповідальності, сумлінності та зосередженості на дисципліні, що вивчається.

Методика самостійної роботи потребує ведення конспекту, в якому фіксують основні і головні положення матеріалу, що вивчається. Результатом самостійної роботи може також стати складання реферату на одну чи декілька тем, користуючись багатьма джерелами інформації.

При самостійному опануванні тем першого модулю слід перш за все користуватись літературою, перелік якої наведений у списку літератури, найкраще це джерела за номерами 1, 2, 3, 4, 8, 10, 15, 23. Визначення принципів, законів, факторів РПС та інших теоретичних положень слід конспектувати повністю та дослівно. Приклади по цим положенням викладаються довільно. Кожне теоретичне положення реферату (конспекту) треба обов’язково підтверджувати прикладами із реального життя.

Наприклад: Закономірність економічної цілісності регіону полягає в тому, що кожний територіальний район є органічною єдністю природних, матеріальних та соціальних сфер, які неповторні ніде на Землі. Наприклад, Криворізький регіон, з його запасами залізних руд, певним кліматом, наявністю двох річок, тощо.

Слід пам’ятати, що статистичні дані підручників можуть застаріти, тому додатково доцільно користуватись періодичними виданнями і перш за все

9

журналами економічного профілю за 2-3 останні роки (наприклад, журналами “Економіка України”, газетою - журналом “Бізнес” ). Доцільно також використовувати географічні атласи.

При роботі над темами другого модуля рекомендується користуватись літературою, номер якої у списку літературних джерел 1, 5, 6, 7, 9, 19, 36, 38.

  1. Загальні вимоги до оформлення самостійних робіт у вигляді конспектов та рефератів.

Конспект - це систематизоване викладення основних положень матеріалу, що вивчений, з широким використанням цитат, статистичних даних та основних положень. Конспект складається з тем: 1,2,3,4,6,8,9,10,12,13,15,16,17,18.

Конспекти за всіма рекомендованими темами складаються у спеціальному робочому зошиті, що відповідно підписується (Наприклад: Конспекти

самостійного вивчення тем з «Регіональної економіки» студента(ки) групи ,

П.І.Б-). Кожну тему конспекту треба починати з нової сторінки. На початку конспектування записується назва певної геми, за якою складається конспект, та план цієї теми згідно рекомендованому за вказівками. Обов’язково вказуються бібліографічні данні літератури (включаючи сторінки), що стала джерелом інформації для конспекту. Далі викладається сам текст конспекту (тільки у рукописному вигляді). Об’єм конспекту на одну тему 3-5 сторінок.

Конспекти самостійно опанованих тем, разом із зошитами для практичних робіт здаються під час виконання контрольно - модульних завдань. Прийнятий викладачем конспект з кожної теми додатково дає 1 бал до підсумкової оцінки знань студента (таким чином, всього на конспектах додатково можна заробити + 14 балів). Студенти, що в продовж семестру не склали конспекту за жодною самостійною темою і не можуть усно, при співбесіді з викладачем, розкрити сутність відповідних тем у підсумку отримують мінус 5 балів.

Реферат - це коротке викладення у письмовій формі змісту прочитаної (вивченої) книги чи окремих її розділів, а також можлива тематична підборка інформації з деяких джерел (з книг, наукових статей, авторизованих комп’ютерних сайтів, тощо). Реферати складаються з 4-х тем курсу: 5,7,11,14.

Реферат може виконуватись в робочому зошиті для конспектів під

відповідною назвою, або на окремих листках. У другому випадку повинен бути титульний лист на якому вказується назва навчального закладу, факультету та кафедри, по якій виконується реферат, тема реферату, номер реферату за списком тем. Вказується також за якою дисципліною виконаний реферат. Далі вказується прізвище студента, який склав реферат та група, в якій він навчається, номер залікової книжки. Вказується також прізвище керівника (викладача) дисципліни, та рік виконання реферату.

Після титульного листка розміщується текст реферату. Доцільно починати викладання з плану, в якому відображаються основні питання,

Примітка. Якщо реферат виконується у робочому зошиті, що підписаний за призначенням на першій сторінці, то до викладення змісту реферату вказується лише тема реферату, та номер залікової книжки студента.

10