Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетингова географія Л.1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

Іі.Програма дисциплини.

Тема 1. Предмет, зміст і завдання курсу «Маркетингова географія».

Маркетинг в сучасному житті суспільства. Об’єкти маркетингових досліджень. Маркетинг товарів, послуг, некомерційний та міжнародний маркетинг. Необхідність вивчення територіальних (географічних) аспектів маркетингової діяльності. Предмет маркетингової географії. Зміст і завдання курсу. Методика маркетингових досліджень. Концепція і склад системи маркетингової інформації. Методи маркетингової географії.

Зв’язки маркетингової географії з іншими суспільно-географічними дисциплінами.

Тема 2. Соціально-економічні основи і сучасні концепції маркетингу.

Основні поняття курсу: потреби, запити, товари, послуги, обмін, оборудки, ринок. Визначення маркетингу як виду суспільної людської діяльності, його завдання та мета. Сучасні концепції маркетингу. Економічні, соціальні, етико-психологічні аспекти маркетингу.

Управління маркетинговою діяльністю.

Фактори маркетингової діяльності. Фактори мікро- та макросередовища.

Географічні фактори формування маркетингового середовища. Територія як об’єкт маркетингу.

Тема 3. Загальна характеристика світового ринку.

Сутність світового ринку та сучасні тенденції розвитку. Ринок як основний об’єкт дослідження маркетингу. Товарні та регіональні ринки як об’єкт маркетингової географії.

Сегментування ринку. Структура світового ринку: соціально-економічна, галузево-товарна, регіональна. Географічний підхід до сегментування ринку.

Попит і пропозиція на світових ринках товарів і послуг. Закономірності і фактори ціноутворення, види цін. Кон’юнктура цін світового ринку.

Монополізація та конкуренція на світових ринках товарів і послуг. Транснаціональні корпорації в боротьбі за зовнішні ринки. Міжнародне регулювання світових ринків. Лібералізація і протекціонізм у зовнішній торгівлі. Світова організація торгівлі.

Україна на світових ринках товарів і послуг.

Тема 4. Світові товарні ринки.

Поняття товарної структури світового ринку. Міжнародний поділ праці та його роль у формуванні експортних товарних ресурсів. Кон’юнктура і динаміка цін на основні товарні групи на світовому ринку.

Характеристика основних ринків: паливно-енергетичних товарів, машин та обладнання, лісових і хімічних товарів, мінерально-сировинних товарів (руд чорних і кольорових металів; продукції чорної і кольорової металургії; цементу та ін. будівельних матеріалів; рідкісних і коштовних металів та діамантів тощо).

Проблеми виходу України на світові товарні ринки.

Тема 5. Світовий ринок мінерально-сировинних товарів.

Мінерально-сировинні товари в світовій економіці і торгівлі. Чинники формування спеціалізованих товарних ринків мінеральної сировини.

Характеристика світового ринку мінерально-сировинних товарів.

Структура світового ринку мінерально-сировинних товарів.

Україна на світових ринках мінерально-сировинних товарів.

Тема6. Світовий ринок паливно-енергетичних товарів.

Паливно-енергетичні товари в світовій економіці і торгівлі. Чинники формування спеціалізованих ринків паливно-енергетичної продукції.

Характеристика світового ринку паливно-енергетичних товарів, світові ринки нафти, вугілля, електроенергії тощо.

Структура світового паливно-енергетичного ринку. Характеристика світових ринків: нафти, вугілля, електроенергії.

Україна на світових ринках паливно-енергетичних товарів.