Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття2-3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Практичне заняття № 2. Введення даних і форматування таблиць у середовищі табличного процесора.

Табличні процесори – це універсальні програмні засоби для автоматизації роботи з даними, що містяться в електронних таблицях та проведення розрахунків над ними. Електронні таблиці – документи, які мають вигляд двомірної таблиці. Комірки електронної таблиці можуть містити не тільки дані, а й формули, що дає змогу виконувати в таблиці різноманітні обчислення. Швидке створення, заповнення, оформлення та друк таблиць у зручному вигляді, пошук сум чи середніх значень чисел, розміщених у стовпцях або рядках таблиці, та більш складний аналіз даних – це ті завдання, які найкраще вирішувати за допомогою табличного процесору. До можливостей використання Excel також відносять обробку текстів, статистичний аналіз та прогнозування, ділову графіку, управління базами даних. Найбільш відомими табличними процесорами є: SuperCalc, Lotus 1-2-3, Quattro Pro та Excel.

Запустити Excel можна за допомогою ярлика на Робочому столі або меню Программы Головного меню.

Основні елементи вікна Microsoft Excel :

З аголовок – відображає назву програми та ім’я відкритої в даний момент книги.

Рядок меню – містить команди меню Excel.

Стандартна – Стандартна панель інструментів (Вид → Панели инструментов → Стандартна).

Форматування – Панель форматування (Вид Панели инструментов Форматирование).

Поле імені – поле зліва від рядка формул, у якому відображається ім’я вибраної комірки, елемент діаграми або об’єкт. Щоб присвоїти ім’я комірці або діапазону, потрібно виділити їх, увести в цьому полі ім’я і натиснути ENTER. Щоб перейти до об’єкта, який має ім’я, необхідно вибрати його ім’я з випадаючого списку.

Рядок формул – відображає та дає змогу відредагувати постійне значення або формулу активної комірки (ВидСтрока формул).

Кнопки прокрутки листів – використовуються для прокрутки між ярликами листів.

Ярлики листів – використовуються для переходу між листами відкритої книги. Натиснення на ярлику правою кнопкою миші відкриває контекстне меню для роботи з листами.

Рядок стану – відображає відомості про виділену команду або операцію, що виконується в даний момент (ВидСтрока состояния).

Уведення та редагування даних

Робоча область складається з комірок, що утворюються перетином стовпчиків (позначених латинськими літерами) та рядків (позначених арабськими числами). Кожна комірка має своє ім’я, що складається з назв стовпчику та рядка, перетином яких вона утворена. Наприклад: А4, F45. Існує поняття діапазону комірок. Ім'я діапазону надається за іменем верхньої лівої комірки виділеного діапазону. Записується діапазон за таким правилом: ім’я верхньої лівої комірки, двокрапка, ім’я нижньої правої комірки. Наприклад: А1:В6, С2:L35.

В Excel виділяють три типи курсору:

  • курсор миші;

  • табличний курсор – рамка навколо комірки з прямокутником в правому нижньому куті (маркер автозаповнення);

  • текстовий курсор – вертикальна риска (стає доступним у режимі введення та редагування даних).

Переміщення табличного курсору здійснюється:

  • з допомогою стрілок управління курсором;

  • з допомогою миші (підвести на потрібну комірку і натиснути ліву кнопку миші);

  • з допомогою клавіш TAB (вліво) та Shift+TAB (вправо);

  • з допомогою клавіші Enter в напрямку вказаному в СервисПараметрызакладка ПравкаПереход к другой ячейке после ввода в направлениивибрати напрямок переходу та комбінації клавіш Shift+Enter у протилежному вказаному;

  • з допомогою інших комбінацій клавіш (дивись ? → Вызов справки → закладка Содержание → Справочник → Назначение клавиш клавиатуры).

Введення даних до комірки

  1. установити табличний курсор на потрібну комірку і ввести дані;

  2. після введення даних натиснути Enter, Tab або стрілку управління курсором. Натиснення Esc відмінить уведення.

Уводити дані можна і в рядку формул.

Для введення рядів даних, наприклад, нумерації студентів, послідовності дат, можна скористатися інструментом автозаповнення. Для створення нумерації потрібно: ввести перші два числа ряду, виділити комірки з цими числами, навести курсор миші на маркер автозаповнення (чорний квадрат в правому нижньому куті табличного курсору) і протягнути мишею до потрібної кількості.

Для редагування потрібно скористатись рядком формул або клавішею F2. Правила введення та редагування тексту такі як і в Word. Для очищення вмісту комірок їх необхідно виділити і натиснути Delete.

Якщо потрібно оформити заголовок таблиці, то використовується кнопка панелі форматування Объединить и поместить в центре (попередньо виділивши комірки).