Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
52.74 Кб
Скачать

Практична робота №7. Електронне листування за допомогою поштового клієнта.

Електронна пошта (англ. e-mail, або email, скорочення від electronic mail) - популярний сервіс, служба в інтернеті, що робить можливим обмін електронними повідомленнями (листами).. Електронною поштою можна надсилати не лише текстові повідомлення, але й документи, графіку, аудіо-, відеофайли, програми тощо Через електронну пошту можна отримати послуги інших сервісних мереж. Електронна пошта – типовий сервіс відкладеного зчитування (off-line). Після відправлення повідомлення, як правило, у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп'ютер через деякий період часу, і знайомиться з ним, коли йому буде зручно.

Принципи функціонування електронної пошти. Огляд програм для роботи з електронною поштою.

Принцип роботи електронної пошти багато в чому схожий на роботу звичайної пошти. Спочатку в поштовій програмі (поштовому клієнті) ви створюєте лист, вказавши адресата і відправляєте повідомлення на поштовий сервер. Далі поштовий сервер переправляє повідомлення адресата, при цьому повідомлення може пройти ще не один такий поштовий сервер. Для цього використовують протоколи SMTP, POP3, IMAP.

Протокол SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) служить для передачі повідомлень електронної пошти. По цьому протоколу працюють всі SMTP-серверы, що займаються накопиченням листів, що відправляються, і забезпеченням доставки адресатові. Після переміщення користувачем листів на SMTP-сервер, той починає запитувати поштові сервери, яким ці повідомлення адресовані, на предмет готовності прийняти ці листи. Якщо сервер адресата не готовий, то SMTP-сервер пробує з'єднатися з ним через деякий час, а якщо він недоступний тривалий час – повертає лист відправникові (на обратну адресу, вказану в листі). Крім того, при завантаженні повідомлень на SMTP-сервер проводиться аналіз адрес одержувачів і з'ясовується, чи існують такі адреси. Якщо ні, сервер повертає лист відправникові з інформацією про те, що одержувач не знайдений.

Протокол РОРЗ (Post Office Protocol – версія 3) використовується для отримання електронної пошти з поштових серверів. Цей протокол передбачає звернення клієнта з пропозицією забрати листи, що прийшли, повідомлення серверу імені ящика і пароля, завантаження листів на машину користувача і видалення їх з ящика. В принципі, цих двох протоколів цілком вистачає для нормального функціонування електронної пошти, але існує ще один протокол – IMAP. Цей протокол дозволяє не викачувати повідомлення з поштового сервера собі на комп'ютер, а читати їх прямо на сервері. В цьому випадку всі повідомлення зберігаються на сервері.

Адреcа електронної пошти має ось такий вигляд: ім’я_користувача@ім’я_домена.зона (наприклад, katerina@mail.ru, де: katerina – ім'я адресата @ – службовий символ, що відокремлює ім'я користувача від імені домена, mail – ім'я домена, ru – ім'я зони Інтернету, в якій розташований домен).

Огляд існуючих безкоштовних поштових служб

Поштова скринька необхідний атрибут сучасного користувача інтернету. Для створення поштової cкриньки необхідно скористатись одним із безкоштовних поштових сервісів: Mail.ru (http://www.mail.ru); Яндекс (http://www.yandex.ru); Мета (http://meta.ua); UkrNet (http://www.ukr.net); Рамблер (http://www.rambler.ru); Google (http://gmail.com). Розмір почтової скриньки Google близько 3 Гбайт; надає можливість роботи як через Web-інтерфейс, так і за допомоги поштової програми.