Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
52.74 Кб
Скачать

Робота з електронною поштою через веб-інтерфейс

Відкривши в браузері одну із вказаних адрес, знайдіть область, яка відповідає за електронну пошту (зазвичай це поля: ЛОГІН, ПАРОЛЬ та кнопка ВХІД). В даній області має бути посилання виду: Реєстрація, Зарегистрироваться, Создать ящик, Получить адрес...

Перейшовши за даним посиланням Ви потрапите на сторінку реєстрації користувача (створення аккаунту). Кожна система має свою унікальну реєстраційну форму. Спробуємо описати найбільш загальні поля кожної з них. Зверніть увагу, що більшість полів є обов'язковими для заповнення, як правило їх відмічають червоною *.

ЛОГІН - пишеться лише англійськими літерами, без пробілів, з використанням символів: . , _ # ^. Повинен бути унікальним. Такі прості логіни, як Andry, Natali вже давно зайняті іншими користувачами. Ми радимо Вам скласти логін як комбінацію власного прізвища та імені, наприклад AndronatiyPI.

ПАРОЛЬ та ПІДТВЕРДЖЕННЯ ПАРОЛЮ – пароль повинен містити не менше 6 англійських символів, бажано вживання верхнього та нижнього регістрів, а також цифр. Не вживайте у якості паролю логін, своє прізвище, дату народження, вживані слова. Найкращим для запамятовування є набір українського слова, з великою літерою і цифрою в кінці або на початку при ввімкненій англійській розкладкі клавіатури. Наприклад, Кіровоград2008 при англійській розкладці дасть такий пароль Rshjdjuhfl2008.

КОНТРОЛЬНЕ ЗАПИТАННЯ та ВІДПОВІДЬ на нього. Запитання (яке ви обираєте чи вводите самостійно) та правильна відповідь на нього потрібні на той випадок, якщо Ви забудете пароль.

АНКЕТНІ ДАНІ (інформація особистого характеру). До них входять ПІП, дата народження, місце проживання, освіта, професія, інтереси та інші поля.

КОД ПІДТВЕРДЖЕННЯ - набір букв чи цифр спотворених таким чином, щоб їх не міг розпізнати комп'ютер. Вам потрібно розпізнати вказані символи та ввести їх у відповідне поле. Цей засіб використовується для запобігання автоматичної реєстрації і боротьби із спамом.

Після введення всіх полів внизу форми шукаємо кнопку Реєстрація, Создать ящик чи подібну. Якщо реєстраційні дані пройдуть перевірку Вам відкриється сторінка-поздоровлення з успішною реєстрацією. Якщо ж були допущені помилки, то Вам запропонують їх виправити. Зверніть особливу увагу на те, що після кожного виправлення пароль та код підтвердження потрібно вводити знову.

Щоб скористатися поштовою скринькою потрібно в браузері відкрити Ваш поштовий сервіс, знайди область, яка відповідає за електронну пошту, ввести логін та пароль користувача під якими Ви реєструвалися та натиснути Enter або кнопку ВХІД.

Етикет електронного листування.

Спілкуючись електронною поштою, потрібно дотримуватися певних правил поведінки. Вони відомі як поштовий етикет, або сетикет – правила поведінки в мережі. Як писати електронні листи:

  • Електронна пошта не дуже добре передає емоції, тому адресат може не зрозуміти, що саме ви мали на увазі. Саркастичний гумор можна сприйняти буквально й образитися. Тому, щоб передати свій настрій і почуття, краще використовувати емограми – так звані смайлики.

  • Переконайтеся, що ви продумали своє повідомлення. Не пишіть нічого, якщо ви в поганому гуморі.

  • Тема повідомлення має бути чіткою і зрозумілою. Доцільно підсумувати його кількома словами. Тим, хто отримує багато листів, тема допоможе визначити, які важливі, а які – ні.

  • Намагайтеся писати короткі повідомлення. Хоча для обсягу немає обмежень, електронну пошту створено переважно для швидкого спілкування. Багатьом людям не вистачає часу або терпіння, щоб прочитати більше кількох абзаців.

  • Не варто писати лише великими буквами. Багато людей сприймають речення, написані великими буквами, як крик: їх це дратує або ображає.

  • Уважно ставтеся до образливої та конфіденційної інформації. Будь-який одержувач може переслати ваше повідомлення іншим – свідомо або випадково.

  • Намагайтесь уникати орфографічних і граматичних помилок в офіційному та діловому спілкуванні. Недбалі повідомлення свідчать про непрофесійність.

Оскільки часто важко передати емоцію, намір або інтонацію лише за допомогою слів, перші користувачі Інтернету винайшли емограми (цей термін утворено поєднанням слів «емоція» та «піктограма»). Емограми – це символи, які передають вираз обличчя. Наприклад, смайлик:) схожий на усміхнене обличчя, якщо дивитись збоку.

Що означають емограми: :) або:-) усмішка задоволення або жарт, : (або:- (незадоволення або сум, ; -) підморгування, :-| вагання або байдужість, :-o здивування або стурбованість, :-x мовчання, :-p показування язика (жартівливе), :-D сміх