Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія держ.і права РНП 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

Тема 4. Форми держави: поняття та види

  1. Категорія «форма держави» як засіб характеристики порядку утворення, функціонування та здійснення державної влади. Поняття форми держави.

  2. Поняття форми правління. Організація влади за ознакою її джерела та формування вищої влади.

  3. Поняття державного устрою. Організація влади за територіальною ознакою. Територіальний устрій держави. Поняття адміністративно-територіальної одиниці. Конфедерація.

  4. Організація влади за методом її здійснення. Поняття державно-політичного режиму. Особливості політичного режиму в окреми державах.

Методичні поради. Істотне місце в структурі названого курсу займає тематика про форми держави, а саме: форму правління, форму державного устрою та політичний (державний) режим. Важливо визначити шляхи вдосконалення форм держави та роботи апарату держави, визначити форми правління (види), форми устрою (види) та особливості різних політичних режимів.

Відповісти на питання чим відрізняється:

  • монархія від республіки;

  • президентська республіка від парламентської;

  • унітарна держава від федерації;

  • федерація від конфедерації.

Література: п. 1-15, 22;

Нормативні джерела: п. 1.

Тема 5. Механізм та апарат сучасної держави

  1. Поняття механізму держави. Механізм держави і апарат держави: співвідношення понять, їх елементи.

  2. Принцип ієрархії в побудові механізму держави. Поняття «компетенція» та його значення в дослідженні структур влади.

  3. Структурні елементи механізму держави.

  4. Поняття державного органу. Системи державних органів та підстави їх формування (територія та спеціалізація професійної діяльності). Законодавча влада: поняття та основні функції. Виконавча влада. Сутність виконавчо-розпорядчої діяльності в державі. Поняття державної адміністрації. Судова влада. Суд як правовий інститут суспільства. Соціальне призначення суду. Поняття судової системи та засади її побудови, інші державні органи.

  5. Система апарату держави. Професіоналізм державного управління. Державна служба.

Опорні поняття: механізм і апарат держави, орган державної влади.

Державне управління здійснюється апаратом держави за допомогою владних повноважень, від імені держави, безперервно, повсюдно, професійно, на основі конкретних програм і планів.

Певне теоретичне значення для ефективності роботи апарату держави має правове проголошення і реалізація державних принципівйого утворення (принцип розподілу влад, принцип верховенства права, гласності, незалежності суду та ін.)

Важливим інструментом органів влади є прийняття необхідних обов'язкових рішень від імені суверенної влади, якими встановлюються певні вимоги до поведінки людей в важливих сферах життєдіяльності суспільства. Таким чином, до апарату державної влади входять, по-перше, органи, що приймають закони (законодавча влада), по-друге, державні органи управління, які забезпечують виконання законів та інших загальнообов'язкових рішень; по–третє судові, правоохоронні і контрольні органи. Певне значення в системі апарату держави мають органи місцевого самоврядування.

До складу державного механізму входять всі підприємства, установи і організації, які утворені для виконання державних програм і планів і задоволення суспільних потреб.

Відповісти на питання:

  • Чим відрізнається підприємство від організації або від установи?

  • Які суттєві ознаки у державних органів?

Література: п. 1-15, 22, 25, 26, 29, 30;

Нормативні джерела: п. 1, 10, 11, 13, 20.