Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chapter7.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

7.2.4. Стаціонарний стан відкритих систем і теорема Пригожина щодо мінімуму виробництва ентропії

Розглянемо поняття стаціонарного стану, котре грає важ­ливу роль в термодинамічному описанні відкритих систем.

Повна зміна ентропії dS у відкритій системі може бути представлена як сума двох доданків

dS = dSi + dSe, (7.16)

що описують в загальному вигляді такі процеси:

1) процеси зміни ентропії всередині системи (dSi),

2) процеси зміни ентропії через взаємодію відкритої сис­те­ми з навколишнім середовищем (dSe).

Коли б всередині досліджуваної системи відбувалися лише зворотні процеси, то зміна ентропії була б відсутня (dSi = 0). Оскільки всередині реальної системи протікають незворотні дисипативні процеси, в результаті яких наробля­ється ентропія, то dSi > 0. Щодо знаку величини dSe, то він може бути довільним і залежить від того, відбувається поступлення ентропії в систему або відтік ентропії з неї, пов’яза­ний з потоками частинок, тепла та іншими проце­сами пере­носу через поверхню, що обмежує виділений об’єм дослід­жу­ваної системи.

Стаціонарним називається такий стан системи, при якому ентропія всієї відкритої системи S зберігаєть­ся, тобто повна зміна ентропії дорівнює нулю (dS = 0).

Із умови постійності ентропії (dS = 0) і рівняння (7.16) безпосередньо випливає, що dSe = – dSi . Тоді в силу пози­тив­ності зміни ентропії dSi за рахунок дисипативних процесів, що відбуваються всередині системи, зміна ентропії dSe через взаємодію відкритої системи з довкіллям повинна бути від’ємною (dSe < 0) і достеменно рівною за модулем зміні ентропії dSі всередині системи. Подібна реалізація умови стаціонарності відкритої системи стає можливою, якщо ентропія, що наробляється всередині систе­ми, повністю переходить в навколишнє середовище. Іншими словами, можна стверджувати, що відкриті системи у стаціонарному стані живляться негентропією (від’ємною ентропією) N = – S.

Пригожиним було доведено, що у стаціонарному стані виробництво ентропії мінімальне ( = мін). Це твердження має назву “теорема Пригожина”. Розглянемо міркування, що приводять до встановлення цієї теореми.

Дійсно, з отриманих в 7.2.2 формул для виробництва ентропії = dS / dt = Ji Xi та лінійного закону Ji = Lik Xk маємо

=  Lik Xi Хk. (7.17)

Для спрощення обмежимося випадком двох термодина­міч­них сил і відповідно двох потоків. Тоді, приймаючи до уваги принцип симетрії кінетичних коефіцієнтів (Lik = Lki), можна записати наступний вираз для виробництва ентропії:

.

Обчислимо часткові похідні від виробництва ентропії по термодинамічним силам Х1 і Х2:

/Х1 = 2L11 X1 + 2L12 X2 = 2J1 ,

/Х2 = 2L22 X2 + 2L12 X1 = 2J2.

Звідси видно, що якщо в стаціонарному стані відкритої системи потоки J1 = 0 і J2 = 0, то виробництво ентропії приймає екстремальне значення. В силу додатної визначе­нос­ті квадратичної форми = f (Х1, Х2) і пов’язаної з цим пози­­тив­ності других похідних

2 / Х12 = 2L11 > 0 , 2 / Х22 = 2L22 > 0

цей екстремум є мінімум (див. розділ 1 в першому томі), тобто виробництво ентропії у стаціонарному стані приймає мінімально можливе значення.

Принцип мінімуму виробництва ентропії у стаціонар­ному стані відкритої системи має надзвичайно важливе значення. Він дає кількісний критерій, що дозволяє визна­чити напрямок розвитку (еволюції) відкритої системи будь-якої складності, а саме: якщо у відкритій системі відбува­ються незворотні процеси поблизу термодинаміч­ної рівно­ва­ги, то по зменшенню виробництва ентропії у такій систе­мі можна передбачити її перехід у стаціо­нар­ний стан. Іншими словами, критерієм наближення системи до стаціо­нар­­ного стану є від’ємність похідної від виробництва ентропії за часом, тобто виконання нерівності

/ t = 2S / t2  0. (7.18)

Теорема Пригожина пояснює також принципову стій­кість стаціонарних станів відкритих систем. Дійсно, якщо відкрита система самодовільно виходить з свого стаціонар­ного стану через флуктуації, то в ній відбувається збіль­шення швидкості виробництва ентропії ( / t > 0). Тоді через теорему Пригожина необхідним наслідком подібної зміни стану системи повинні бути такі процеси всередині системи, при яких вона знову повернеться до свого початкового стаціонарного стану. Принцип мінімуму вироб­ництва ентропії (теорема Пригожина) відіграє таку ж роль для відкритих систем, як принцип Ле Шательє-Брауна, що пояснює стійкість рівноважних систем: будь-який зовніш­ній вплив, який виводить систему з положення рівно­ваги, викликає в ній такі процеси, які прагнуть послаби­ти результат цих зовнішніх впливів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]