Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Молекулярна 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать

5. Коефіцієнт поверхневого натягу σ залежить від:

  • роду речовини; ( ; )

  • температури (при підвищенні зменшується; при критичній температурі =0) ( ; )

- домішок ( ; )

6. Способи визначення коефіцієнта поверхневого натягу:

7.Змочування — явище, яке виникає під час зіткнення рідини з поверхнею твердого тіла чи іншої рідини. Виражається в розпливанні рідини по твердій поверхні.

Р ізні рідини поводять себе по-різному на одній і тій же поверхні; поведінка однієї і тієї ж рідини залежить від твердого тіла, з яким вона стикається.

Я кщо рідина змочує тверде тіло і намагається мати з ним якомога більшу площу контакту, розтікаючись тонким шаром, то крайовий кут (кут змочу­вання) Θ < 90°. (Якщо повне змочу­вання, то Θ = 0°).

Якщо рідина не змочує тверде тіло і намагається «згорнутися», то крайовий кут Θ > 90°. (Якщо повне незмочування, то Θ = 180°).

8. Якщо сили взаємодії молекул твердого тіла і молекул рідини більші від сил взаємодії між молекулами рідини, то рідина змочує тверде тіло. В іншому випадку рідина не змочує тверде тіло. Прояви та використання змочування і незмочування:

  • Клеєння, паяння, фарбування, змащення тертьових поверхонь.

  • Воскова поверхня на листках, фруктах, соломі запобігає гниттю.

  • З мащене жиром пір'я водоплаваючих птахів допомагає їм утриматись на воді.

  • Флотація (спливання) — відокремлення цінної породи від пустої.

9.Тоненькі трубки, де рідина, внаслідок змочування (чи незмочування) піднімається (чи опускається), називають капілярами, а явище підняття (чи опускання) рідини в нихкапілярністю.

10. Викривлену поверхню рідини в капілярах або біля стінок посудини називають меніском. У рідини,що змочує меніск увігнутий, у рідини , що не змочує — опуклий.

11.Викривлення поверхні рідини спричинює додатковий молекулярний тиск, що визна­чається формулою Лапласа. Для сферичної поверхні - .

12.Тиск PЛ алгебраїчно додається до атмосферного. Якщо меніск опуклий, то сумарний тиск більший від атмосферного і рідина опускається капіляром. Якщо меніск увігнутий, то — менший від атмосферного і рідина піднімається.

13. Рідина піднімається (або опускається) доти, поки гідростатичний тиск стовпа рідини не компенсує додатковий (лапласівський) тиск PЛ :

14. Прояви та використання капілярності

1. Вбирання корінцями рослин та підняття по стеблах поживних речовин і води. (Клітини рослин утворюють капілярні канали). 2. Процес кровообігу тварин і людини пов'язаний з капілярністю судин. 3. Рух води у грунті відбувається по капілярах. (Для зменшення випаровування — грунт розпушують, для збільшення — вкатують).

4. Намокання стін при відсутності гідроізоляції від фундаменту. 5. Використовується в сушінні, будівництві, у побуті (рушниках, сал­фетках, білизні, ґнотах, капілярних ручках, жіночих і дитячих засобах особистої гігієни).

Конспект.