Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekon_p-va_V1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Рекомендовані теми реферативних повідомлень

  1. Економічне обґрунтування доцільності заміни старої техніки на нову.

  2. Дві альтернативи: купівля нової чи потриманої техніки; придбання техніки чи її оренда.

  3. Машинно – тракторний парк аграрних підприємств України: стан та основні напрями поліпшення його використання.

  4. Комбайни парк: стан, проблеми виробництва вітчизняних комбайнів і закупівлі та використання імпортних.

  5. Транспортне обслуговування сільського господарства.

  6. Основні форми здійснення прямих іноземних інвестицій в АПК.

  7. Інвестиції та їх привабливість в АПК.

  8. Суть капіталовкладень та їх тенденції в АПК.

  9. Напрями здійснення інвестицій підприємствами в Україні і в зарубіжжі. Залучення іноземних інвестицій.

  10. Сутність нематеріальних активів, їх значення для аграрних підприємств та характеристика їх спільних рис.

Завдання для самостійної роботи

  1. За даними Додатку В розрахувати стуктуру земельного фонду та сільськогосподарських угідь, визначити можливі показники інтенсивності використання земельних угідь в Миколаївської області за два роки. Розрахунки оформити у вигляді таблиць.

Зробити висновки

2. У аграрному підприємстві право на земельний пай (працюючі працівники та непрацюючі пенсіонери) мають 610 осіб. Площа сільськогосподарських угідь ,що підлягає паюванню, -2135 га, грошова оцінка цих угідь – 11 102 тис. грн.. Грошова оцінка 1 га зем. ділянки , що відводиться під виділення земельних паїв у натурі на місцевості, - 4 550 грн.

Визначити розмір паю в грошовому виразі і в натурі на місцевості з урахуванням якості земельної ділянки, що відводиться для передачі у приватну власність власникам сертифікатів на право на земельний пай.

3. У сільськогосподарському підприємстві в звітному періоді грошова оцінка 1 га ріллі - 2854,5 грн., багатор. насаджень - 2615,2 грн. за 1 га, пасовищ - 742,5 грн. за 1 га. Площа ріллі - 1984 га.

Визначити ефективності використання землі з врахування її якості (родючості), розрахувавши вартісний показник землевіддачі.

4. На основі даних додатку Д визначити структуру основних засобів у сільському господарстві Миколаївської області за два роки (роки визначає викладач). Зробити висновки.

5. За даними форми № 50 – сг „Основні економічні показники роботи сільгосппідприємств” і форми № 11-ОЗ „ Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)” визначити фондозабезпеченість виробництва і фондоозброєність праці, показники стану та руху основних фондів за два роки в аграрному підприємстві Миколаївської області. Порівняти одержані результати з середніми даними по аграрних підприємствах району.

Зробити висновки.

6. Нарахуйте амортизацію за допомогою методу зменшення залишкової вартості на об’єкт ІІІ групи основних фондів підприємства – свердлильний верстат, якщо його первісна вартість становить 20 000 грн., термін корисної експлуатації – 4 роки, очікується, що верстат матиме ліквідаційну вартість 2 000 грн.

  1. Визначити коефіцієнт оборотності оборотних коштів і тривалість одного обороту, якщо річна сума реалізованої продукції- 6523 тис. грн., а середньо квартальний залишок нормативних оборотних коштів відповідно 620 тис. грн.; 655; 740 та 720 тис. грн.

8. Визначити і проаналізувати ефективність використання оборотного капіталу в агропідприємстві за два роки .Зробити висновки.

Вихідні дані приведено в таблиці 21.

Таблиця 21

Вихідні дані для розрахунку

ефективності використання оборотного капіталу в аграрному підприємстві

Показники

Базисний рік

Звітний рік

Сума обороту, тис.грн.

2250

2100

Середньорічна вартість оборотних засобів,тис.грн.

863

940

  1. За даними форми № 50-сг і форми № 1 „Баланс” визначити показники інтенсивності та ефективності використання оборотного капіталу підприємства за базисний та звітний роки:

  • коефіцієнт обороту;

  • коефіцієнт закріплення засобів в обороті;

  • тривалість обороту;

  • вивільнення (залучення) оборотних засобів,

  • матеріаломісткість продукції;

  • матеріаловіддача;

  • питома вага матеріальних витрат у собівартості продукції.

Зробити відповідні висновки.

  1. Підприємство придбало нематеріальні активи у вигляді програмного забезпечення вартістю 11,5 тис. грн. і оплатило послуги з його встановлення – 0,94 тис. грн. Термін корисного використання програмного забезпечення становить 1,5 роки.

Розрахуйте суму місячного зносу придбаних нематеріальних активів підприємства.

11. Визначте заробіток токаря за місяць, якщо він протягом цього періоду виконав такий обсяг робіт: валики ступінчасті – 100 шт., за встановленою розцінкою 1,58 грн.; втулки конічні – 450 шт., за розцінкою 1,01 грн.; болти – 200 шт., за розцінкою 0,78 грн.

В даному підприємстві використовується пряма відрядна система оплати праці.

12. Дайте відповіді на тестові вправи.

I ВАРІАНТ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]