Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до лаб.роб ТОКВ, ч.ІІІ №25_634_21.01.09.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 3

Тема: Вивчення асортименту, особливості заправлення і виготовлення тканин полотняного і саржевого переплетень.

Мета роботи:

  • вивчити побудову тканин полотняного і саржевого переплетень і особливості їх виготовлення на ткацькому верстаті з побудовою заправних рисунків.

Теоретична частина:

1. Тканини полотняного переплетення

Відмінною рисою тканин полотняного переплетення є наявність на лицьовій поверхні тканини основних і утокових перекриттів, розташованих у шаховому порядку.

П араметри:

Ro = Ry = 2; So = Sy = 1;

no = ny = 1; No = Ny = 2

Переплетення які мають однакове число основних і утокових перекриттів називаються двулицьовими.

Полотняне переплетення єдине з головних яке є двулицьовим.

Заправний рисунок тканини полотняного переплетення залежить від типу ткацького верстата і від щільності тканини по основі. Для човникових верстатів у заправному рисунку по утоку зображується тільки один рапорт переплетення. Rу = 2, тому що оборотність зівоутворювальних кулачків човникових верстатів дорівнює 2. Для безчовникових верстатів мінімальна оборотність кулачка дорівнює 4 і по утоку зображується подвоєний рапорт. При щільності тканин по основі до 220 ниток на дециметр можна брати тільки 2 ремізки, при великій щільності число реміз 4, 6, 8. Кількість ремізок набирається таким чином, щоб число галев на 10 см приблизно дорівнювало 80. При щільності тканин 250 ниток на дециметр на безчовникових верстатах, можна використовувати рядову проборку, при більшій щільності проборка повинна бути амальгамною.

На човникових верстатах при 4, 6, 8 ремізках проборка обов'язково амальгамна, тому що необхідно в противному випадку застосовувати каретку.

На човникових верстатах кромки полотняного переплетення, на безчовникових – репс 2/2, з використанням уловлюючих ниток полотняного переплетення.

2. Тканини саржевих переплетень

Відмінною рисою тканин саржевого переплетення є наявність на лицьовій поверхні тканини яскраво вираженої саржевої лінії, утвореної одиночними основними чи утоковими перекриттями.

Параметри:

  1. Саржа задається дробом, у чисельнику якого число основних перекриттів на одну нитку no , у знаменнику  число утокових  ny.

  2. Ro = Ry = no + ny.

  3. зсув по основі дорівнює зсуву по утоку і дорівнює ±1, тобто So= Sy = ±1.

  4. для саржі з утоковим ефектом no = 1; ny = R – 1; No = R; Ny = R2 – R;

для саржі з основним ефектом nу = 1; nо = R – 1; Nу = R; Nо = R2 – R

При побудові заправного рисунка необхідно враховувати, що саржа пробирається рядовою проборкою і тільки саржа з R = 3 (1/2 чи 2/1) пробирається при великій щільності тканини амальгамною проборкою.

Як правило крайка виготовляється саржевим переплетенням, але зі зворотним напрямком саржевої лінії. Також крайки можуть виготовлятися основним репсом 2/2, рогожкою 2/2, для безчовникових верстатів застосовуються уловлюючі нитки полотняного переплетення.

Експериментальна частина

Порядок виконання роботи

Робота виконується у вигляді рішення задач. По кожній задачі повинна бути дана повна вичерпна відповідь з поясненнями і побудовою заправних рисунків.

Рішення задач на побудову заправних рисунків.

        1. Привести параметри побудови полотняного переплетення

        2. Побудувати заправний рисунок тканини полотняного переплетення, яка виготовляється на 4-х ремізках на верстаті типу СТБ.

        3. Побудувати заправний рисунок тканини полотняного переплетення з щільністю по основі 660 н/дм.

        4. Побудувати заправний рисунок тканини полотняного переплетення, що виготовляється на човниковому верстаті на 8-ми ремізках.

        5. Побудувати заправний рисунок тканини полотняного переплетення, яка виготовляється на верстаті типу АТПР із закладними крайками. Крайки пробираються на ті ж ремізки, що і фон, але в галево ремізки пробрано по дві нитки.

        6. Побудувати заправний рисунок тканини полотняного переплетення з крайками переплетення утокового репсу 2/2. Верстат човниковий. У заправленні використовувати 4 ремізки.

        7. Привести параметри побудови саржевого переплетення.

        8. Побудувати заправний рисунок тканини переплетення саржі 1/4 із крайками, що виробляються тим же переплетенням, що і фон, але зі зворотним напрямком саржевої лінії. Верстат АТПР із закладними крайками.

        9. Побудувати заправний рисунок тканини переплетення саржі 1/7 із крайками, що виробляються основним репсом 2/2. Тканина виготовляється на човниковому верстаті.

        10. Побудувати заправний рисунок тканини переплетення саржі 3/1 із крайками, що мають переплетення основного напіврепсу 1/3. Тканина виготовляється на верстаті типу АТПР. Використовувати уловлюючі нитки.

        11. Побудувати заправний рисунок тканини переплетення саржі 3/1 із крайками, що виробляються переплетенням основного репсу 2/2. Тканина виготовляється на човниковому верстаті.

        12. Побудувати заправний рисунок тканини переплетення саржі 4/1 із крайками, що виробляються переплетенням основний напіврепс 1/4, використовувати уловлюючі нитки.

Контрольні питання

              1. Загальні ознаки головних переплетень.

              2. Особливості заправлення і виготовлення тканин полотняного переплетення при виготовленні їх на човниковому і безчовниковому ткацьких верстатах.

              3. На який елемент заправного рисунка тканини полотняного переплетення впливає число ниток по основі на 10 см тканини?

              4. Особливості заправлення ткацьких верстатів і виготовлення тканин саржевого переплетення.

              5. Способи запобігання закручуванню крайок у тканинах саржевого переплетення в оздоблювальному виробництві.