Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
laborat_3k.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Загальні положення

Якість та успіх геодезичних робіт, зокрема спостережень, багато в чому залежать від стану приладів. Оптичні теодоліти – складні конструкції, що складаються з великої кількості оптичних та механічних деталей. Пошкодження будь-якої деталі чи порушення взаємного зв’язку між деталями можуть привести прилад в неробочий стан чи знизити точність, а виправити прилад в польових умовах (осьову та оптичну системи) неможливо.

1. Укладка приладу в футляр чи ящик

При отриманні приладу ознайомитись з його правильною укладкою в ящик чи футляр, вивчити способи закріплення теодоліта закріпними пристроями, вивчити розташування всіх його частин. При цьому ящик чи футляр обов’язково розташований кришкою догори.

Після укладання всі закріпні та упаковочні гвинти потрібно загвинчувати до упора. Якщо після укладки приладу кришку ящика можна закрити вільно чи вільно надіти футляр, отже прилад укладений правильно. Ніяких зусиль при цьому застосовувати не потрібно.

2. Перевезення приладів

Всі високоточні прилади переносять чи перевозять обов’язково під наглядом спеціально призначеної особи (спостерігача або помічника спостерігача). Якщо прилад в футлярі, то він повинен бути встановлений основою вниз, якщо в ящику – ручкою вверх.

При перевезеннях приладів на автомашинах та підводах потрібно на дно вкладати товстий шар соломи, сіна, стружок, гілок чи м’яких речей. Для того, щоб під час перевезення ящики не терлись і не вдарялись об виступаючі частини (борти) автомашини чи підводи, потрібно робити спеціальні прокладки чи обгортати їх м’якими речами. При перевезенні на автомашинах прилади розташовують в передній частині кузова, а при перевезенні на підводах – в їх середній частині, уникаючи встановлення над осями.

На нерівних дорогах при невеликих переїздах робочі повинні ящик чи футляр з приладом тримати в руках, а якщо дорога дуже погана, необхідно знімати прилад з транспорту і переносити його в руках.

Якщо відстань невелика (до 100 м), то прилад можна переносити на штативі, відкріпивши всі закріпні гвинти. Для цього потрібно підставити плече між дома ніжками штатива, а третю ніжку притримувати рукою. Прилад при цьому повинен бути у вертикальному положенні!

3. Догляд та робота з приладом

На час невеликих перерв прилад можна не упаковувати в футляр чи ящик, а залишати його на штативі. Але в цьому випадку потрібно накривати його чохлом з м’якої тканини. Піднімальні та мікрометричні гвинти потрібно постійно тримати на середині їх ходу. Не можна ними працювати, коли вони стоять на останніх витках.

Головка штатива перед постановкою на неї теодоліта повинна максимально наближатися до горизонтального положення. Це скорочує надлишкове обертання піднімальних гвинтів та усуває їх перекіс. Перекіс піднімальних гвинтів погано відображається на їх різьбі.

Закріпні гвинти алідади та труби потрібно закріплювати тільки злегка, щоб відчути, що гвинт „схопив”. Дуже сильне закріплення викликає надлишкові напруження в металі, руйнування різьби, гнуття осей. Особливо обережно потрібно діяти юстувальними гвинтами. Їх потрібно оберігати від зношування. Зношені гвинти погано тримають юстування. Не варто зловживати юстуваннями приладу. Робити їх потрібно у випадку прямої необхідності. Рухомі частини теодолітів потрібно переміщати плавно, без поштовхів.

Пил та жирні сліди пальців забруднюють лінзи. До лінз не слід торкатися пальцями. Їх зовнішню поверхню можна протирати чистою білою ганчіркою з льону чи тонкого полотна. Можна протирати чистою ватою змоченою спиртом.

Волога чинить руйнівний вплив як на скляні, так і на металеві частини приладу. Краплі води можуть утворити на поверхні скла нальоти (прозорі чи непрозорі плями). На металевих частинах волога може викликати окислення. Тому, коли починається дощ, прилад потрібно укласти в футляр чи надійно закрити чохлом, парасолькою, плащем, брезентом.

При внесенні приладу з холоду в тепле приміщення чи з теплого приміщення на холод необхідно залишати його закритим в футлярі на 3-4 год. Не можна ставити футляр з приладом поблизу нагрівальних приладів. В холодну пору року у перервах між спостереженнями рекомендується не заносити прилад в тепле приміщення, а зберігати його в неопалюваному приміщенні чи на відкритому повітрі.

При роботі на ґрунтовій поверхні башмаки штативу потрібно міцно всаджувати в ґрунт.

Лабораторна робота №1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]