Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геселев лекція нагляд за одс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

3. Предмет, основні напрями і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство.

Закон України «Про прокуратуру» (стаття 29) визначає, що предметом вказаного прокурорського нагляду є додержання законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство.

Слід розрізняти об’єкт та предмет вказаного нагляду. Об'єкт нагляду включає, передусім, процесуальну діяльність слідчого, осіб, що здійснюють дізнання, діяльність начальників цих підрозділів, а також дії або правову поведінку учасників процесу: підозрюваного, обвинуваченого, захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників та інших осіб, що беруть участь у справі (експерти, перекладачі, свідки, спеціалісти тощо).

У той же час суть предмету прокурорського нагляду полягає у додержанні або виконанні органами дізнання та досудового слідства, як до речі й учасниками кримінального процесу на стадії досудового провадження, вимог законів України. Це насамперед КПК України, Закони України «Про міліцію» «Про Службу безпеки України»», «Про адвокатуру, «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю, «Про судову експертизу» та інші, норми яких мають відношення до розслідування злочинів, тобто регулюють ті чи інші кримінально-процесуальні відносини.

Динаміка, взаємозв'язок предмета і об'єкта полягають у тому, що прокурор, оцінюючи діяльність чи бездіяльність, їхні наслідки, порівнює їх зміст з вимогами конкретного закону і визначає, додержаний закон чи ні. Якщо вимоги закону порушені, то прокурор у межах своїх повноважень і компетенції, повинен належним чином реагувати, виконуючи передбачені Законом завдання.

Слід зазначити, що діяльність органів дізнання та досудового слідства значною мірою може обмежувати, а навіть порушити конституційні права і свободи учасників кримінального процесу. Кримінально-процесуальний закон допускає, за наявності передбачених ним підстав і з додержанням встановленого порядку, обмеження права на свободу та особисту недоторканність під час здійснення затримання за підозрою у вчиненні злочину, застосування запобіжного заходу взяття під варту, приводу, примусового освідування, вилучення зразків для порівняльного дослідження, права на недоторканність житла під час проведення огляду, обшуку, виїмки предметів і документів, права власності й володіння майном під час накладення на нього арешту, права на таємницю переписки під час накладення арешту на поштово-телеграфну кореспонденцію, права на працю за умов відсторонення обвинуваченого від посади тощо. Законність рішень органів дізнання та слідчих про застосування відповідних їхній компетенції заходів процесуального примусу і провадження слідчих дій, пов'язаних із обмеженням, тією чи іншою мірою, конституційних прав і свобод громадян як суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності, є одним із найважливіших елементів, що утворює предмет прокурорського нагляду, визначений ст. 29 Закону України «Про прокуратуру».

Прокурор зобов'язаний слідкувати за додержанням конституційного права затриманого або арештованого підозрюваного та обвинуваченого на допомогу захисника, на виконання органами дізнання і слідчими правил ст. 62 Конституції України, згідно з якими обвинувачений не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину, а всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Стаття 59 та інші статті Конституції України проголошують, що кожен має право захищати свої права і свободи всіма способами, не забороненими законом, і що права потерпілих від злочинів охороняються законом. Ці конституційні норми зобов'язують прокурора слідкувати за тим, щоб учасникам кримінального процесу на стадіях порушення кримінальної справи і досудового слідства своєчасно роз'яснювались їхні права і надавалася реальна можливість щодо їх реалізації.

Нагляд прокурора за виконанням вимог кримінально-процесуального закону щодо своєчасності та обґрунтованості порушення кримінальних справ за кожною заявою (повідомленням) про злочин, виконання органами дізнання і досудового слідства публічного обов'язку провадження у кримінальних справах з метою притягнення винних до кримінальної відповідальності виступає гарантією забезпечення конституційного права потерпілого на правовий захист від злочинних посягань.

Перевірка прокурором виконання органом дізнання або слідчим обов'язку вжити заходів для забезпечення поданого або можливого в майбутньому цивільного позову (статті 28, 29 КПК України) безпосередньо стосується до гарантування законодавчо визначеного права потерпілих на компенсацію завданої злочином шкоди.

Оскільки діяльність органів дізнання і досудового слідства детально регламентована кримінально-процесуальним законодавством, яке визначає процесуальний порядок проведення відповідних дій та прийняття процесуальних рішень, то предметом прокурорського нагляду є додержання законів органами дізнання та досудового слідства на всіх стадіях досудового провадження та на всіх напрямках діяльності вказаних органів.

Зокрема, такий нагляд здійснюється під час приймання і розгляду заяв (повідомлень) про злочини та їх вирішення, порушення чи відмови у порушенні кримінальної справи, прийняття справи до провадження конкретною посадовою особою (органом дізнання, слідчим, прокурором), здійснення дізнання, або проведення слідчих дій, пред'явлення слідчим обвинувачення конкретним особам, застосування запобіжних заходів та інших заходів процесуального примусу, закінчення досудового слідства складенням обвинувального висновку і скеруванням справи прокуророві; закриття провадження у справі; направлення справи до суду для застосування примусових заходів медичного характеру, зупинення досудового слідства, тощо.

Найважливішим напрямком нагляду за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства виступає встановлений законом порядок вирішення заяв (повідомлень) або будь-якої інформації про злочини та їх розслідування. Прокурорський нагляд розпочинається від моменту отримання органом дізнання чи слідчим заяви (повідомлення) про вчинений чи такий, що готується, злочин або іншого законного приводу для порушення кримінальної справи і триває протягом усього досудового розслідування до його закінчення.

Важливим напрямком прокурорського нагляду щодо додержання законів органами дізнання та досудового слідства є законність процесуальних, тобто передбачених КПК рішень, що приймаються піднаглядними органами. Ці рішення доволі різноманітні та різноаспектні як за характером, так і за юридичними наслідками. Саме цим і пояснюється те, що законність прийняття процесуальних рішень виступає самостійною складовою предмета прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Всі складові прокурорського нагляду тісно між собою пов'язані, а в багатьох випадках переплітаються. Перевірка додержання органами дізнання та слідства прав і свобод людини і громадянина, залученого до сфери кримінального судочинства, взаємопов’язана з оцінкою законності та обґрунтованості рішень щодо застосування заходів процесуального примусу, порядком провадження певних слідчих дій, а також із виконанням вимог закону, які регламентують процедуру дій та рішень за заявами (повідомленнями) про злочини і провадження у кримінальних справах.

Прокурорський нагляд у стадії досудового розслідування поширюється й на виконання закону начальниками слідчих підрозділів органів внутрішніх справ, податкової міліції, служби безпеки. Прокурор має право перевіряти, чи використовують і як використовують ці службові особи свої законні повноваження для здійснення керівництва і відомчого процесуального контролю за діями та рішеннями підлеглих їм слідчих.

Завдання прокурорського нагляду за виконанням законів органами дізнання та досудового слідства обумовлюються предметом нагляду. Так, Закон України «Про прокуратуру» у ст.ст. 29, 30 достатньо конкретно визначає завдання та мету прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Так, у ст. 29 Закону записано, що нагляд має своїм завданням сприяти:

  1. розкриттю злочинів, захисту особи, її прав, свобод, власності, права підприємств, установ, організацій від злочинних посягань;

  2. виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинений злочин;

  3. запобіганню незаконному притягненню особи до кримінальної відповідальності;

  4. охороні прав і законних інтересів громадян, які перебувають під слідством;

  5. здійсненню заходів щодо запобігання злочинам, усунення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

Здійснюючи нагляд, прокурор вживає заходів щодо узгодження дій правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю.

Нагляд прокурора безпосередньо спрямований, насамперед, на сприяння досягнення кінцевого результату: розкриття злочинів, захисту прав і свобод осіб, виконання принципу невідворотності відповідальності за вчинений злочин, здійснення заходів з попередження злочинів, тощо. Таким чином підкреслюється взаємозв'язок наглядової конституційної функції прокуратури з кримінально-процесуальною функцією розслідування злочинів, а також узгодження дій правоохоронних органів, які ведуть боротьбу зі злочинністю. Це - органи внутрішніх справ, служби безпеки, спецпідрозділи по боротьбі з організованою злочинністю, органи державної податкової служби, охорони державного кордону, митні органи та інші.

При цьому цілю або метою заходів, що вживаються прокурором, як зазначено у ст.30 Закону України «Про прокуратуру» є те, щоб органи дізнання і слідства:

  1. додержували передбаченого законом порядку порушення кримінальних справ, розслідування діянь, що містять ознаки злочину, проведення оперативно-розшукових заходів, застосування технічних заходів, припинення та закриття справ, а також додержували строки провадження слідства та тримання під вартою;

  2. при розслідуванні злочинів неухильно виконували вимоги закону про всебічне, повне і об'єктивне дослідження всіх обставин справи, з'ясовували обставини, які викривають чи виправдовують обвинуваченого, а також пом'якшують і обтяжують його відповідальність;

  3. виявляли причини вчинення злочинів і умов, що сприяють цьому, вживали заходів щодо їх усунення.

Таким чином, законодавець вимагає від прокурора вживати заходів щодо встановленого законом порядку розслідування злочинів і додержання строків слідства і тримання під вартою, а також законного, обґрунтованого і справедливого притягнення винуватих до кримінальної відповідальності та виявлення і усунення причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів.

Можна дійти висновку, що завдання, поставлені перед прокурорським наглядом за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства, взаємопов’язані та співпадають із завданнями кримінального судочинства в цілому, визначеними у ст.2 КПК України, фактично є їх відображенням та втіленням у наглядову діяльність прокурорів. У загальному вигляді їх можна сформулювати як забезпечення засобами прокурорського нагляду досягнення вимог закону щодо виконаня завдань кримінального судочинства, зокрема:

1. швидкого і повного розкриття злочинів;

2. викриття винних;

3. забезпечення правильного застосування закону з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності, а жоден невинний не зазнав покарання.

4. охорони прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

До завдань цього виду прокурорського нагляду відноситься також :

  1. попередження, виявлення та усунення порушень, передбачених законами прав і свобод учасників досудового розслідування;

  2. попередження, виявлення та усунення порушень процесуального порядку розгляду та вирішення заяв (повідомлень) про злочин тощо.

На кожній із досудових стадій кримінального процесу перелічені завдання та цілі нагляду прокурора конкретизуються, набувають специфічного характеру залежно від етапу розслідування та форми його завершення.

Кримінально-процесуальним та іншими законами визначено підслідність кримінальних справ слідчим різних відомств і компетенцію кожного з органів дізнання щодо розгляду, вирішення ними заяв, повідомлень про злочини, здійснення провадження у кримінальних справах. Тому ще одним із завдань прокурорського нагляду на цьому напрямку можна назвати забезпечення того, щоб слідчі та працівники, які провадять дізнання, діяли виключно в межах своєї компетенції.