Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геселев лекція нагляд за одс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

23

П Л А Н

1. Загальні положення та правова основа прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство.

2. Сутність та основні ознаки прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства.

3. Предмет, завдання, основні напрями прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство.

4. Форми і методи прокурорського нагляду за додержанням законів при провадженні дізнання і досудового слідства.

5. Загальна характеристика повноважень прокурора при здійсненні нагляду за виконанням законів органами дізнання і досудового слідства

6. Правові акти прокурорського нагляду за додержанням законів при провадженні дізнання і досудового слідства.

ТЕКСТ ЛЕКЦІЇ:

1. Загальні положення та правова основа прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудового слідства.

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство, за своєю суттю є однією з конституційних функцій, що покладені на прокуратуру статтею 121 Конституції України. Остання за своїм характером є комплексною, оскільки включає нагляд за виконанням законів двома досить потужними державними органами — тими, що проводять дізнання та тими, що проводять досудове слідство.

Вказаний нагляд є окремим, самостійним напрямом прокурорського нагляду, або окремою, самостійною галуззю прокурорського нагляду, так як має свій об'єкт, предмет нагляду, свої завдання, мету, межі, відповідні повноваження прокурора, свої акти реагування.

Особливість нагляду за виконанням законів органами, що проводять дізнання та досудове слідство полягає в тому, що діяльність вказаних органів пов’язана з розслідуванням злочинів. А така діяльність у свою чергу неминуче пов'язана із застосуванням різних примусових заходів аж до позбавлення підозрюваних, обвинувачених свободи. У разі необґрунтованого, незаконного застосування таких заходів можуть порушуватись і конституційні права, свободи, гарантії громадян, такі як: особиста недоторканність, недоторканність житла; гарантія таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, свободи пересування, невтручання в особисте і сімейне життя, право на відпочинок, права на мирні зібрання, тощо.

Обмеження цих важливих прав особи суперечать головному положенню Конституції України (ст. 3) про те, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найважливішою соціальною цінністю. Виключення з цього положення дозволяється у окремих випадках самою Конституцією України: «у разі нагальної необхідності» (ст. 29 — тримання під вартою), «у невідкладних випадках» (ст. 30 — проникнення до житла), в порядку «винятку» (ст. 31 — таємниця листування), «з метою запобігання злочинності» (ст. 39 — збиратися мирно) тощо.

Саме через це, нагляд прокурора за додержанням законів органами дізнання та досудового набуває особливого значення, оскільки є гарантією проти безпідставного обмеження прав, свобод і законних інтересів громадян, що залучені у кримінальний процес на стадії порушення кримінальної справи та досудового розслідування.

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства складають дії та рішення прокурора щодо реалізації наданих йому повноважень з метою попередження, виявлення та усунення порушень цими органами норм кримінально-процесуального та інших законів, відновлення порушених прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у кримінального процесі, притягнення посадових осіб, що допустили порушення, до передбаченої законом відповідальності.

Вказаний різновид нагляду, згідно зі статтями 1, 5, 29 і 30 Закону України «Про прокуратуру», є складовою частиною одного з основних напрямів (галузей) нагляду, який охоплює й нагляд за законністю діяльності оперативно-розшукових органів. Водночас нагляд за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства є самостійним напрямком прокурорської діяльності, що за обсягом посідає провідне місце серед інших функцій прокуратури. До сфері цього нагляду належать органи дізнання та органи досудового слідства.

До органів дізнання відповідно до ст. 101 КПК України відноситься: міліція;

податкова міліція — у справах, що належать згідно із законом до її компетенції;

органи безпеки — у справах, віднесених законом до їхнього відання;

командирів військових частин, з'єднань, начальники військових установ

у справах про всі злочини, вчинені підлеглими їм військовослужбовцями і військовозобов'язаними під час проходження ними зборів, а також у справах про злочини, вчинені робітниками і службовцями Збройних сил України під час виконанням службових обов'язків або в розташуванні частини, з'єднання, установи;

митні органи — у справах про контрабанду;

начальників виправно-трудових установ, слідчих ізоляторів, лікувально-трудових профілакторіїв і виховно-трудових профілакторіїв — у справах про злочини проти встановленого порядку несен­ня служби, вчинені працівниками цих установ, а також у справах про злочини, вчинені в розташуванні зазначених установ;

органи державного пожежного нагляду — у справах про пожежі і порушення протипожежних правил;

органи охорони державного кордону — у справах про порушення державного кордону;

капітанів морських суден, що перебувають у далекому плаванні.

Прокурорський нагляд за додержанням законів зазначеними органами поширюється тільки на їх кримінально-процесуальну діяльність.

До органів досудового слідства, піднаглядних прокуратурі, належать:

  1. слідчі прокуратури;

  2. слідчі органів внутрішніх справ;

  3. слідчі податкової міліції;

  4. слідчі органів безпеки.

Слідчі, незалежно від відомчої належності, не виконують жодних інших функцій, окрім розгляду й вирішення заяв (повідомлень) про злочини та провадження досудового слідства у справах про злочини, віднесені до їхньої компетенції (підслідності). Тому прокурорський нагляд за додержанням законів органами досудового слідства охоплює всю діяльність слідчих.