Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Діяльність по укладанню угоди (без схем)....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3. Ознайомлення з практикою управління підприємством

На попередній стадії укладання договору на аудит аудитор повинен отримати (або поповнити) інформацію про клієнта. Приблизний перелік необхідного мінімуму знань про потенційного замовника аудиту визначається професіоналізмом кожного конкретного аудитора.

Доцільне отримання наступної інформації:

  • Розмір підприємства, форма власності та форма господарювання

  • Ринок, де працює клієнт (галузь, сфера, сегмент)

  • Технологія підприємницької діяльності

  • Законодавчі обмеження діяльності (особливо умови оподаткування)

  • Структура системи управління (ієрархія, функціональна структура)

  • Наявність та організація внутрішнього контролю (аудиту)

  • Організація системи обліку ( облікова політика, оборот документів, форма бухобліку, склад апарату бухгалтерії, тощо)

  • Наявність та результати попередніх перевірок аудиторами та фіскальними органами.

Погодження обсягів та умов угоди

Будь-яка угода є продуктом згоди сторін. Як ми вже вказували раніше за МСА № 210 "Умови та завдань з аудиторської перевірки" аудитор і клієнт повинні досягнути згоди по умовам узгодження. Усі моменти, що були узгоджені відображаються у договорах.

4. Основні принципи укладання договорів

Аналіз аудиторської практики дозволяє нам сформулювати наступні основні правила укладання договорів на аудит.

1. Необхідно чітко уявляти, що є предметом угоди - аудит, погоджені процедури, надання консультаційних послуг, трансформація обліку або щось інше. Це заздалегідь визначає такі важливі для аудитора моменти як розмір гарантії, вид результату, суттєвість відхилення тощо.

2. Необхідно бути впевненим (або запевнити замовника) що Замовник чітко уявляє, що він очікує від аудитора і чи може ці очікування задовольнити останній, що заборонено аудиторові і які формі результати виконання своїх договірних зобов'язань аудитор може надати Замовникові.

3. Слід роз'яснити Замовникові , що являє собою аудиторська гарантія, що існує можливість не виявлення будь яких суттєвих відхилень (помилок, обману тощо) в ході аудиту і це є однією з особливостей

аудиту.

4. Розтлумачити Замовнику що результатом аудиторської перевірки в більшості випадків є не просте підтвердження даних звітності або легальності дій Замовника, а професійна незалежна думка (судження) фахівця, яка може не співпадати з думкою Замовника або інших перевіряючих.

5. Текст договору слід обов'язково складати самостійно і ніколи не підписувати договір, уважно не ознайомившись з його останньою версією, особливо коли вона правилась Замовником.

6. В тексті договору не допускати двозначності трактування його положень, взаємовиключаючих статей (пунктів).

7. Ідеальних договорів не буває і навіть майстерно складений договір не захистить вас від неприємностей або від недобросовісного Замовника але "залізний" договір значно полегшує ваші стосунки з Замовником і дасть великий шанс на безпечне та ефективне завершення аудиторської роботи.