Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
A.P._Lutay_A.P._Informatika_ta_komp'yuterna_teh....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Зберігання проекту складається з двох кроків.

На першому кроці виконується зберігання форми - файл із розширенням .frm.

На другому кроці виконується власне зберігання проекту з розширенням .vbp.

Зберігання проекту виконується через:

меню File -> команда Save Project -> дати ім'я формі (Лінійний алгоритм) і зазначити потрібну папку -> ОК -> дати ім'я проекту (Лінійний алгоритм) і зазначити папку -> ОК.

Реалізація етапу програмування у вхідному коді.

Програмування подібної процедури виконується у вікні програми (Code Window), яке визивається подвійним клацанням миші по потрібному об'єкту. При цьому використовуються як методи, так і звичні для алгоритмічних язиків команди. Тому коротко роздивимося основні елементи язика Visual Basic.

Елементи язика.

У програмах використовуються:

арифметичні операції - А,*,/,\ - ділення з ігноруванням дрібної частини результату, +,- ;

операції відношення <,>,=,>=,<=,<>;

логічні операції - And, Or, Not, Xor і ін.

Рядкові вираження (текст) містяться у подвійні лапки і для них використовується операція конкатенації (+ ), яка дозволяє об'єднувати різні рядкові вирази. Наприклад, "Сьогодні" + "гарна" + "погода" = Сьогодні гарна погода.

Введення - вивід даних.

Введення даних здійснюється через керуючі елементи форми - текстові поля, табличні поля (масиви), комбіновані списки (файли).

Введення здійснюється набором на клавіатурі потрібних символів і закінчуються натисканням клавіші Enter; клацаннями миші по потрібному імені файла, видам характеристик, управляючий клавіші ОК і т.п. При цьому названим подіям можуть відповідати підпрограми (процедури), виконуючи рішення задачі.

Вивід даних можна здійснювати на екран, на друк, у файл.

При введенні і виводі даних може виникнути необхідність перетворення з однієї форми уявлення даних у другу. Наприклад, введення і вивід у текстове поле здійснюються рядковим типом, а обчислення необхідно виконувати з числовими даними. Перетворення рядкових даних у числові здійснюється за допомогою функції Val. Синтаксис :

Val (рядковий вираз)- числове значення.

Наприклад, у текстове поле txtа введений рядок 5, для участі в обчисленнях txtа необхідно перетворити в число. Val(txta.Text)=5.

Приклад 2. Для форми, отриманої за умовою приклада 1, створити програмний код. Виконання:

1) Відчинити проект Лінійний алгоритм -

меню File —> команда Open Project —> зазначити папку й ім'я файла

—> кнопка Открыть.

На екрані повинна з'явитися форма. У випадку відсутності форми після відкриття проекту варто виконати:

меню View —> команда Project Explorer —> у відчинившомуся вікні розкрити папку Projectl (Лінійний алгоритм) —> папку Forms —> двічі клацнути по Forml.

2) Двічі клацнути по кнопці Розрахунок і з'явитися вікно Code (мал.2), у якому в лівому випадаючому списку утримується перелік усіх елементів проекту, а в правому випадаючому списку - відповідні їм процедури. При цьому для кнопки cmdRachet відкрита процедура Click, що відповідає нашим потребам. Крім того Visial Basic навіть надав початок і кінець потрібної процедури, необхідно дописати її зміст (див.мал.2 ).

Оскільки вихідні дані і результати вводяться через текстові вікна, а в програмі йде обчислення з числами, використовується функція перетворення текстових даних у числові - val. Обмежень на форму представлення чисел немає, тому перемінні не об'являються (по умовчанню -Single).

Мал.2 - Вікно програмного коду проекту Лінійний алгоритм.

3) У лівому випадаючому списку викликати елемент cmdVixod, а в правому - Click. Ввести оператор закінчення роботи програми - End.

4) Виконати написану програму:

меню Run —> команда Start > ввести у вікно Перемінна а число 5, а у вікно Перемінна c - число 6 —> клацнути по кнопці Розрахунок

—> у вікні Результат y повинне утворитися число 150.

5) Завершення роботи з програмою виконується клацанням по кнопці Вихід.

У випадку допущених помилок видається повідомлення й у тексті програми помилковий оператор виділяється кольором. Варто виправити помилку і знову спробувати виконати програму.