Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП в дипл экономисты и СП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

Г.Б. Кожемякін, к.т.н., доцент

О.В. Новокщонова, асистент

Відповідальний за випуск: зав. кафедри ОНС

доцент, к.т.н Г.Б. Кожемякін

Рецензенти:

Сокольник В.І., к.т.н., професор

УДК

Г.Б. Кожемякін, О.В. Новокщонова

Охорона праці та техногенна безпека: методичні вказівки до виконання розділу дипломних проектів (робіт) для студентів ЗДІА спеціальностей «Облік і аудит», «Фінанси», «Економічна кібернетика», «Економіка підприємства», «Програмне забезпечення автоматизованих систем» денної та заочної форми навчання / Г.Б. Кожемякін, О.В. Новокщонова.– Запоріжжя: ЗДІА, 2012.– 25 с.

ЗМІСТ

ВСТУП . . . . . . . . . . . 4

1 ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ . . . . . . . . 5

2 ПОЯСНЮВАЛЬНА ЧАСТИНА . . . . . . . 5

3 Розрахункова частина . . . . . . . 13

4 ГРАФІЧНА ЧАСТИНА . . . . . . . . 14

Перелік рекомендованої літератури . . . . . 15

ДОДАТКИ . . . . . . . . . . . 17

Додаток 1. Критерії оцінки умов праці . . . . . . 17

Додаток 2. Оптимальні і допустимі норми температури, відносної вологості

і швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень . . 18

Додаток 3. Нормовані значення природного освітлення для

виробничих процесів . . . . . . . . . 18

Додаток 4. Норми освітлення штучним світлом . . . . . 19

Додаток 5.Допустиммі параметри електромагнитного неіонізуючого випромінювання і електростатичного поля . . . . . . 20

Додаток 6. Рекомендації по оснащенню приміщень

переносними вогнегасниками . . . . . . . 21

ВСТУП

Охорона праці в Україні є важливою державною задачею та складовою частиною загальнонаціонального питання охорони навколишнього середовища. Проте у сучасних умовах господарювання діяльність в області охорони праці передбачає взаємну відповідальність держави, власника і робітника за створення та забезпечення здорових і безпечних умов праці.

На підприємствах гостро постає питання приведення умов праці до нормативних значень, забезпечення достатнього рівня пожежної безпеки та електробезпеки устаткування. Розділ «Охорона праці та техногенна безпека» дипломного проекту дозволяє майбутньому фахівцю отримати необхідний досвід у вирішенні вище зазначених питань.

Конкретна мета вивчення курсу «Охорона праці» – підготовка фахівців, які у своїй практичній діяльності змогли би організовувати роботу і керувати підрозділами так, щоб запобігти нещасним випадкам, професійним захворювання та створити комфортні умови на робочих місцях.

Метою даних методичних вказівок є надання допомоги студентам у розробці розділу дипломного проекту «Охорона праці та техногенна безпека», ознайомлення з основними питаннями, які повинні бути висвітлені в цьому розділі, пояснення його побудови і змісту.

Розділ «Охорона праці та техногенна безпека» у дипломних проектах є підсумковою перевіркою знань студентів із загальних питань промислової санітарії, техніки безпеки, електробезпеки, пожежної безпеки, а також із специфічних питань охорони праці при роботі в офісах, банківських установах тощо.

1 Загальні вказівки

Розділ «Охорона праці та техногенна безпека» дипломного проекту (роботи) складається з пояснювальної, розрахункової та графічної частин (остання – при необхідності, яка визначається дипломним керівником та завідуючим кафедрою). Загальний об’єм розділу у залежності від об’єкту дипломування – 10-15 сторінок.

Спочатку студент-дипломник повинен остаточно узгодити з керівником та відповідними консультантами завдання з загальної та спеціальної частин проекту. Після цього узгодити з консультантом з охорони праці завдання по розділу «Охорона праці та техногенна безпека». Зміст завдання повинен відповідати основній темі дипломного проекту(роботи) і бути її органічною складовою частиною.

Розділ «Охорона праці та техногенна безпека» обов’язково підписується консультантом з охорони праці. Консультант також підписує креслення з охорони праці (при їх наявності).

При виконанні інших розділів дипломного проекту також треба суворо дотримуватись вимог охорони праці. Організаційні та технічні рішення повинні бути підкріплені відповідними розрахунками та посиланнями на НПАОП, ДСТУ, ДСН, інші нормативні акти, керівництва та інструкції.

Розділ «Охорона праці та техногенна безпека» дипломного проекту розробляють на підставі матеріалів, зібраних на переддипломній практиці (для студентів денної форми навчання), або на робочому місці (для студентів заочної форми навчання). Для цього студент повинен ознайомитися зі станом охорони праці на підприємстві (в організації, установі), приділив особливу увагу дільницям, на яких є порушення правил виробничої санітарії, техніки безпеки, електро- чи пожежної безпеки. Крім того, рекомендується у службі охорони праці підприємства, установи або організації ознайомитися з документацією: заходами по запобіганню нещасних випадків, професійних захворювань, загальному поліпшенню умов праці; порядком проведення інструктажів з охорони праці та їх змістом; актами про нещасні випадки на виробництві за формами Н-1 та Н-5; статистичною звітністю. На підставі зібраного матеріалу студент дає свої пропозиції по розробці заходів з охорони праці у дипломному проекті(роботі).