Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
новая работа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.54 Mб
Скачать

18

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ЗАПОРІЗЬКА ДЕРЖАВНА ІНЖЕНЕРНА АКАДЕМІЯ

Факультет енергетики та енергозбереження

Кафедра гідроенергетики

ЗВІТ

з технологічної практики

Термін з 21.05.2012 по 03.06.2012

Виконала

студ.гр.________ ___________ _____________

Керівник практики

від академії

_______________ ___________ _____________

Запоріжжя

2012

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….3

Розділ 1 Технологічний процес на ВАТ АКА «ПІВДЕНТРАНСЕНЕРГО»......….4

1.1 Газогенератори………………………………………………………….….....5

1.2 Котли………………………………………………………………….…….....6

1.3 Економайзери……………………………………………………………........6

Розділ 2 Загальні відомості на Дніпровській ГЕС ім. Леніна ВАТ «Укргідроенерго»...................................................................................................8

2,1 Засновники та розробники станції……………………………………....…..9

2.2 Прототипи станції……………………………………………………….....…9

2.3 Початок і кінець будівництва………………………………………….…......9

2.4 Технічні характеристики………………………………………………....….11

2.5 Дніпровська ГЕС в роки Вітчизняної війни…………………………....….14

2.6 Відновлення та реконструкція………………………………………….......16

Розділ 3 Загальні відомості технологічний процес ВАТ АКА «Запоріжсталь»….......................…………………………………………….…18

3.1 Загальні відомості……………………………………………………….......19

3.2 Структура виробництва…………………………………………………......20

3.3 Галузі виробництва...………………………………………………….....….22

Розділ 4 Загальні відомості технологічний процес СПКТБ «Запорожгідросталь» ……..................…………………………..……………24

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….….26

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ……………………………………………………..….28

Вступ

Енергія води, як і енергія вітру, використовується людьми здавна як джерело механічної енергії, а починаючи з ХХ ст. і як джерело електроенергії. У світі побудована велика кількість гідроелектростанцій, які виробляють до 5% від загальної електроенергії, причому в деяких країнах частка електрики, виробленої на гідроелектростанціях, значно вище. В Україні, на Дніпрі, побудовано каскад з 6 гідроелектростанцій. Слід зазначити, що в останні роки будівництво гідроелектростанцій у світі значно скорочено внаслідок відсутності сприятливих умов. Промисловість України в цілому залежить від використання енергії води. Тому у мене виникає задача дослідити на практиці використання енергії води на запорізьких підприємствах.

Розділ 1 Технологічний процес на ват ака «Південтрансенерго»

Підприємство організоване в 1947 році (рис.1.1) та спеціалізується на виробництві та ремонті обладання «малої енергетики», котельного обладнання та ремонт рухомого складу – маневрових тепловозів. Компанія виробляє газотурбінні і газопоршневі електростанції, призначені для автономного енергопостачання в базовому, піковому та аварійно-базовому режимах енергоспоживання військових, промислових і побутових об’єктів,а також когенераційні установки на базі газотурбінних електростанцій і котлів утилізаторів, призначенні для спільного вироблення електроенергії та тепла (перегрітого пару, гарячої води).

Рис.1.1 – Логотип підприємства

Ще одним напрямом роботи компанії є виробництво сталевих водогрійних котлів і автоматизованих блочних котелень водогрійних типу БВК. На виробництві виробляють котли для багатьох країн світу. З недавнього часу почали виробляти котли з рифленою поверхнею труб. Відкрите акціонерне товариство ВАТ АКА «Південтрансенерго» спеціалізується на виробництві та ремонті обладнання «малої енергетики» , котельного обладнання та ремонт рухомого складу - маневрових тепловозів. Компанія виробляє газотурбінні і газопоршневі електростанції, призначенні для автономного енергопостачання в базовому, піковому та аварійно-базовому режимах енергоспоживання військових, промислових і побутових об’єктів, що мають технічні або комерційні обмеження в централізованому енергопостачанні, а також когенераційні установки на базі газотурбінних електростанцій і котлів-утилізаторів, призначених для спільного вироблення електроенергії та тепла (перегрітого пара, гарячої води), які використовують різноманітні види палива: природній газ, шахтний метан, коксовий газ, газ малодебітних свердловин, попутний нафтовий газ, дизельне паливо, гас.

Можливо передвключення в існуючу парову або водогрійну котельню двигуна газотурбінної електростанції, замість дуттьових вентиляторів. Застосування когенераційних установок найбільш ефективно (по окупності) на підприємствах, мають велику потребу в теплі (пар, гаряча вода), а також мають доступ до дешевого або безкоштовного палива (шахтний метан, коксовий газ, газ малодебітних свердловин, попутний нафтовий газ), з одночасним вирішенням екологічних проблем.

Підприємство спеціалізується не тільки на випуску продукції, але і на ремонті різних обладнань. Проводиться ремонт тепловозів, котлів та різного промислового обладнання. Ще одним напрямом роботи компанії є виробництво сталевих водогрійних котлів і автоматизованих блочних котелень водогрійних типу БВК, призначених для теплопостачання і гарячого водопостачання виробничих і побутових будівель та споруд.

1.1 Газогенератори

Компанія виробляє когенераційні установки, на базі газотурбінних електростанцій і котлів - утилізаторів, призначені для спільного вироблення електроенергії та тепла (перегрітого пара, гарячої води), які використовують різноманітні види палива: природній газ, шахтний метан, коксовий газ, газ малодебітних свердловин, попутний нафтовий газ, дизельне паливо, гас.