Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_ekn_robocha_-_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
552.45 Кб
Скачать

4.7. Розрахунки прямих витрат на оплату праці

До прямих витрат на оплату праці в собівартості продукції та послуг нале­жать витрати на основну і додаткову оплату праці виробничого персоналу та обов'язкові нарахування на соціальні заходи, що нараховуються на цю оплату праці. До виробничого персоналу належать робітники, які. безпосередньо виготов­ляють товарну продукцію або надають товарні послуги підприємства. В даному випадку - це робітники цеху-виробника, що безпосередньо виробляють прилади. Метою розрахунків розділу є обгрунтування планової величини зазначених витрат у собівартості модернізовано­го приладу.

Розрахунки витрат на оплату праці за виготовлення приладу здійснюються, виходячи з даних про види, планову трудомісткість, і складність /розряди/ робіт, Ці дані за варіантами наведені в таблиці 6 вихідних даних. На базі цих даних розраховується величина витрат на оплату праці виробничого персоналу згідно з діючими на момент розрахунків нормативами тарифної оплати праці. Розрахунки ведуться за формою таблиці 14.

Таблиця 14

Розрахунок трудомісткості й тарифної оплати робіт по виготовленню приладу

Види робіт

Середній розряд

Годинна тарифна ставка, грн/год.

Планова трудомісткість, нормогодин

Оплата за тарифом,

грн/виріб

…………

…………

Разом по виробу

Твир =

Отар =

Величина годинних тарифних ставок (Тс.с) для оплати робіт різних тарифних розрядів можуть бути взяті ті, що діють на будь-якому підприємстві на момент розрахунків.

В таблиці 6 наведені середньостатистичні розряди робіт, які на практиці часто мають дрібне значення. В цьому випадку в планово-економічних розрахунках використовуються розрахункові (умовні) годинні тарифні ставки дрібних розрядів. Величина такої ставки вираховується за формулою:

, грн за годину,

де та - відповідні годинні тарифні ставки меншого та більшого цілих розрядів;

Д – дрібна частина нестандартного розряду.

Наприклад, якщо =1,00, а =1,25 грн за годину, то для середньостатистичного розряду 4,3 норматив тарифної оплати складе

, грн/за годину

Витрати з основної заробітної плати робітникам за виготовлення приладу складуть

,грн/виріб,

де Ндп – норматив доплат за відпрацьований час (%), що враховує середній рівень широкого кола передбачених законодавством доплат за відпрацьований робітниками час (оплата нічних, понаднормованих та інших робіт).

Для цеху-виробника приладу цей норматив на плановий рік складає

, %,

де Фт.р і Фдп – планові річні фонди оплати виробничого персоналу цеху, відповідно тарифний і доплат за відпрацьований час, тис.грн.(табл.3.).

Додаткова заробітна плата робітникам за виготовлення приладу, що враховує оплату відпусток та інших доплат за невідпрацьований час, передбачених законами, складає:

, грн/виріб,

де Нд.з – норматив додаткової заробітної плати (%), величина якого на плановий рік складає

, %,

де Фд.з – річний фонд доплат за невідпрацьований час виробничого персоналу цеху, т.грн (табл.3).

Обов’язкові нарахування на оплату праці виробничого персоналу для формування фондів соціальних заходів у собівартості приладу складуть:

, грн/виріб,

де Нс.з – державний норматив відрахувань на соціальні заходи, що діє на момент виконання розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]