Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник клін.мед.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Перелік практичних навичок з дисципліни “Догляд за терапевтичними хворими”для студентів іі-го курсу медичного факультету за спеціальністю “медична психологія ” на 2007-2008 навч. Рік.

  1. Санітарна обробка палат стаціонарних відділень.

  2. Гігієнічний догляд за тяжкохворим: зрізування нігтів, догляд за волоссям, обличчям, порожниною рота, приготування гігієнічної ванни.

  3. Вимірювання росту і маси тіла.

  4. Транспортування хворих у відділення.

  5. Перекладання важкохворого на ноші із ноші на ліжко.

  6. Підмивання важкохворого.

  7. Проведення профілактики і лікування пролежнів.

  8. Заміна натільної і постільної білизни.

  9. Ентеральне і парантеральне харчування.

  10. Виготовлення дезінфікуючих розчинів - хлорного вапна і хлораміну.

  11. Вимірювання температури тіла у клінічній практиці.

  12. Проведення інгаляції кисню із системи централізованого кисневого забезпечення.

  13. Користування індивідуальним інгалятором.

  14. Основні принципи будови функціонального ліжка і користування ним.

  15. Застосування найпростіших фізичних засобів – гірчичники і банки.

  16. Продемонструйте на фантомі техніку очисної клізми.

  17. Продемонструйте на фантомі техніку сифонної клізми.

  18. Продемонструйте на фантомі методику застосування зігрівального компресу.

  19. Приготування і застосування гумової грілки і міхура з льодом.

  20. Надання невідкладної медичної допомоги при ядусі, кашлі, болю у серці, серцебитті, кровотечі, утопленні, ураженні електричним струмом, непритомності, обмороженні, тепловому ударі.

  21. Проведення непрямого масажу серця і штучної вентиляції легень.

  22. Розрахунок ін'єкційної дози антибіотика.

  23. Парентеральне введення лікарських засобів. Показання і протипоказання. Ускладнення, їх профілактика і лікування.

  24. Користування ін'єкційними шприцами і голками. Поняття про асептику і антисептику.

  25. Стерилізація ін'єкційних медичного інструментарію.

  26. Збирання сечі для проведення проби за Зимницьким.

  27. Підготовка хворого до холецистографії

  28. Догляд за хворим з захворюваннями органів дихання.

  29. Догляд за хворим з захворюваннями органів кровообігу.

  30. Догляд за хворим з захворюваннями органів травлення.

КРИТЕРІЇ ОЦІНОК ТЕОРЕТИЧНОЇ ТА ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ З ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРОФІЛЮ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІІ-го КУРСУ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ «МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ»

НА 2007-2008 навчальний рік.

Знання і вміння студента оцінюються викладачем за загальноприйнятою 4-х бальною системою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”) з виставленням оцінки в журнал відвідування та успішності.

Оцінку "відмінно" отримує студент, який показав глибокі знання теоретичного матеріалу, передбаченого програмою, досконало володіє практичними навичками, відзначається зразковою дисципліною та старанністю.

Оцінку "добре" отримує студент, який показав добрі знання теоретичного матеріалу по темі заняття, оволодів практичними навичками згідно програми і виконує їх самостійно, відзначається доброю, виробничою дисципліною.

Оцінку "задовільно" одержує студент, який показав задовільні знання теоретичного матеріалу, оволодів більшістю практичних навичок по програмі, порушував трудову дисципліну, не проявляв ініціативи і старання при освоєнні практичних навичок.

Оцінка "незадовільно" виставляється студенту, якщо він показав незадовільні знання теоретичного матеріалу, не володіє більшою частиною передбачених програмою практичних навичок і не може їх виконувати самостійно, систематично порушував виробничу дисципліну.

ЗАСОБИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПОЧАТКОВОГО, ПОТОЧНОГО, ПРОМІЖНОГО ТА ЗАКЛЮЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ З ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ТерапевтичнОГО ПРОФІЛЮ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІІ КУРСУ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ “МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ”.

Початковий контроль знань студентів здійснюється на першому занятті і включає в себе перевірку знань теоретичного та практичного матеріалу, який вивчався на попередніх курсах (анатомія людини, нормальна фізіологія та нейрофізіологія, психологія особистості та індивідуальних відмінностей, психологія конфлікту), що проводиться методом фронтального усного опитування.

Поточний контроль студентів здійснюється під час проведення практичних занять і включає перевірку знань теоретичного матеріалу та контроль оволодіння практичними навичками, які передбачені методичними розробками занять з відповідних тем. Перевірка знань студентів здійснюється за допомогою усного фронтального опитування , вирішування тестових завдань різного ступеня важкості, а також під час перевірки правильності проведення діагностичних та лікувальних процедур.

Проміжний контроль проводиться на підсумкових заняттях, наприкінці вивчення окремих розділів програми по модулю №1 (загальний догляд, шляхи введення лікарських засобів –1-3 зан.), по модулю №2 (спеціальний догляд за пацієнтами – 4 –8 зан.). Проміжний контроль передбачає перевірку практичної підготовки студентів, співбесіду.

Підсумковий контроль знань студентів, а також методику засвоєння практичних навичок проводиться по закінченню ІУ семестру на останньому занятті і включає два етапи: 1) перевірка практичної підготовки (робота з хворими, робота з фантомами на тренажерах);2) співбесіда (питання додаються).

Залік з відміткою "зараховано" в заліковій книжці виставляється студентам, які виконали навчальний план та програму.