Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма прир. техн 2003.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

1. Вступ

(1 год. )

Загальна характеристика розвитку культури та літератури 19 ст., жанрове та стильове розмаїття, провідні напрями й течії літератури.

2. Із літератури реалізму

(25 год. )

Посилена увага до психологічного та соціального аналізу - характерна риса реалізму 19 ст.

Онорé де БАЛЬЗÁК (1799 -1850)

«Гобсек»

Бальзак - видатний французький письменник, зачинатель соціального реалістичного роману. «Людська комедія» - грандіозна енциклопедія життя Франції 1 пол. 19 ст.

Влада золота та її філософія в повісті «Гобсек». Романтичні й реалістичні риси неоднозначного образу «філософа й скнари» Гобсека. Протиставлення образів Фанні Мальво і Анастазі де Ресто. Роль Дервіля в розгортанні й відтворенні подій повісті.

Бальзак і Україна.

Чарльз ДÍККЕНС (1812 -1870)

«Домбі і син» (розділи 1 -16)

Специфіка англійського реалізму та її втілення у творчості Діккенса. Діккенс як глибинно англійський письменник. Превалювання в його творах морально-етичної проблематики, пошуки вирішення життєвих і соціальних проблем і конфліктів у морально-етичній площині. Гумор Діккенса та його функції. Роман «Домбі і син», його ідейно-тематичні мотиви, образи, стиль.

Теорія літератури. Поглиблення поняття про гумор і сатиру та їх співвідношення.

Тематична атестація

Фéдір ДОСТОЄВСЬКИЙ (1821 -1881)

«Злочин і кара»

Творчість Достоєвського як одна з вершин російської і всесвітньої літератури.

Роман «Злочин і кара» як втілення нового, поліфонічного типу художнього мислення. Філософські, соціальні, психологічні й морально-етичні ідеї твору. Еволюція образу Раскольнікова і розвінчання теорії сильної особистості, «надлюдини». Розкриття складності духовного світу людини. Система образів роману, семантика і символіка його назви.

Теорія літератури. Поглиблення поняття про психологічний роман.

Лев ТОЛСТÓЙ (1828 -1910)

«Анна Кареніна» або «Війна і мир»

(за вибором учителя)

Творчість Льва Толстого як найповніший вияв можливостей реалістичної літератури.

Роман «Анна Кареніна» - художнє дослідження сімейних стосунків. Образи-характери роману, пластичність змалювання і психологічна глибина. Суперечливий образ Анни. Образ Левіна, його автобіографічна складова. Паралелізм у композиції роману, особливості стилю.

«Війна і мир» - історичний і психологічний роман-епопея. Філософська роздуми про ворожість (війну) і єдність (мир) людей. Народ і особистість, народ і влада в розумінні письменника. Народ як головна сила історії, оберіг національної незалежності, культури та традицій.

«Діалектика душі» толстовських героїв.

Теорія літератури. Поглиблення поняття про психологічний роман.

Тематична атестація

3. Із літератури інших напрямів

(17 год. )

Межа 19-20 ст.: основні тенденції і напрямки розвитку літератури. Вплив на неї нових філософських вчень (Шопенгауер, Ніцше, Бергсон та ін. ) і настроїв декадансу. Синтез можливостей музики й живопису в літературі.

Волт ВÍТМЕН (1819-1892)

(Вірші за вибором учителя)

Вітмен - американський поет-новатор. Порушення традиційних канонів віршування і продовження традицій світової поезії («каталог). Збірка «Листя трави», її провідні теми й мотиви. «Пісня про себе» - програмовий твір поета.

Вплив творчості Вітмена на розвиток американської і світової поезії.

Теорія літератури. Початкове поняття про верлібр.

Шарль БОДЛÉР (1821-1867)

«Альбатрос», «Відповідності», «Гімн красі», «Вечорова гармонія»,

«Moesta et errabunda», «Зосередження», «Confiteor».

Бодлер - пізній романтик і один із зачинателів символізму, «апостол сучасності» («модерності»).

Світогляд і естетичні погляди Бодлера і збірка «Квіти зла». Протиставлення дійсності й ідеалу як семантико-образна вісь цієї збірки. Традиційність і своєрідність вирішення проблеми «поет і натовп» у поезії «Альбатрос». Філігранність поетичної техніки, формальна довершеність і сугестивність вірша «Вечорова гармонія». Тлумачення предметних образів як «видимих знаків» ідей, почуттів, душевних станів («Відповідності»).

Теорія літератури. Поняття про вірш (поему) в прозі, символ і символізм.

Поль ВЕРЛÉН (1844-1896)

«Сентиментальна прогулянка», «Забуті арієти», «Так тихо серце плаче...», «Поетичне мистецтво»

Артюр РЕМБО (1854 - 1891)

«Відчуття», «Моя циганерія», «П’яний корабель», «Голосівки», «Рожево плакала зірниця...», «Вороння»

Символізм як літературний напрям останньої третини 19 - початку 20 ст. Основні естетичні принципи та поетичне новаторство символістів. Поняття про символ як основний засіб поетичного самовираження, його потрактування французькими символістами: спонтанність з’яви, непроясненість і багатозначність, «підказування» смислів і простір для відгадування. Сугéстія (навіювання) як важливий художній засіб символістської поезії. Зняття інформаційно-розповідної функції поетичної мови.

Вплив французьких символістів на розвиток світової літератури.

Теорія літератури. Поглиблення поняття про тропи (метафора, метонімія, синекдоха, гіпербола та ін. ), асонанс і дисонанс, алітерацію.

Óскар УÁЙЛЬД (1854 -1900)

«Портрет Доріана Грея»

Уайльд - письменник англійського раннього модернізму. Естетизм Уайльда, імпресіоністичність стилю. «Портрет Доріана Грея» як осереддя творчості письменника, філософсько-естетичні та моральні проблеми твору. Риси інтелектуального роману.

Теорія літератури. Поняття про естетизм, інтелектуальну прозу, імпресіонізм, парадокс.

Тематична атестація