Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_BO-2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
487.42 Кб
Скачать

71 Зміст і послідовність виконання курсової роботи

Вивчення курсу “Бухгалтерський облік” завершується виконанням курсової роботи. Викладена нижче курсова робота є комплексною і логічно завершеною. Вона включає вивчення форм документів та вивчення кореспонденції рахунків, відображення господарських операцій в бухгалтерських документах та регістрах обліку, складання необхідних довідок, складання повної оборотно-шахової відомостей та Журналу реєстрації господарських операцій. Завершальною стадією курсової роботи є складання фінансової та податкової звітності.

Для успішного виконання курсової роботи студенту потрібно познайомитися з формами бухгалтерських документів, з балансом і первинними документами бухгалтерського обліку, де студент працює або проходить виробничу практику. Для студентів очної форми навчання основні стандартизовані форми документів наведені в методичних рекомендаціях з виконання практичних завдань з дисципліни “Бухгалтерський облік”. Крім цього, необхідно використати нормативні документи Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державної податкової адміністрації України щодо затвердження відповідних форм первинних документів, регістрів, звітів, декларацій (див. табл. 1).

Таблиця 1 –

Нормативи щодо перевірки правильності оформлення курсової роботи

Предмет перевірки

Документ

1

Дотримання вимог до оформлення первинних документів

Наказ Мінфіну № 88 від 24.05.95 р.

2

Складання журналу реєстрації господарських операцій та правильність їх відображення

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена Наказом КМУ № 291 від 31.11.99

3

Правильність складання оборотно-сальдової відомості

Логічна правильність та взаємоузгодженість оборотів та залишків про рахунках

4

Правильність складання регістрів бухгалтерського обліку (журналів-ордерів)

Наказ МФУ від 29 грудня 2000 р. № 356

5

Правильність складання фінансової звітності підприємства (Баланс, Звіт про фінансові результати)

Згідно з вимогами П(с)БО

6

Правильність складання податкової звітності підприємства (Декларація з ПДВ, Декларація з податку на прибуток)

Нормативні документи ДПАУ

Робота повинна бути зроблена на стандартних листах і мати таку структуру:

  1. Титульний аркуш;

  2. Зміст;

  3. Розділ 1. Вихідні дані;

  4. Розділ 3. Робочий план рахунків;

  5. Розділ 2. Журнал реєстрації господарських операцій;

  6. Список використаних джерел;

  7. Додаток А. Журнали-ордери;

  8. Додаток Б. Фінансова звітність

  9. Додаток В. Податкова звітність

  10. Додаток Г. Комбінована шахова оборотно-сальдова відомість.

Форма титульного аркуша наведена у додатку до даних методичних вказівок.

Вихідні дані наводяться з таблиць 2–10 уже з урахуванням варіанту.

Робочий план рахунків має бути оформлений у вигляді таблиці, що містить номери та назви усіх рахунків відкритих на підприємстві та що використовувалися у курсовій роботі. Облік податків (ПДВ та податок на прибуток, ПДФО) має вестися на окремих рахунках 4-го порядку.

Форма журналу реєстрації господарських операцій наведена у додатку А даних Методичних вказівок. Господарські операції, які підлягають реєстрації наведені у табл. 11.

Список використаних джерел має складатися з трьох частин:

1. Нормативно-правові документи (вказати основні нормативно-правові документи – закони, положення, інструкції, методичні рекомендації, – що були використані під час написання курсової роботи. Усі документи мають бути чинними на момент написання курсової роботи;

2. Учбова література (включити підручники та навчальні посібники не старіші 5 років). До 5-ти джерел;

3. Періодична література (включити мінімум 4 статті давністю до 3-ох років з періодичних фахових бухгалтерських видань, які використовувалися під час написання курсової роботи (наявні в методичному відділі бібліотеки ЧДТУ): Дебет-Кредит, Все про бухгалтерський облік, Баланс, Бухгалтерський облік і аудит, Бухгалтерія. Можуть бути розміщені також посилання на веб-ресурси з зазначенням назви ресурсу, назви статті та дати розміщення матеріалів на сайті, а також прямого посилання (до 2-ох посилань). Приклад оформлення джерел наведений у додатку Г.

Журнали-ордери та форми первинних документів можна отримати в електронному вигляді у викладача.

Форми фінансової звітності у даній курсовій роботі включать у себе тільки Баланс та Звіт про фінансові результати, діючі на 1 березня поточного року.

Форми податкової звітності у даній курсовій роботі включать у себе тільки Декларацію з податку на додану вартість та Податкову декларації з податку на прибуток.

Форми фінансової та податкової звітності можна отримати у викладача в електронній формі або завантажити з веб-сайту: http://buhgalter911.com/

Приклад повної шахової оборотно-сальдової відомості наведений у додатку Б даних методичних вказівок.

Починати виконання курсової роботи необхідно з вивчення її змісту. Виконання курсової роботи слід у такій послідовності:

  1. Скласти баланс на початок періоду діяльності підприємства на основі вихідних даних. Для цього можна використати чорновий варіант форми № 1, що міститься в ПСБО 2 “Баланс”.

  2. У довільній формі скласти таблицю, яка містить інформацію про працівників підприємства з урахуванням даних табл. 9 та табл. 10.

  3. Визначити по кожній господарській операції, які відбулися на умовному підприємстві ТОВ “Едельвейс” кореспонденцію рахунків та документ, який підтверджує факт її здійснення. Результати роботи занести до Журналу реєстрації господарських операцій, форма якого наведена у додатку А. При складанні Журналу реєстрації необхідно виконати необхідні розрахунки щодо списання та розподілу транспортно-заготівельних витрат (табл. 12), загальновиробничих витрат (табл. 13), калькулювати собівартість продуктів підприємства (табл. 3.14 та табл. 15), здійснити підрахунок доходів та витрат звітного періоду та визначити фінансовий результат.

  4. По кожній господарській операції скласти необхідні первинні документи та при необхідності бухгалтерські довідки. На кожному з первинних документів чи довідці написати кореспонденцію бухгалтерських рахунків.

  5. Вибрати всі первинні документи, у яких відображено кредит або дебет субрахунку 301 “Каса” та заповнити касову книгу форми КО-3 (записи робляться на кожний день). Первинні документи підшити до відповідних листів касової книги. На підставі записів у формі КО-3 заповнити розділи 1 та 2 журналу 1. Підкласти до розділів 1 та 2 листи касової книги з підшитими до них документами.

  6. Вибрати усі документи, у яких відображено дебет чи кредит субрахунку 311 “Поточний рахунок у національній валюті” (виписки банку, платіжні документи). До кожної виписки банку підкласти відповідні платіжні документи та на підставі виписок і платіжних документів заповнити розділ 3 та 4 Журналу 1. Заповнити розділ 7 журналу 1 “Аналітичні дані до рахунків 30, 31, 33”.

  7. Заповнення інших журналів провадиться в аналогічному порядку. Слід звернути увагу на те, що в першу чергу необхідно заповнити аналітичні дані до журналів, а потім самі журнали. Для контролю внесення до журналів всіх проводок рекомендується їх помічати (записом “проведено”, точкою, галочками тощо). Якщо операції для відображення у якомусь журналі чи аналітичних даних до нього відсутні, то журнал не використовується та до роботи не прикладається.

  8. На підставі складених журналів скласти повну шахову оборотно-сальдову відомість (див. додаток Б).

  9. На підставі складеної повної оборотно-шахової відомості скласти Баланс, Звіт про фінансові результати.

  10. Скласти Податкову декларацію з податку на прибуток.

  11. Скласти Декларацію з податку на додану вартість.

Первинні документи з проставленими на них номером господарської операції та проведеннями ( на зворотній стороні) підшити до відповідних журналів-ордерів.

Якщо студент вважає необхідним дати текстові пояснення то вони повинні бути розміщені перед відповідною таблицею. В кінці роботи повинен бути список використаної літератури

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]