Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7. Технічні засоби навчання

правові поняття. Це вчить концентрувати увагу учнів і одночасно оволодівати визначеною на уроці сумою знань.

На магнітну стрічку можна записати уривки з текстів законів України. Після їх прослуховування учням рекомендується відпо­вісти на поставлені вчителем запитання, вчитися коментувати прос­лухані уривки законодавства.

Більшого ефекту на уроках правознавства надають ТЗН другої групи. Саме їх більш широко можна використовувати на уроках, оскільки вони значно доповнюють процес оволодіння правовими знаннями, уроки перетворюються із нецікавих лекцій на кваліфі­ковані дискусії вчителя, учнів, груп. Використання на уроках слай­дів, діафільмів, не озвучених кінофільмів доповнять урок право­знавства візуальними матеріалами, що допоможе учням краще й легше опановувати предмет. Будь-яка таблиця, схема може бути показана класу через діапроектор. За його допомогою можна спроек­тувати на екран підготовлені вчителем тести, відповіді на домашні завдання. Перевірка домашньої роботи учнями за допомогою зраз­ка, спроектованого через діапроектор, залучає до роботи весь клас, розвиває навички самоконтролю в учнів, а вчителю дає можливість пройтися по класу й побачити, хто як виконує завдання. Технічні засоби другої групи економлять час учителя: не варто перед уроком робити записи крейдою на дошці, писати картки для самостійної роботи - усе це записано на плівці.

Усе більшого значення в процесі навчання правознавству почи­нають набувати відеофонограми. Так, наприклад, зроблена відео-фонограма засідання Верховної Ради України, на якому новообра­ний президент складає присягу на вірність українському народові, створить усьому класові атмосферу відповідальності, відданості за­кону та народу і сформує в учнів позитивні якості. Можна зняти на плівку і використовувати в навчальному процесі відеофільм про ро­боту виборчої комісії, судового засідання тощо.

Важливу роль у процесі викладання правознавства в сучасній школі відіграють ПЕОМ. Більшість шкіл України мають сучасні ком­п'ютерні класи. Тому вчитель правознавства може проводити певну кількість занять з використанням ПЕОМ. Зокрема, розробивши тес­тові завдання із кожного розділу навчальної програми, можна зак­ласти їх у пам'ять ПЕОМ і виконувати на уроках правознавства.

69

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

Встановивши в комп'ютерному класі гарну законодавчу базу, нап­риклад, «НАУ», «Законодавство», «Ліга» тощо, можна вивчати но­ве законодавство України на кожному уроці правознавства.

Всі зазначені в цій темі ТЗН сприяють ефективному опануванню учнями матеріалу на уроках правознавства в школі.

У викладанні правознавства в школі важливе місце належить наочним засобам навчання. Маючи велику силу емоційного впли­ву, засоби навчання та виховання сприяють реалізації навчально-виховних завдань, пробуджуючи в учнів інтерес до вивчення явищ правового життя.

У сучасному шкільному процесі засоби навчання та виховання виконують різноманітні функції. Передусім вони сприяють засвоєн­ню учнями знань, виробленню уявлень, понять. Вони можуть вик­ликати в школярів інтерес до матеріалу, який вивчається, поглибити та посилити його, сприяють контролю над пізнавальною діяльністю учнів.

Учні не тільки пізнають світ у процесі його вивчення, а й одно­часно оцінюють нові факти, події, явища, визначають їх значущість для себе. Функції засобів навчання і виховання нерозривно пов'я­зані з ціннісними аспектами пізнання і покликані виробити, актуа­лізувати цілі, ідеали, установки, норми.

У викладанні правознавства засоби навчання і виховання допо­магають моделювати суспільні явища та процеси. При цьому наоч­ність може бути використана як при вивченні зовнішніх властивостей об'єктів, що досліджуються, або їх моделей, так і при усвідомленні об'єкта зв'язку і відносин між багатьма явищами або процесами. Моделювання явищ та процесів може бути забезпечене за допомогою конкретної та абстрактної наочності.

До засобів конкретної наочності можна віднести фотографію яви­ща або об'єкта дійсності, картину, малюнок. Суттєвою ознакою засо­бів конкретної наочності є той факт, що моделювальна властивість і реально існуючий об'єкт схожі за зовнішніми ознаками. Конкрет­на наочність сприяє формуванню в учнів чітких і правдивих уявлень про зовнішній прояв об'єктивних закономірностей.

Розуміючи сутність багатьох правових понять, учні часто сти­каються з певними труднощами: їм доводиться систематизувати, виділяти головне, узагальнювати. Тут на допомогу приходить аб-

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]