Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5_Uchast_advokata_u_kriminalnomu_protses.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
54.69 Кб
Скачать

Тема №5. Участь адвоката у кримінальному процесі. Навчальні питання лекції:

  1. Вступ захисника у кримінальний процес.

  2. Перша зустріч захисника із затриманим.

  3. Правові можливості захисника під час досудового слідства.

  4. Вивчення матеріалів справи.

  5. Участь захисника у суді першої інстанції.

Навчальна мета лекції: студенти повинні знати основні напрямки діяльності захисника на стадії досудового слідства, їх стислий зміст, повноваження захисника, з’ясувати права та обов’язки органів досудового слідства, щодо забезпечення права на захист.

Виховна мета лекції:

Розвивальна мета лекції: студенти повинні вміти визначати правову позицію адвоката, узгоджену з підзахисним, на різних стадіях досудового слідства, вміти надавати юридичну оцінку виконанню обов’язків захисника при розв’язанні учбових завдань та вміти визначати порушення, що стосуються забезпечення права на захист органами досудового слідства.

Ключові слова: захисник, затриманий, досудове слідство, суд першої інстанції, вивчення матеріалів справи.

Вступ

Нова редакція ст. 47 КПК України передбачає, що осо­ба, яка проводить дізнання, слідчий або суд зобов’язані надати затриманій особі чи особі, яка утримується під вар­тою, допомогу у встановленні зв’язку із захисником або з особами, які можуть запросити захисника.

На слідчого, прокурора і суд покладено обов’язок забез­печити обвинуваченому право на захист, у тому числі й можливість користуватися допомогою обраного захисника. Тому під час затримання або пред’явлення обвинувачення слідчий зобов’язаний роз’яснити підозрюваному або обвинуваченому його право мати захисника.

Відповідно до ст. 21 КПК України до початку першого допиту підозрюваному, обвинуваченому і підсудному слід обов’язково роз’яснити його право мати захисника і скласти про це протокол. Однак формулювання цієї статті настіль­ки традиційне і затерте, що ніхто навіть не звертає уваги на неправильно розставлені акценти. Адже право на за­хист передбачає не тільки роз’яснення щодо права мати захисника, а й, якщо підозрюваний, обвинувачений або підсудний виявив бажання користуватися правовою допомогою, заборону проводити допит до зустрічі з ним.

Інша річ, що доцільно визначити термін для винесення постанови. Наприклад «Про допуск захисника до участі в справі особа, яка проводить дізнання, слідчий, прокурор, суддя виносять постанову, а суд ухвалу. Постанова (ухва­ла) про допуск захисника до участі у справі виноситься негайно, але не пізніше 24 годин з моменту звернення захисника. У постанові вказується, о котрій годині вона ви­несена та її дата. Копія постанови (ухвали) вручається захиснику, обвинуваченому, підсудному».

Якщо участь захисника є обов’язковою, але затриманий або заарештований не бажає його мати, або ж якщо він бажає запросити захисника, але через брак коштів або з інших причин не може цього зробити, захисник призначається особою, яка проводить дізнання, слідчим, судом.

За неможливості явки захисника, обраного підозрюваним, протягом 24 годин, а захисника, обраного підсудним чи обвинуваченим, - 72 годин, особа, яка проводить дізнання, слідчий, суд мають право запропонувати підсудному запро­сити іншого. Якщо і цей захисник не може з’явитись для участі у справі протягом 24 годин, особа, яка проводить дізнання, слідчий або суддя постановою, а суд - ухвалою призначають захисника самі.

Така практика, на жаль, непоодинока. Дії слідчого є по­милковими. Слідчий, орган дізнання, суддя і суд не мають права відмовити в допуску захисника за угодою під тим приводом, що в справі бере участь захисник за призначен­ням. У цьому разі останній заміняється захисником за угодою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]