Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

Тема 8.Оплата праці за трудовим законодавством.

План практичного заняття

  1. Поняття та ознаки заробітної плати за трудовим правом.

  2. Структура заробітної плати.

  3. Заохочувальні та компенсаційні виплати.

  4. Сфера державного регулювання оплати праці. Правові гарантії працівників на оплату праці.

  5. Мінімальна заробітна плата як державна гарантія оплати найманої праці.

  6. Порядок обчислення середньої заробітної плати.

  7. Індексація заробітної плати.

  8. Тарифна система оплати праці.

  9. Тарифна сітка та її елементи.

Завдання 1. Дайте визначення письмово поняття таких термінів: "заробітна плата", "структура заробітної плати", "форми та системи оплати праці", "мінімальна заробітна плата", "індексація заробітної плати", "компенсація заробітної плати".

Завдання 2. Підготуйте проекти наказів: про встановлення заробітної плати юрисконсульту державного підприємства; про встановлення заробітної плати головному бухгалтеру товариства з обмеженою відповідальністю; про встановлення надбавки за високі досягнення у пращ заступнику голови державної адміністрації (з посиланням на відповідне законодавство); про встановлення надбавки за знання та використання в роботі англійської та німецької мови державному службовцю.

Завдання 3. Надайте юридичну консультацію з таких питань:

1) В якому порядку та які суб'єкти визначають розміри заробітної плати працівників на підприємстві?

2) Як має бути юридично оформлене преміювання на підприємстві?

3) Чи впливає форма власності підприємства на повноваження роботодавця щодо оплати праці працівників?

Завдання 4. Подумайте над термінами «оплата праці» і «заробітна плата». Як вони між собою співвідносяться? Зверніть увагу на назву Закону «Про оплату праці» та назву його першої статті.

Розв’язати задачі:

Задача № 1. У зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці на виробничому об'єднанні було проведено масове скорочення працівників. Серед інших 12 квітня 2006 р. був звільнений за скороченням штату завідувач відділу Опаленик. Адміністрація видала йому трудову книжку, однак розрахунку зарплати не провела, мотивуючи тим, що у підприємства на рахунку немає грошей. Так само адміністрація вчинила і щодо інших скорочених працівників.

Опаленик не зумів влаштуватися на роботу, зареєструвався у службі зайнятості, оформив статус безробітного й отримував допомогу по безробіттю. Через рік, 12 квітня 2007 р., він знову звернувся із заявою до адміністрації ВО з вимогою провести з ним розрахунок. У відповідь головний бухгалтер запропонував йому розрахуватися яким-небудь прикладом з підприємства. Опаленик відмовився і звернувся до адвоката.

Виступітьу ролі адвоката. Роз”ясніть заявнику його трудові права і поясніть, які юридичні дії повинен він зробити для їх захисту.

Задача № 2. Лазарева працювала економістом у СП "Юган". Після закінчення восьми місяців роботи їй була надана відпустка за графіком. Однак в оплаті відпустки, на яку розраховувала Лазарева, їй було відмовлено. Адміністрація мотивувала відмову тим, що підприємство не є державним і працівники отримують досить високу заробітну плату.

Лазарева звернулася за роз'ясненням до юридичної консультації.

Якою повинна бути відповідь Лазаревій?

Задача № 3. Головний економіст заводу подав директору доповідну записку, в якій з метою стимулювання праці інженерно-технічних працівників та службовців, від результатів праці яких залежить ритмічність роботи всього заводу, запропонував таке. Останнім виплачувати не весь посадовий оклад, а тільки його частину в розмірі мінімальної заробітної плати, частину, що залишилася, виплачувати у кінці кварталу разом з премією за умови, що ці працівники будуть сумлінно виконувати свої обов'язки, а завод виконає планові показники. Директор направив доповідну записку юрисконсульту для висновку.

Дайте свій висновок. Який порядок встановлення посадових окладів і виплати заробітної плати?

Нормативно-правові акти і судова практика:

  1. Конституція України. — Ст. 43, 36.

  2. КЗпП України. — Гл. VII, VIII.

  3. Про оплату праці: Закон України від 24 березня 1995 р. № 108/95-ВР(зі змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. — 1995. — № 17. — Ст. 121.

  4. Про індексацію грошових доходів населення: Закон України від 3 липня 1991 р. № 1282-ХІІ (у ред. Закону України від 6 лютого 2003 р. № 491-ІУ (зі змін, і доп.)) // Відомості Верховної Ради України. — 2003. — № 15. — Ст. 111.

  5. Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати: Закон України від 19 жовтня 2000 р. № 2050 (зі змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. — 2000. — № 49. — Ст. 422.

  6. Порядок проведення індексації грошових доходів населення: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078 (зі змін, і доп., внесеними постановою від 17 травня 2006 р. № 690).

  7. Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 159 (зі змін, і доп.).

  8. Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість: Постанова Кабінету Міністрів України від 2 березня 1998 р. № 255.

  9. Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва: Постанова Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 р. № 695.

  10. Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери: Постанова Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 (зі змін, і доп.).

  11. Порядок обчислення середньої заробітної плати: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. (зі змін, і доп.).

  12. Інструкція зі статистики заробітної плати: Затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 р. № 5 // Праця і зарплата. — 2004. — №7. — Лютий.

  13. Про практику застосування судами законодавства про оплату праці: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. № 13.

  14. Збірник законів України про працю / Упоряд. Н.Б. Болотіна. — К.: Знання, 2008. — 349 с.

  15. Кодекс законів про працю України з постатейно-систематизованими матеріалами / За ред. В.М. Вакуленка. — К.: Істина, 2001. — 800с.

Література

  1. Болотіна Н. Б. Трудове право України: [Підручник]. — 5-те вид., перероб. і доп. / Н. Б. Болотіна — К.: Знання, 2008. —860 с. — Гл. 11.

  2. Боєва О.С. Застосування Конвенції про захист прав і основних свобод людини щодо захисту права на отримання винагороди за працю / О. С. Боєва // Держава і право: 36. наук, праць. — Юридичні і політичні науки. — 2006. — Вип. 34. — С. 318—322.

  3. Додонов О. Стан та дальше підвищення рівня гармонізації законодавчих та нормативних актів з оплати праці в Україні до рівня відповідних актів європейських країн / О. Додонов, В. Кузьменко // Україна: аспекти праці. — 2004. — № 7. — С. 42—45.

  4. Кисельова Т. Мінімальна зарплата та її вплив на ринок праці / Т. Кисильов // Праця і зарплата. — 2007. — № 7. — Лютий. — С. 4—5.

  5. Сонін О.Є. Компенсаційні виплати в системі грошових обов'язків власників перед працівниками / О. Є. Сонін // Держава і право: 36. наук, праць. — 2001. — Вип. 10.— С. 250—256.

Трудове право України: Підручник / За ред. Н.Б. Болотіної, Г. І. Чанишевої. — К.: Т-во "Знання", КОО, 2001. — Гл. 10.