Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

Методичні вказівки

щодо організації та проведення навчальних ігор із тем: „ Колективні договори", "Трудовий договір" та "Трудові спори"

1. Загальні методичні вказівки

Навчання є системою викладання за допомогою дидактичних засобів та спільної діяльності викладача й студента. Викладач вибирає методику навчання й організовує самостійну навчальну діяльність (пасивну чи активну) студента. Активні методики навчання сприяють опануванню правничих знань і набуттю досвіду спілкування у майбутній професійній діяльності студента. До активних методик навчання належать метод інциденту, аналіз ситуацій, рольові ігри та навчальні (дидактичні) ігри, тренінги (соціально-психологічні, педагогічні та правничі). Правнику окрім теоретичних знань необхідні уміння та навички. Навчальна гра призначена для імітаційного моделювання у навчальному процесі реальних процесів і механізмів, які є об'єктом вивчення.

Навчальні ігри досить різноманітні і класифікуються за такими ознаками: за характером модельованих ситуацій (наприклад, гра на тренажері) та ігрового процесу (гра із взаємодією учасників і без взаємодії учасників, гра-змагання); за способом передавання й обробки інформації, динамікою модельованих процесів; за тематичною спрямованістю і характером вирішуваних проблем (тематичні, функціональні та комплексні).

Для гри характерна зміна ситуації при прийнятті сторонами кожного рішення і таким чином здійснюється безперервний процес самонавчання учасників гри. Основні завдання навчальної гри: навчити студентів аналізувати результати своїх рішень, визначати помилки щодо застосування чинного законодавства про працю, коригувати раніше прийняті рішення, сформувати у студентів правниче мислення.

Основна мета проведення навчальної гри - підвищити рівень фахової підготовки студентів. Навчальна гра розвиває жвавий інтерес студентів до глибокого вивчення теорії трудового, цивільного процесуального та цивільного права; дає можливість з'ясувати студенту практичну значимість знань з теорії права при розв'язанні конкретних правових питань; вчить студентів швидко орієнтуватися у складних ситуаціях, що виникають при проведенні гри в наближених до практики умовах та обстановці.

Студенти під час навчальної гри одержують уявлення про роботу адвоката, юрисконсульта, судді, прокурора.

Навчальна гра - це активна форма навчання, яка об'єднує теоретичну і практичну підготовку студента. Під час навчальної гри студенти не тільки висловлюють свої судження по суті справи, а й ставлять запитання своїм товаришам по грі. Зміст цих запитань і відповіді на них свідчать про рівень теоретичної підготовки студентів. Навички спілкування, набуті студентом у процесі навчальної гри, мають важливе значення для підготовки висококваліфікованих фахівців.

Під час навчальної гри студенти вчаться не тільки визначати своє ставлення до розв'язання конфлікту, а й з'ясовувати причини цього конфлікту, набувають умінь у складній ситуації відстоювати свою позицію. Навчальна гра допомагає студентам визначити свою майбутню професію, знайти своє покликання.

Навчальна гра може проводитися із студентами стаціонарної та заочної форм навчання.

За наведеною нижче методикою можуть проводитися заняття й з інших тем навчальної дисципліни "Трудове право", наприклад, темою "Правове регулювання оплати праці. Гарантійні та компенсаційні виплати", темою "Внутрішній трудовий розпорядок та юридична відповідальність за трудовим правом" та ін.