Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія раб. прогр. 2011 р..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Робоча програма навчальної дисципліни “Філософія”

для студентів усіх напрямів підготовки

всіх форм навчання

Укладач: Тарасенко І. В.

Відповідальний за випуск: Кузь О. М.

Харків. Вид. ХНЕУ, 2011

Затверджено на засіданні кафедри філософії і політології

протокол № 2 від 30.09.2010 р.

Робоча програма навчальної дисципліни «Філософія» для студентів усіх напрямів підготовки всіх форм навчання / Укл.: Тарасенко І. В. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2011. – 58 с. (Укр. мов.)

Структура та зміст робочої програми навчальної дисципліни «Філософія» відповідають потребам реалізації компетентнісного підходу (загальнокультурні компетенції відображено в окремій таблиці) і посиленню практичної підготовки студентів, для чого запропоновано використання різних засобів.

Програму складено у відповідності до державних стандартів освіти.

Вступ

Філософія є інтегративною системою знань, яка впливає на формування свідомості і розвиває духовність людини, дає загальні знання про людину, природу та Всесвіт. В сучасності саме філософія (як сукупність загальнотеоретичних знань, що має прикладне значення) відіграє визначальну роль у формуванні світогляду людини. Цьому сприяє і багатовіковий досвід філософії й інтенсивний розвиток сучасної філософії.

Філософія, як особливий вид знання, і аналізує, і формує сучасну духовно-практичну ситуацію в культурі. Визначальними в філософії є ідеал наукової раціональності в пізнанні та принцип особистісної відповідальності в поведінці. Визнання різноманіття філософських ідей, напрямків є підґрунтям для розвитку творчої особистості й культури.

У відповідності до загальної мети основної освітньої програми бакалаврата метою освоєння навчальної дисципліни «Філософія» є формування і розвиток у студентів особистісних якостей та формування загальнокультурних (універсальних) компетенцій у вигляді системи світоглядних знань про буття людини, найістотніші взаємовідносини з природою, суспільством і духовним життям у всіх основних формах його існування.

Завдання навчальної дисципліни: розкрити зміст і закономірності історико-філософського процесу,

викласти загальні уявлення та зміст проблематики філософського знання,

сприяти формуванню культури мислення, духовно-моральних цінностей, творчих навиків в пізнанні навколишнього світу та особистій діяльності.

Навчальна дисципліна «Філософія» є нормативною дисципліною, яка є частиною нормативної компоненти соціального-гуманітарного циклу за навчальним планом основної освітньої програми підготовки бакалавра.

Сучасна філософія як сукупність знань сприяє формуванню й розвитку свідомості людини. У світоглядному відношенні вона орієнтує людину на творчу діяльність та особистісну відповідальність. Важливою частиною вивчення філософії є знайомство студентів з різними філософськими напрямками. Вони розглядаються в модулі 1. «Історія філософії». Детальний розгляд окремих розділів філософії як наукової дисципліни передбачається в модулі 2. «Систематичний теоретичний курс філософії».

Філософія як система фундаментальних теоретичних знань відзначається високим науковим рівнем, що є показником якості отримуваних знань, та гуманістичною спрямованістю, оскільки сприяє розвитку творчих здатностей особистості.