Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ для виконання курсової роботи ЕП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать

2.2. Складання плану курсової роботи

Опрацювання літературних джерел дозволяє скласти план курсової роботи, який має включати: вступ, 4 розділи із виділенням 3-4-х підрозділів у кожному, висновки, список використаних джерел, додатки.

План складається студентом самостійно, після чого він обговорюється з науковим керівником. У разі необхідності план коригується, а робота студента над текстом починається лише після остаточного затвердження плану керівником.

План роботи має вбирати в себе найбільш важливі моменти теми. Він повинен охоплювати всю тему, але водночас не може бути занадто великим.

У додатку Е наведено типові плани курсових робіт.

2.3. Проведення досліджень і написання теоретичної частини роботи

Формування теоретичної частини курсової роботи відбувається шляхом систематизації та обробки зібраних матеріалів з кожної позиції плану. Курсова робота повинна бути написана своїми словами, а не монтажем висловлювань із різних літературних джерел, журнальних і газетних статей.

При викладенні матеріалу необхідно слідкувати за послідовністю, логічністю, зв’язком між питаннями теми. Окремі розділи і підрозділи повинні становити єдину логічну цілісність. Вони мають бути пов’язані так, щоб одне питання витікало з іншого. Утексті не повинно бути думок, протилежних одна одній.

Теоретичні питання при дослідженні необхідно підтверджувати за допомогою аналізу аналітичного матеріалу, який рекомендується представляти у вигляді таблиць, діаграм тощо. Коли студент приступає до виконання курсової роботи, має потурбуватися про підбір цифрових даних, практичних матеріалів, необхідних для глибокого висвітлення теми. На цьому етапі також виконуються обчислення, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки. Таким чином, курсова робота повинна містити елементи наукового теоретичного і практичного дослідження.

Обов’язковим при виконанні курсової роботи є застосування економіко-математичних методів і обчислювальної техніки. При розробці теоретичної та розрахункової частин курсової роботи може бути практичне використання ЕММ та ЕОМ.

2.4. Виконання комплексу розрахунків основних техніко-економічних показників діяльності підприємства

Розділ 4 курсової роботи передбачає розрахунки комплексу взаємопов’язаних показників діяльності підприємства, які вивчаються у курсі «Економіка підприємства» протягом семестру. При виконанні розрахунків доцільно користуватись конспектом лекцій, матеріалами практичних занять та розрахунками індивідуальних робіт. Рекомендовано використовувати навчальнийпосібник „Економікапідприємства: практикум” / Укл. О. А. Темченко, І. С. Іванова.- КривийРіг: Мінерал. – 2010.- 385 с.

2.5. Остаточне оформлення курсової роботи

Підготовка курсової роботи здійснюється їх авторами за окремими розділами, які подаються на перевірку науковому керівнику згідно з календарним графіком. Остаточне оформлення курсової роботи здійснюється відповідно до правил, детально описаних у розділі 5 даних методичних вказівок.

3. Зміст та обсяг курсової роботи

Курсова робота має описово-розрахунковий характер із додержанням наступних рекомендацій щодо змісту окремих структурних частин та їх обсягу.

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, відобразити її практичне значення для розвитку і вдосконалення ринкових відносин, чітко сформулювати мету і завдання курсової роботи, зазначити об’єкт і предмет дослідження, інформаційну базу і методи дослідження. Рекомендований обсяг вступу – 2-3 сторінки.

При написанні вступу кожен студент має у стислій формі сформулювати мету курсової роботи в залежності від обраної ним теми. Мета має конкретизувати тему, чітко визначати очікувані дослідником результати.

При виконанні курсової роботи можна використовувати наступні загальнонаукові методи дослідження: порівняльний аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, наукову абстракцію, аналогію, графічне зображення, моделювання та інші.

У першому розділі курсової роботи студент повинен розглянути теоретичні аспекти досліджуваної теми.

Для цього послідовно викладається теоретична сутність певної економічної категорії, детально розкриваються роль і значення досліджуваного питання, наводяться відповідні визначення, класифікації, групування факторів, характеризується відповідна законодавча і нормативна база, проводиться аналіз вивченості теми за літературними джерелами, подається статистична оцінка питання для України в цілому або певної галузі, узагальнюється передовий вітчизняний і закордонний досвід тощо. Обсяг першого розділу – 15-20 сторінок.

Другий розділ має бути присвячено характеристиці методологічних підходів і діагностичних засобів відносно досліджуваної теми.

У розділі розкривається методологічний інструментарій, який використовується при проведенні економічного аналізу стану проблеми, при плануванні діяльності підприємства у даному напрямку, подається система оціночних показників. Обсяг другого розділу – 15-20 сторінок.

У третьому розділі необхідно навести шляхи удосконалення питання; розробити рекомендації щодо розв’язання проблеми в сучасних умовах господарювання. За бажанням студента проводяться нескладні розрахунки економічної ефективності розроблених пропозицій. Обсяг третього розділу – 10-15 сторінок.

У четвертому розділінеобхідно навести розрахунок основних техніко-економічних показників (ТЕП) діяльності підприємства відповідно до методичних вказівок (розділ 4). Наприкінці розділу необхідно навести стислі висновки щодо динаміки основних ТЕП діяльності підприємства. Вихідні дані за варіантами до виконання розділу додаються до методичних вказівок.

Висновки по курсовій роботі в цілому в повній мірі повинні містити відповіді на поставлені у вступі завдання. Це не перелік вирішених питань, а їх коротка характеристика з розкриттям сутності економічного змісту та практичних результатів, що підкріпляються цифрами, і відносяться до всіх розділів курсової роботи. Обсяг висновків – 4-5 сторінок.