Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Equal_-policy-SKF-Ukraine_ukr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Дискримінація – будь-яка відмінність, обмеження або перевага, яка застосовується або може бути застосована до працівника підприємства, кандидата на працевлаштування або працівника підрядної організації, що ґрунтується на одній з таких ознак:

  • вік;

  • стать;

  • фізичний стан: обмежені фізичні можливості та інвалідність, хвороба, вагітність;

  • зовнішність, у тому числі: вага, вроджені вади, статура, риси обличчя;

  • расова, етно- та національна приналежність;

  • переконання: релігійні, політичні, соціальні (членство у профспілках тощо);

  • мова спілкування;

  • сімейний стан, у тому числі перебування громадянському шлюбі;

  • сексуальна орієнтація;

  • зміна статі.

Пряма дискримінація – прояв дискримінації, коли особа або група осіб зазнає негативного впливу або потрапляє в негативне становище, через властиву їй ознаку або асоціювання з особою, якій властива ознака, що потребує захисту.

Непряма дискримінація – прояв дискримінації, коли навмисні загальні дії або вимоги не стосуються конкретної особи або групи осіб, якій властива ознака, що потребує захисту, але заздалегідь ставлять її у незручне становище у порівнянні з тими особами, які не є носіями даної ознаки.

Дискримінаційні дії – дії або бездіяльність, які прямо чи непрямо спрямовані на порушення рівності або пригнічення особи чи групи осіб і ґрунтуються на одній або кількох ознаках дискримінації.

Ознака, що потребує захисту – одна з перерахованих вище ознак дискримінації, на основі якої, по відношенню до носія або носіїв ознаки, можуть бути вчинені дискримінаційні дії.

Стереотип – стійке уявлення щодо поведінки, соціальної ролі, характеру та можливостей особи або групи осіб, яким властива певна з ознак, що потребують захисту, сформоване під впливом історичного розвитку суспільства або надумане.

Коригувальні дії – позитивні заходи, спрямовані проти дискримінації за ознакою, що потребує захисту. Спеціальні, зазвичай тимчасові заходи з подолання наслідків дискримінації, яка мала місце в минулому або триває, для створення фактичної рівності можливостей у робочому середовищі.

Дана політика відповідає Кодексу поведінки у компанії СКФ, базується на та Європейській конвенції з захисту прав людини і основоположних свобод та традиціях компанії.

У Кодексі поведінки компанії СКФ сформульовані бачення та місія компанії у сфері рівності можливостей та недискримінації: Ставлення до всіх працівників повинне бути неупередженим, чесним та справедливим. Ми поважаємо усіх працівників незалежно від раси, статі, віку, національності, віросповідання, фізичної повноцінності, сексуальної орієнтації, членства у професійних спілках чи політичних уподобань.

4 Рівність можливостей та розмаїття індивідуальних ознак

Наявність рівності можливостей працівників, кандидатів на посади та працівників підрядних організацій у робочому середовищі АТ «СКФ Україна» (публічне) є запорукою реалізації ключового принципу у сфері управління персоналом: цінніше людей є лише люди.

Однією з основних умов позитивного сталого розвитку підприємство визначає свідоме розуміння кожним працівником, кандидатом на працевлаштування та працівником підрядної організації своєї індивідуальної цінності для компанії, а також своєї здатності мати вплив на процеси, що відбуваються в компанії, на її внутрішнє середовище та успішну діяльність.

Ідеї рівності можливостей спрямовані на уникнення будь-яких проявів дискримінації, припинення та упередження активностей, що носять характер несправедливості, пригнічують або принижують особистість людини і ґрунтуються на одній або кількох ознаках, що потребують захисту. Всі люди мають право вільно визначати свої особисті схильності та уподобання, розвивати свої навики та здібності, здійснювати свій вибір, в залежності від своєї індивідуальності та персональних особливостей.

4.1. Ознака, що потребує захисту: вік

АТ «СКФ Україна» (публічне) вважає, що успішність виконання працівником своїх функцій згідно посадової інструкції не визначається його віком, проте може визначатися наявністю відповідних навичок, компетенції та здібностей. Тому підприємство проводить політику спрямовану на спонукання до участі у трудовому процесі однаково тих, хто володіє необхідними для роботи навичками, є компетентним та має відповідні здібності, та тих, хто ще не є досвідченим, але має достатній потенціал аби згодом ним стати.

Нижня вікова межа, за якої особа може бути допущена до участі у трудових відносинах з підприємством встановлюється на рівні законодавчого мінімуму, у відповідності до Кодексу поведінки компанії СКФ. Верхня вікова межа не має чітких обмежень окрім власного бажання особи та її здатності у повному обсязі виконувати свої функції відповідно до посади.

4.2 Ознака, що потребує захисту: стать

Підприємство зобов’язується дотримуватися засад рівності у відносинах між чоловіками та жінками. Для працівників підприємства, кандидатів на працевлаштування та працівників підрядних організацій створюються умови, які унеможливлюють виникнення ситуацій, коли до представників чоловічої або жіночої статі можуть застосовуватися дискримінаційні дії.

АТ «СКФ Україна» (публічне) визнає існування біологічних відмінностей між чоловіками та жінками, які мають загальний характер і найчастіше визначаються при народженні. Ці відмінності знаходять своє вираження у соціальному значенні репродуктивного відтворення, яке відіграють представники кожної зі статей. Зважаючи на вказану обставину, підприємство зобов’язується забезпечити справедливе поводження з жінками та чоловіками з урахуванням їх потреб.

Для забезпечення рівності прав чоловіків і жінок у робочому середовищі, підприємство реалізує відповідний план заходів (Додаток 1), створений робочою групою за участі представників адміністрації та профспілкових організацій.