Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 студенту.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

2. Порядок створення та реєстрації комерційних банків

Комерційні банки в Україні створюються з дозволу Націона­льного банку України шляхом внесення відповідного запису в Державний реєстр банків. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про банки і банківську діяльність» юридичні особи без їх реєст­рації в НБУ та отримання банківської ліцензії не мають права ви­користовувати у своїх найменуваннях термін «банк» та похідні від нього словосполучення. Використання в найменуванні банку слів «Україна», «центральний», «національний», «державний» та похідних від них можливе лише за згодою НБУ.

Засновниками, акціонерами та учасниками (пайовиками) бан­ку можуть бути вітчизняні та іноземні юридичні та фізичні особи за винятком об'єднань громадян, релігійних та благодійних орга­нізацій, а також юридичних осіб, в яких банк має істотну участь, а також юридичних осіб, щодо яких неможливо встановити їх власників і джерела коштів, за рахунок яких вони здійснюють внески до статутного капіталу чи купують акції1.

Розмір статутного капіталу визначається засновниками банку, але не може бути меншим за законодавчо встановлені вимоги та вимоги НБУ. Національний банк України має, право встанов­лювати для окремих банків залежно від їх спеціалізації дифе­ренційований мінімальний статутний капітал, але не нижче роз­мірів, передбачених Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Згідно зі ст. 31 цього Закону мінімальний рівень статутного капіталу на момент реєстрації банку не може бути меншим: 1 млн. євро — для місцевих кооперативних банків; 3 млн. євро — для комерційних банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області; 5 млн. євро — для банків, які здійснюють свою діяльність на території всієї України. Для формування статутного капіталу в територіальному управ­лінні НБУ за місцем створення комерційного банку у тижне­вий термін з моменту подання необхідного для реєстрації па­кета документів відкривається накопичувальний рахунок, на який кожен засновник вносить визначену установчими документами частку статутного капіталу. Підставою для відкриття такого рахунку є:

- заява на відкриття рахунку за підписом одного із засновни­ків, якому загальними зборами доручено оформлення документів з організації товариства (крім державних банків);

- документи для державної реєстрації банку.

Кошти на накопичувальний рахунок для формування статут­ного капіталу юридичні особи можуть вкладати тільки через пе­реказування з їх поточних рахунків. Фізичні особи можуть фор­мувати власну частку в статутному капіталі як через безготівкове переказування зі своїх поточних та вкладних рахунків, так і без­посередньо готівкою. Кошти у розмірі підписного капіталу повин­ні бути акумульовані на накопичувальному рахунку не пізніше, ніж за 15 робочих днів до закінчення строку розгляду документів.

Для реєстрації уповноважена на здійснення цієї процедури особа подає до територіального управління НБУ за місцем ство­рення банку такі документи: заяву про реєстрацію банку; установчий договір (крім державного та кооперативного банків); статут банку; рішення про створення банку; бізнес-план; інформацію про фінансовий стан учасників; документи, які підтверджують ділову репутацію учасни­ків, що матимуть істотну участь у банку; бухгалтерську та фінансову звітність учасників; відомості про кількісний склад органів управління та контролю банку; копію платіжного документа про внесення плати за реєст­рацію; копії звіту про проведення відкритої підписки на акції; відомості про професійну придатність та ділову репутацію керівних осіб банку; нотаріально завірені копії установчих документів акціоне­рів (учасників) банку; документ, що засвідчує наявність приміщення для розмі­щення банку; копії платіжних документів про здійснення учасниками банку сплати внесків до статутного капіталу. Остаточне рішення про можливість створення комерційного банку з національним капіталом приймає Комісія з питань на­гляду і регулювання діяльності банків. Для банків, що створю­ються з участю іноземного капіталу, таке рішення ухвалюється Правлінням НБУ. Реєстрація банку здійснюється через внесення відповідного запису до Державного реєстру банків у тримісячний термін з моменту отримання документів Національним банком України. Зареєстрований банк одержує рішення про державну реєстрацію, після чого кошти з накопичувального рахунку пере­раховуються на відкритий новоствореному комерційному банку кореспондентський рахунок у НБУ.

У разі відмови в реєстрації банку кошти, що акумульовані на накопичувальному рахунку, повертаються учасникам.

Створення нового банку регулюється загальним або спеціаль­ним банківським законодавством, яке в більшості країн передба­чає необхідність отримання спеціального дозволу (ліцензії) на відкриття банку. Ліцензування має на меті обмежити здійснення банківських операцій тільки тими юридичними особами, які ма­ють дозвіл на їх проведення від уповноваженого органу.

Крім банківської ліцензії, для здійснення таких операцій банк повинен одержати письмовий дозвіл за умови дотримання певних додаткових вимог:

Дотримання банками всіх вимог перевіряється НБУ на підста­ві поданих банками документів

ДОКУМЕНТИ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ БАНКАМИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ЛІЦЕНЗІЇ ТА ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ НА ЗДІЙСНЕННЯ ОКРЕМИХ ОПЕРАЦІЙ

Банківська ліцензія

Письмовий дозвіл на здійснення окремих операцій

Клопотання про надання банківсь­кої ліцензії

Бізнес-план

Відомості, що підтверджують про­фесійну придатність членів прав­ління (ради директорів) для управ­ління банком

Відомості, що підтверджують про­фесійну придатність керівників відповідних підрозділів

Відомості про забезпечення банку необхідним обладнанням, комп'ю­терною технікою та комунікацій­ними засобами

Документ, що підтверджує наяв­ність приміщення для розміщення банку

Внутрішні положення банку, що регламентують порядок здійснення операцій, які ліцензуються

Дані про управлінську структуру

Висновок ТУ НБУ за місцем створення банку

Клопотання про надання письмового дозволу на здійснення окремих опера­цій

Бізнес-план

Балансовий звіт

Звіт про прибутки і збитки

Звіт за всіма операціями, які здійсню­вав банк за останнє півріччя

Висновок зовнішнього аудитора Відомості, що підтверджують профе­сійну придатність керівників відповід­них підрозділів

Внутрішні положення банку, що рег­ламентують здійснення операцій, на які банк розширює ліцензію Дані про управлінську структуру

Висновок ТУ НБУ за місцем функціо­нування банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]