Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика - Звіт (приклад оформлення) (Автосохра....docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
57.87 Кб
Скачать

2.6. Стан охорони праці та цивільної оборони.

Відповідальність за охорону праці в господарстві несе директор, який повинен забезпечити виконання всіх норм і правил по ТБ, виробничій санітарії та інших питань охорони праці.

Рівень охорони праці в Шевченківській філії СТОВ «Агрофірма «Корсунь» знаходиться на належному рівні. Керівник господарства призначає відповідальних осіб за проведення практичних міроприємств з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, безпеки дорожнього руху, протипожежної охорони. Не дивлячись на всі міроприємства, трапляються випадки порушення безпеки праці. Робітники не завжди забезпечені спецодягом, взуттям, захисними пристроями, засобами індивідуального захисту для відповідальних категорій робітників. Це спостерігалось при роботі з отрутохімікатами.

Негативним є те, що спеціалісти господарства безвідповідально ставляться до своїх обов’язків – не проводять інструктажу з ТБ, не слідкують за станом машин та агрегатів, та й самі робітники не завжди зацікавлені у виконанні вимог ТБ.

В господарстві порівняно на високому рівні знаходиться протипожежна безпека, є протипожежна бригада.

Недоліки у вирощуванні с.г.культур

В останні роки спостерігається тенденція до зниження врожайності та валових зборів с.г.культур в господарстві. Ця ситуація характерна не тільки для даного господарства. Такий спад виробництва пояснюється економічною скрутою в країні. Господарство не в змозі вносити в повній мірі мінеральні, органічні добрива, засоби захисту рослин, а від цього зменшується кількість та погіршується якість продукції.

В цьому році господарство не внесло жодного кілограма мінеральних добрив. Із засобів захисту рослин застосовували лише інсектицид Арріво на посівах оз.пшениці проти клопа черепашки у фазі достигання зерна та проти хлібної жужели та шведської мухи у фазі третього листка. Зерно було віднесено до 5 класу.

Боротьба з бур’янами ведеться лише агротехнічними заходами – сівозміна та система обробітку ґрунту. Але ці засоби не забезпечують достатнього ефекту. Тому господарство втрачає 25-30% урожаю внаслідок забур’яненості. Недоліком безгербицидної технології вирощування просапних культур (цукровий буряк, кукурудза) є збільшення трудових затрат на одиницю продукції.

На сьогоднішній день через велику вартість паливно-мастильних матеріалів більшість технологічних операцій спрощено або зовсім не виконується.

Господарство знаходить в зоні недостатнього зволоження. Тому в даній зоні рівень врожайності с.г.культур залежить від наявності вологи. Волога є основним обмежуючим фактором урожайності.

Так і в цьому році зниження врожайності озимих та ранніх зернових спричинила весняна посуха – за період травень-11 декада червня на випало жодного мм опадів. Врожай формувався за рахунок ґрунтових запасів вологи.

  1. Природоохоронні заходи та їх реалізація.

Для захисту ґрунтів від ерозії в господарстві передбачений комплекс міроприємств направлених на попередження негативної дії на навколишнє середовище ерозійних процесів.

Організаційно-господарськими міроприємствами передбачено виділити на еродованих землях ґрунтозахисні сівозміни з чергуванням культур суцільної сівби. Основою ґрунтозахисного комплексу є агротехнічні протиерозійні міроприємства:

Чизелювання 73,3 га

Щілювання 959,0 га

Щілювання посівів оз.та багаторічних

Трав 804, 3 га

Контурний обробіток ґрунту 227,1 га

Протиерозійні гідротехнічні споруди є невід’ємною частиною по раціональному використанню талих і зливних вод.

При роботі ґрунтообробної техніки в господарстві виконують всі вимоги по збереженню валів-терас і залужених водотанів. Постійно підтримують проектну висоту (0,6 м) і задані профілі мокрих і сухих водостоків. Оранку починають так, щоб ґрунту відновлювався в бік гребеня вала.

При прямолінійній оранці в польовій сівозміні спочатку проводять оранку по контуру вала-тераси.

В межах водоохоронних зон виділені прибережні смуги вздовж струменів шириною 10 м та навколо ставів 20 м.

З метою створення і підтримки сприятливого режиму річок і ставів, покращення їх стану, в процесі господарської діяльності потрібно керувати наступними положеннями. Забороняється:

  • застосовувати авіацію при внесенні хімікатів

  • будівництво сховищ для мінеральних добрив

  • використовувати пестициди, на які не встановлені норми

  • систематичне розорювання земель

  • розміщення сміттєзвалищ

  • Оранка, дискування земель, розміщених ближче ніж на 3 м від русла рік.