Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по Бакаеву.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
87.07 Кб
Скачать

2L. Обгрунтування доцільності проекту.

Щоб виявити кращий варіант проекту, потрібно розглянути широке коло можливих його варіантів. Надто часто вибір якогось одного способу чи варіанта проекту робиться передчасно. Корисно внести всі можливі варіанти до початкового переліку обговорюваних ідей, а потім, шляхом використання логічної схеми відбору, відкинути ті варіанти, які очевидно гірші. В міру відсіву альтернативних варіантів, деталі й розрахунок кожного аспекту проекту уточнюються. Відхилення варіантів проекту відбувається на основі відбору ідей, які згодом буде прийнято і піддано детальному аналізові на стадіях розробки та експертизи проекту, щоб переконливо мотивувати відхилення якогось варіанта проекту.

Початкова фаза проекту розпочинається з процесу формування його концепції та її обґрунтування. Стадія підготовки проекту поділяється на два етапи — попередня оцінка та додаткові дослідження. Ідея проекту повинна бути детально розроблена на стадії ретельного дослідження. Ідея проекту піддається попередній перевірці в дослідженнях можливостей. Попередні дослідження ґрунтуються здебільшого на загальних оцінках, ніж на детальному аналізі.

  1. Оцінка та прогнозування ефективності проекту.

Питання економічної ефективності при плануванні проектів розглядаються в різних масштабах та на різних стадіях планування. Відповідно розрізняють і методи, що застосовуються на окремих етапах планування та оцінки:

на етапі проведення технічного аналізу та при плануванні фінансування проекту, коли відомі не всі умови підприємницької діяльності, вибір здійснюється на практиці за допомогою спрощеного часткового аналізу; на вирішальній стадії оцінки необхідно розглянути проект у цілому, беручи до уваги результати часткового аналізу, а потім прийняти позитивне або відхиляюче проект-рішення. Це здійснюється за допомогою глобальних моделей. Ефективність проекту характеризується системою показників, які виражають співвідношення вигід і витрат проекту з погляду його учасників.

  1. Структура проектного аналізу.

Проектний аналіз складається з:

· технічного аналізу;

· комерційного аналізу;

· фінансового аналізу;

· екологічного аналізу;

· організаційного аналізу;

· соціального аналізу;

· економічного аналізу.

  1. Сучасні тенденції в плануванні I контролі проектів.

Для сучасного проектного менеджменту характерним є інтегрований структурований підхід до управління, планування і контролю. Принциповими характеристиками цієї методології є:

- концепція «тотальної інтеграції» із наголосом на персональній звітності та відповідальності;

- концепція структуризації проекту в одному, двох або більше напрямах;

- використання ієрархічного, багаторівневого підходу, але з поєднанням планування і контролю;

- проведення аналізу виконання на базі концепції скоригованого бюджету;

- використання сучасних комп’ютерних програм з контролю проекту, інтегрованих із системами управління проектом у єдину інформаційну систему.

Найяскравішою рисою проектного менеджменту кінця ХХ — початку ХХІ ст. є тотальна інтеграція, котра передбачає:

- інтеграцію календарного планування, ресурсів і витрат;

- інтеграцію планування і контролю;

- інтеграцію з організацією (організаційні структури, підрозділи);

- інтеграцію усіх інформаційних систем проекту;

- інтеграцію попереднього з системою управління персоналом, що дає тотальну інтеграцію.