Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

2. Зміст дисципліни

Тема 1. Етика бізнесу як навчальна дисципліна

Поняття моралі та етики, підходи до їх розуміння у філософських та соціальних науках. Категорії моралі та етики. Моральні цінності й норми поведінки.

Сутність професійної етики та етики бізнесу. Професійна та універсальна етика. Соціокультурна обумовленість етичних факторів у ділових відносинах.

Бізнес як соціоетичне явище. Історія впровадження етичних принципів у міжнародний та український бізнес.

Становлення етики бізнесу як навчальної дисципліни. Предмет та структура курсу. Концептуальні підходи до вирішення етичних проблем у бізнесі. Етичні дилеми та моделі їх рішення.

Тема 2. Етика – підгрунтя сучасного бізнесу

Розвиток сучасної етики та їх використання у бізнесі. Роль етики бізнесу в умовах глобалізації. Соціальна відповідальність як конкурентна перевага. Характеристики соціально відповідальної компанії. Етичні проблеми бізнесу, ділових відносин та їх регулювання. Глобальні, міжнародні та національно етичні кодекси професійної діяльності. Еволюція етичних кодексів та соціальної відповідальності в умовах ринку.

Основні форми впровадження етичних норм в діяльності українських компаній (банківських, фінансових, страхових тощо).

Тема 3. Корпоративна етика

Сутність корпоративної етики. Основні форми прояву етичних норм в колективі.

Етичні норми та правила їх використання в управлінській діяльності. Готовність керівника використовувати етичні норми у прийнятті управлінських рішень, вибору стилів керівництва, мотивації, взаємодії.

Ставлення управлінського персоналу до найманого працівника. Етичні правила прийому та звільнення з роботи, просування по службі. Вміння винести подяку, догану, вирішити конфліктну ситуацію.

Етичне ставлення працівника до своїх обов’язків. Зловживання алкоголем, крадіжки, розголошення таємниць, хабарництво, здирництво, підкуп, подарунки, взятки як етичні проблеми. Етична складова працюючої жінки.

Благодійність як важливий критерій корпоративної стратегії формування позитивної репутації компанії.

Тема 4. Етичні основи ділових відносин у бізнесі

Система ділових стосунків – важливий чинник підвищення ділової репутації фірми, компанії. Взаємна довіра – основа сучасної ділової етики.

Етичні норми та їх роль у взаємовідносинах зі споживачами. Принципи відкритості і довіри, лояльності, довгостроковості.

Дотримання етичної поведінки у взаємовідносинах з діловими партнерами. Етичні проблеми ділових відносин.

Етика відносин із конкурентами. Принципи цивілізованої конкуренції. Методи недобросовісної конкуренції.

Впровадження етичної регуляції взаємовідносин з представниками держави. Проблема корупції.

Тема 5. Етика та етикет

Етичні принципи – основа сучасного етикету. Поняття етикету. Історія виникнення етикету, його роль в організації ділової взаємодії. Види етикету.

Тенденції розвитку ділового протоколу та етикету. Особливості національного українського протоколу та етикету. Негативні наслідки, ділових відносин у разі порушення основних правил протоколу та етикету. Чемність, тактовність – основа етикету. Основні правила сучасного ділового етикету. Значення правил протоколу та етикету в бізнес-середовищі. Правила привітання, представлення, знайомства, звернення.