Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін.інвестиції.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
63.07 Кб
Скачать

7.4. Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу

Фінансові інвестиції, більш ніж будь-які інші активи підприємства, зазнають змін їх вартості. Для забезпечення достовірної інформації, наведеної в фінансовій звітності, необхідно здійснювати оцінку фінансових інвестицій на дату балансу. Існує декілька методів оцінки фінансових інвестицій:

Оцінка фінансових інвестицій за методом участі у капіталі. У цьому випадку на дату балансу фінансові інвестиції відображаються за вартістю, яка визначається з урахуванням усіх змін у власному капіталі об'єкта інвестування (крім тих, які є результатом спільних дій інвестора та інвестованого). Ураховуються фінансові результати діяльності об'єкта інвестування, а також здійснювані дооцінки й уцінки активів, виплачувані дивіденди тощо.

Фінансові результати об'єкта інвестування в обліку інвестора відображаються у вигляді збільшення (зменшення) балансової вартості інвестицій на суму частини прибутку (збитку), отриманого у звітному періоді цим об'єктом, яка припадає на частку інвестора. Одночасно балансова вартість інвестицій зменшується на суму дивідендів, нарахованих об'єктом інвестування. Інші зміни у власному капіталі об'єкта інвестування, поряд зі збільшенням (зменшенням) балансової вартості фінансових інвестицій, збільшують (зменшують) відповідні статті власного капіталу інвестора.

Цей метод використовується, як правило, для фінансових інвестицій в асоційовані, дочірні підприємства і в спільну діяльність із створенням юридичної особи (спільні підприємства).

Приклад. В 2002 році підприємство (інвестор) придбало 55% акцій (або часток власного капіталу) іншого підприємства (яке відповідно становиться дочірнім). На дату придбання вартість акцій склала 700 тис.грн. За рік чистий прибуток дочірнього підприємства становить 110 тис.грн., з яких 10 тис.грн. – прибуток від реалізації товарів материнському підприємству (інвестору). Зростання додаткового капіталу дочірнього підприємства обумовлене дооцінкою необоротних активів на суму 60 тис.грн. Нараховано дивіденди в сумі 50 тис.грн.

Розрахуємо вартість фінансових інвестицій в дочірнє підприємство:

  • первісна вартість інвестиції – 700 тис.грн.;

  • частка інвестора в чистому прибутку дочірнього підприємства, без урахування операцій між ними (100 тис.грн. х 55%)- 55 тис.грн.;

  • частка інвестора в збільшенні додаткового капіталу дочірнього підприємства ( 60 тис.грн. х 55%) – 33 тис.грн.

Всього 788 тис.грн. (700+55+33 (тис.грн.)).

Крім того, з цієї суми необхідно вирахувати долю материнського підприємства в дивідендах, яка складе 27,5 тис.грн. (50 тис.грн. х 55%).

Таким чином, вартість фінансових інвестицій в дочірнє підприємство на дату балансу становить 760,5 тис.грн. (788 тис.грн. - 27,5 тис.грн.).

В бухгалтерському обліку інвестора збільшення вартості фінансових інвестицій відображається таким чином (див.табл.7.3)

Таблиця 7.3

Облік довгострокових фінансових інвестицій

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція

рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1

Збільшено вартість інвестицій в дочірнє підприємство на частку інвестора в сумі:

  • чистого прибутку

  • збільшення додаткового капіталу

141

141

723

423

55000

33000

2

Вартість інвестиції зменшено на частку інвестора в дивідендах дочірнього підприємства

373

141

27500

3

Списано доходи від участі в капіталі на фінансові результати

723

792

55000

Оцінка фінансових інвестицій за амортизованою собівартістю. Цей метод оцінки застосовується до інвестицій, які утримуються підприємствами до їх погашення, і передбачає збільшення (зменшення) собівартості фінансових інвестицій на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Списання різниці між собівартістю і вартістю погашення фінансових інвестицій (дисконт чи премія, надані інвесторам при придбанні) слід здійснювати поступово протягом усього часу збереження інвестицій на підприємстві. Таке списання здійснюється за методом ефективної ставки відсотка.

Ефективна ставка відсотка представляє ставку відсотка, яка розраховується діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці річного відсотка і премії) на середню величину собівартості інвестиції (чи зобов'язання) і вартості її погашення.

Сума амортизації дисконту або премії, нарахована одночасно з нарахуванням відсотків за інвестиціями, включається до складу інших фінансових доходів або фінансових витрат з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

Приклад. Підприємством придбані облігації іншого підприємства за 4800 грн. номінальною вартістю 5000 грн., тобто з дисконтом 200 грн. Ставка відсотка по облігації дорівнює 10% річних. Виплата відсотків здійснюється у кінці року, їх номінальна сума становить 500 грн. (5000грн. х 10%). Облігації погашаються через 2 роки.

Розрахуємо ефективну ставку відсотка по облігації:

Сума відсотків за ефективною ставкою розраховується шляхом множення вартості інвестиції на попередню дату на ефективну ставку відсотка.

Сума амортизації дисконту визначається як різниця між сумою відсотка за ефективною ставкою і номінальною сумою відсотків.

Амортизована собівартість інвестиції визначається шляхом сумування вартості інвестиції на попередню дату і суми амортизації дисконту за звітний період.

Балансова вартість облігацій у кінці року зросте до 4876 грн. а до терміну погашення облігацій зрівняється з їх номінальною вартістю.

В бухгалтерському обліку операції по придбанню облігації та амортизації дисконту будуть відображені наступним чином (табл.7.4).

Таблиця 7.4