Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_01.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

6. Співвідношення прокурорського нагляду із суміжними юридичними дисциплінами.

Внаслідок того, що норми про прокуратуру та повноваження прокурорів містяться не тільки у Законі "Про прокуратуру", а й у багатьох інших нормативно-правових актах, котрі безпосередньо відносяться до різних галузей права України, курс і наука прокурорського нагляду мають тісний зв'язок з багатьма юридичними дисциплінами та науками, предметом яких є вивчення цих галузей права.

У КУРСІ "ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА" прокурорський нагляд розглядається як форма державної діяльності, зазначається роль прокуратури у забезпеченні режиму законності та правопорядку, у виконанні функцій держави.

КУРС "ДЕРЖАВНЕ (КОНСТИТУЦІЙНЕ) ПРАВО" вивчає місце прокуратури в системі органів держави та її взаємовідношення з ними. КУРС "СУДИ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ" висвітлює структуру та організаційну будову прокуратури.

КУРС "КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС" висвітлює повноваження прокурора під час здійснення нагляду за додержанням та правильним застосуванням законів органами дізнання та досудового слідства, в ході його участі в розгляді судами кримінальних справ на різних стадіях кримінального правосуддя.

КУРСИ "ЦИВІЛЬНИЙ ТА ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС" розглядають повноваження прокурорів, що пов'язані з участю прокурора в цивільному та господарському судочинстві.

КУРС "АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО" містить теми щодо відповідальності за невиконання законних вимог прокурора, за неявку за його викликом, а також щодо повноважень прокурора у справах про адміністративні правопорушення.

КУРС "КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО" І СПЕЦКУРС "ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ" передбачають вивчення повноважень прокурора, що випливають з норм Кримінально-виконавчого кодексу та Закону "Про оперативно-розшукову діяльність".

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

1. Яке місце займають органи прокуратури в системі інших органів влади, у відповідності з Конституцією України?

2. У чому полягає відмінність прокурорського нагляду від контролю за виконанням законів, який здійснюється іншими державними органами?

3. На які нормативні акти не поширюється прокурорський нагляд?

4. Назвіть основні напрями прокурорського нагляду та прокурорської діяльності? Яке практичне значення поділу прокурорсько-наглядової діяльності на галузі (напрями)?

5. У яких значеннях використовуються в Законі та у навчальній літературі поняття "прокурорський нагляд", "прокурор"?

6. Чи тотожні в правовому розумінні поняття "прокурорські працівники" і "працівники прокуратури"?

7. Із якими юридичними дисциплінами курс "Прокурорський нагляд в Україні" має найбільш тісні зв'язки?

8. Яка структура Закону України "Про прокуратуру"?

9. Які інші закони України містять норми щодо прокурорського нагляду?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]