Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викладення дієслова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
71.4 Кб
Скачать

3. Вміння і навички, формування яких передбачено під час вивчення дієслова:

  • знає загальне значення дієслова, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль;

  • знаходить дієслово в реченні;

  • визначає його форми, граматичні ознаки, належність дієслова до певної дієвідміни, засоби творення видових пар дієслів;

  • правильно вимовляє дієслова і пише їх з вивченими орфограмами;

  • аргументує написання орфограм;

  • знаходить і виправляє допущені помилки на вивчені орфографічні правила, а також помилки у формі залежного слова;

  • використовує правильно форми дієслів у мовленні;

  • аналізує випадки використання дієслів із стилістичною метою, визначаючи їх виражальні можливості;

  • конструює речення з дієсловами в усіх часах і особових формах, у т. ч. в переносному значенні;

  • редагує тексти щодо заміни повторюваних дієслів синонімами, уживання одних дієслів одного способу замість інших;

  • бере участь у розігруванні діалогів відповідно до запропонованої ситуації спілкування, використовуючи з комунікативною метою дієслова у формі одного часу і способу замість іншого;

  • складає усні чи письмові висловлювання на певну соціокультурну тему, використовуючи виражальні можливості дієслова, у т. ч. висловлювання у художньому стилі з дієсловами у 2 ос. однини; ділові папери (інструкцію) з дієсловами у 3 особі множини.

4. Шляхи практичної реалізації.

Продемонструю на прикладі параграфу 32 з підручника за редакцією Бєляєва О.М. «Правопис не з дієсловами».

Ця тема починається із зіставлення того ж правила у російській мові, надається таблиця-схема, у якій наочно показано, коли можна писати не окремо, а коли – разом.

На прикладі декількох схем наочно учні бачать потрібні для засвоєння правила і далі вже вміють розрізняти випадки вживання. Перша практична вправа одразу ж закріплює їхні знання, пропонуючи розкрити дужки і написати правильно. Перша вправа є усною. Наступна вправа вже пропонує той самий тип завдання, але вже письмово.

Третя вправа окрім стандартного завдання пропонує учням самі прислів’я – задіює та актуалізує їхні знання з української літератури.

Логічно завершуючи параграф, пропонується цілком самостійна робота учнів – така як складання речень безпосередньо учнями на повторення та розроблення знань з цієї теми.

5. Утруднення при вивченні дієслова.

Якщо вчитель добре викладе новий матеріал та проведе практичну частину роботи, то труднощів виникнути не повинно. Всі нюанси роботи з учнями розглядатимуться в самому уроці, де і буде запропонована робота над кожним з них.

6. Види робіт з розвитку комунікативних умінь і навичок учнів.

!Завдання: виписати безособові дієслова. Якщо правильно випишете слова, то з других букв отримаєте ключове слово.         Одягає,  малює,  смеркає, працює, оглядає,     хочеться,      рухається, обманює, світає, допомагає,  вітає, замело, гріє. (МОВА) - Ключове слово МОВА відкриває поетичну хвилинку. На домашнє завдання дітям було вивчити поезії, або уривки з поезій про мову та рідне слово. Починається декламування віршів, поезії.