Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відокремлений підрозділ Національного Аграрного....docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
305.93 Кб
Скачать

Розділ№1 Основи екологічної експертизи стану агроландшафтів.

1.1.Сучасний екологічний стан області.

Однією з головних екологічних проблем в області залишається забруднення природних водних об’єктів неочищеними і недостатньо очищеними стічними водами промислових підприємств, підприємств житлово-комунального комплексу, аварійні скиди у води та річки басейну Азовського та Чорного морів, застарілі технології очистки стічних вод.

Загальний обсяг скидання зворотніх вод у 2006 році становить 857,26 млн. м3, що на 6,41 млн. м3 менше, ніж у 2005 році, в тому числі забруднених – 457,1 млн. м3.

Основними забруднювачами водних об’єктів області є Запорізьке КП “Водоканал” та інші об’єкти житлово-комунальної сфери, а також підприємства металургійного комплексу, що здійснюють скид стічних вод через об’єднаний шламонакопичувач у басейні Капустяній.

Основною причиною затримки у впровадженні водоохоронних заходів є дефіцит фінансування. Загальний обсяг потреби у коштах для розширення та реконструкції очисних споруд та мереж каналізації регіону становить понад 200 млн.грн.

На території області протікає 109 річок завдовжки понад 10 км. кожна Головною річкою області є р. Дніпро – третя за величиною річка в Європі, яка є важливою транспортною артерією України і, в основному, забезпечує промисловість області. Найбільша його притокою є р. Конка (149 км ). В межах області розташовані 846 озер та 27 водосховищ, споруджених вздовж Дніпра, найбільшим з яких є Каховське водосховище. Вздовж узбережжя Азовського моря знаходяться лимани та солоні озера.

Річки, які протікають по території Запорізької області, як по густоті гідрографічної мережі, так і по водності, розподілені нерівномірно. На крайньому північно-заході протікає могутнє джерело води – р. Дніпро. У кілометрі від заплави Дніпра починається безводний степ і вся решта області (біля 90% території) дуже бідна водними ресурсами. Середня густота річної мережі тут біля 0,12 км/км2, тобто нижча ніж в такому малозабезпеченому водою районі, як степовий Крим.

До північної групи водотоків рік Придніпров’я відносяться притоки р. Вовчої (р.Гайчур, р.Велика Терса), р.Конка, р.Янчекрак, р.Карачекрак, р.Білозерка та інші – всього 25 річок.

До південної групи річок Приазов’я відносяться річки Великий та Малий Утлюк, Молочна, Берда, Обіточна, Лозоватка, Джекельня, Домузла, Корсак та інші – всього 40 річок.

Значне місце посідають штучні водойми – ставки та водосховища, які використовуються для водопостачання, зрошення, рибного господарства та інших народногосподарських потреб. Серед них є такі великі водосховища, як Бердянське на р.Берді, Білозерське, Калинівське та Чапаївське на. р.Білозерці. Усього по області налічується 28 водосховищ та 887 ставків.

На півдні Запорізька область омивається водами Азовського моря, берегова лінія якого у межах області більше 300 км.

На території Запорізької області є також 4 лимани: Білозерський, Утлюкський, Тубальський та Молочний.

Запорізька область - є однією з навантажених областей по промисловому потенціалу, який обумовлений наявністю і високою концентрацією підприємств чорної і кольорової металургії, теплоенергетики, атомної енергетики, хімії, машинобудування. Завдяки розвинутій промисловій інфраструктурі, у області є високий інвестиційний потенціал, який може бути використаний для поліпшення стану атмосферного повітря. З іншого боку, неминучим наслідком промислового розвитку області є тенденція до збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. У 2006 році стаціонарними джерелами забруднення в атмосферне повітря було викинуто близько 260,0 тис. т забруднюючих речовин. Щільність викидів на квадратний кілометр у 2006 році складає 9,6 тонн забруднюючих речовин, а обсяги викидів забруднюючих речовин на душу населення в області складають 205,9 кг. [2]

Різноманітність природних умов зумовлює багатство тваринного світу області. На території області водяться ссавці, птахи, риби, плазуни, земноводні.

У степовій зоні найбільш типовими із ссавців є ховрах сірий, тушканчик великий, полівки сіра та степова, хом'ячок сірий, сліпак, тхір степовий, степова мишівка, куниця кам'яна, дикий кролик. У південно-східних районах поширені бабак, лисиця-корсак, тхір-перев'язка, їжак вухатий.

З птахів – жайворонок, перепілка, вівсянка, сіра куріпка. Зрідка трапляються дрофа, степовий журавель, степовий орел, канюк.

Типовими степовими плазунами є полоз жовтобрюхий і гадюка степова.

На Азовському узбережжі, де степові ділянки чергуються з піщаними косами, заплавними лісами, луками і болотами, лиманами і прибережними морськими просторами, тваринний світ багатий і різноманітний. Поряд із степовими водяться болотні і водоплавні тварини.

З птахів характерні чайка, мартин сріблястий, норець, качка, чапля, бугай. У дельті Дніпра гніздяться гуска сіра, лебідь-шипун, пелікан. На території «Коси Обіточної» акліматизовано оленя європейського.

Для Азовського моря характерні оселедець керченський, пузанок, хамса, велика камбала, тюлька, бичок.

Флора Запорізької області є дуже різноманітною та представлена великою кількістю видів. Крім поширених видів та видів, які охороняються та занесені в Червону Книгу України, є також особливо цінні, які знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі.

Серед рослин особливої уваги заслуговують так звані первоцвіти, багато з яких також є зникаючими видами. Проблема їх збереження лежить у широкій площині - від збереження природних територій зростання, до зміни сприйняття прекрасних квітів не як дарів природи, а як забавку, яка має слугувати прикрасою кілька днів у домашньому вазоні. Першу проблему необхідно вирішувати на найвищому рівні. Друга ж проблема є справою кожного. Важливу роботу в цьому напрямку виконує екологічна освіта, яка останній час набирає обертів в Запорізькій області.[3]

Ліси області характеризуються відносно невисокою продуктивністю. Для поновлення порідного складу насаджень, підвищення їх стійкості регулярно проводяться роботи по догляду за лісом і санітарні рубки. Протягом останніх років не відбулося значних змін у видовому складі лікарських рослин, що заготовлювалися на території області.

Щорічно в межах міст та інших населених пунктів області проводяться значні роботи по посадці зелених насаджень в ході проведення весняних загальнодержавних акцій «Дерева», «Зелена весна», «До чистих джерел» «Марш парків».[4]

….Природно- заповідний фонд.

На території Запоріжської області розташовано три великі заповідники України:

1)Національний заповідник «Хортиця» , він розташований на о.Хортиця біля міста Запоріжя;

2) Державний історико- археологічний заповідник «Кам’яна могила», що розташований в Мелітопольському районі, недалеко від міста Мелітополь, зокрема прблизу с.Мирне;

3) Історико- археологічний заповідник «Садиба Попова», який розташовано поблизу міста Василівка, Василівкького району.

(Карта України.)

(Фізична карта Запорізької області ).