Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Головний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

18.Міжнародний кодекс етики: поняття, основі вимоги професійної етики державних аудиторів.

Кодекс етики - це декларація системи цінностей та принципів, які спрямовують повсякденну роботу контролерів (аудиторів). Незалежність, повноваження та функції контролерів державного сектора вимагають від Вищого органу контролю державних фінансів (ВОКДФ), їхніх працівників та будь-якого тимчасового співробітника, який має повноваження здійснювати перевірки, дотримуватися важливих вимог професійної етики. У будь-якому кодексі етики контролерів (аудиторів) державного сектора повинні розглядатися деонтологічні аспекти роботи державних службовців загалом, а також вимоги професійної етики, які стосуються контролерів, зокрема, включаючи професійні обов'язки останніх.

Поведінка контролера (аудитора) повинна бути бездоганною у будь-який час і за будь-яких обставин. Будь-яке невиконання професійних обов'язків чи відхилення від встановлених норм поведінки контролера (аудитора) ставлять сумлінність контролера, ВОКДФ, який вони репрезентують, а також якість та обґрунтованість контролю під сумнів і можуть викликати настороженість стосовно надійності та компетентності самого ВОКДФ. Прийняття та застосування кодексу етики контролерів (аудиторів) державного сектора сприяють зміцненню довіри до них і їхньої роботи.

Дуже важливо, щоб ВОКДФ сприймався із почуттям довіри, впевненості та поваги. Такому ставленню контролер сприяє шляхом прийняття та дотримання вимог професійної етики, ключовими принципами якої є такі слова, як Сумлінність, Незалежність і Об'єктивність, Конфіденційність та Компетентність.

19.Статус, завдання, структура і напрямки діяльності міжнародної організації вищих органів контролю державних фінансів (intosai)

Загальна основа системи стандартів Міжнародної організації вищих органів фінансового контролю (INTOSAI) була розроблена на базі Лімської та Токійської декларацій, документів, ухвалених на конгресах INTOSAI, а також доповіді групи експертів Організації Об'єднаних Націй з питань бухгалтерського обліку в державному секторі та контролю державних фінансів в країнах, що розвиваються.

Стандарти INTOSAI з аудиту поділяються на чотири категорії :

(а) базові принципи;

(б) загальні стандарти;

(в) стандарти проведення аудиту;

(г) правила складання звітів.

Розроблені INTOSAI стандарти дозволяють визначити принципи та ме­тоди перевірки, зокрема перевірки систем, що застосовують автоматизо­вану обробку даних. Ці стандарти мають розглядатися в конституційному, правовому й іншому контекстах вищого органу фінансового контролю (ВОФК).

Базові принципи - це прогнози, передумови, логічні принципи та умови, що становлять підвалини розробки стандартів перевірки; ці загальні основи дозволяють аудитору складати висновки і звіти, зокрема, у випадках відсутності жодного чітко визначеного стандарту.

Базові принципи та стандарти аудиту мають бути взаємопо­в'язаними. Вони спрямовують роботу аудитора, допомагають йому визначити межі своїх досліджень і характер процедур, які мають засто­совуватися.

Загальні стандарти аудиту описують рівень кваліфікації аудитора та /або ВОФК, який вони повинні мати для компетент­ного та ефективного виконання свого завдання щодо застосування стандартів аудиту та правил складання звітів.

Загальні стандарти аудиту передбачають прийняття кожним ВОФК своєї власної політики та дотримання ним процедур.

Стандарти проведення аудиту визначають рамки, в яких по­винен проводитися аудит. Вони мають відношення до загальних стандартів аудиту, які в свою чергу містять головні вимоги, яких необхідно дотримуватися під час здійс­нення кроків, передбачених стандартами. Вони також враховують правила складання звітів, які конкретніше зорієнтовані на завдання висвітлення результатів аудиту.

Правила складання звітів передбачають, що

(а) після завершення кожного контрольного заходу ауди­тор має скласти свої висновки у письмовій формі або у разі по­треби скласти звіт із викладенням своєї точки зору.

(б) Останнє слово щодо подальшої долі випадків правопорушень, ви­явлених аудитором, належить вищому керівнику чи колегії, яку створює ВОФК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]