Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Головний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

72

1.Державні фінанси як складова суспільних відносин.

Державні фінанси — це сукупність розподільно-перерозподільних відносин, що виникають у процесі формування і використання централізованих фондів грошових коштів, призначених для фінансового забезпечення виконання державою покладених на неї функцій.

Склад державнихфінансів, розглядається за ланками і рівнямиорганівдержавноївлади й управління. Ланками державнихфінансівє:

— бюджет держави;

— фондицільовогопризначення;

— державний кредит;

— фінанси державного сектора.

За рівнямидержавніфінансиподіляються на загальнодержавні й місцеві.

Загальнодержавніфінансипризначені для забезпечення тих потреб суспільства, якімаютьзагальнонаціональний характер і відображаютьінтересидержавизагалом.

Місцевіфінансиявляють собою фінансову базу місцевихорганіввлади та управління. Вонизабезпечуютьрегіональні потреби у фінансових ресурсах та доходах, їхвнутрішньотериторіальнийперерозподіл.

Функціонуваннясферидержавнихфінансівхарактеризуєтьсятакимифінансовимикатегоріями: державні доходи, державнівидатки, державний кредит.

Державні доходи — це сума коштів, щомобілізується державою на забезпеченнясвоєїдіяльності. За рівнемїхрозміщення вони поділяються на централізовані й децентралізовані. Централізованіконцентруються в бюджетідержави і фондах цільовогопризначення. Децентралізовані доходи розміщуються на державнихпідприємствах.

Державнівидатки — це сума коштів, щовитрачається державою в процесіздійсненняїїфінансовоїдіяльності. За формами фінансуваннярозрізняютьтакідержавнівидатки: інвестиції, бюджетнікредити, державнідотації, субсидії і виплати, кошториснефінансування. Відповідно до цільовогопризначеннявидаткикласифікуються за статтямивитрат.

Державний кредит характеризуєзалученнякоштів державою на позиковійоснові. В окремихвипадках держава може бути кредитором (при наданнікредитівіншимкраїнам) чи гарантом з борговихзобов’язаньпідприємствсвоєїкраїни. Кошти, щомобілізуються з допомогоюдержавного кредиту, надходять до бюджету.

2.Зміст, завдання та принципи управління державними фінансами.

У сучаснихумовахпосилюється роль і значенняуправлінняфінансовими ресурсами, щоперебувають у розпорядженнідержави. Управліннядержавнимифінансами — цесукупність форм і методівцілеспрямованоговпливудержави на формування й використанняцентралізованих і децентралізованихфінансовихресурсів, щоперебувають у розпорядженнідержавнихорганівуправління.

Понад 70 % фінансовихресурсівдержавистановлятькошти бюджету, тому бюджетний менеджмент є центральною ланкоюуправліннядержавнимифінансами. Бюджетний менеджмент спрямований на управліннябюджетними ресурсами в процесіїхруху на всіхетапахбюджетногопроцесу.

Менеджмент державнихфінансівмаєоб’єкт і суб’єктуправління. Об’єктомуправління є процесстворення й використаннядержавнихфондів і фондівпідприємницьких структур державноїформивласності, суб’єктомуправління — фінансовіорганидержави. Організаційну й методичну роботу з управліннядержавнимифінансами в УкраїніздійснюєМіністерствофінансівУкраїни. Йогоповноваження й основніфункціївизначаютьсяположенням «Про МіністерствофінансівУкраїни», яке затверджуєКабінетМіністрів.

В управлінніфінансамирозрізняютьдекількафункціональнихскладових: планування, стратегічне й оперативнеуправління та контроль.

Плануванняпосідаєважливемісце в системіуправлінняфінансами. Йогооб'єктом є фінансовадіяльністьдержави та суб'єктівгосподарювання, а результатом — складанняфінансовихпланів. У процесіпланування держава та суб'єктигосподарюванняоцінюють стан своїхфінансів, виявляютьможливістьзбільшенняфінансовихресурсів, розробляютьнапрямиїхефективноговикористання.

Стратегічнеуправління — цезагальнеуправлінняфінансами, щовключаєдії, розраховані на довгострокову перспективу і вирішенняглобальнихзавданьрозвиткуфінансовоїсистемикраїни.

Стратегічнеуправліннявиявляється у визначенніфінансовихресурсів шляхом прогнозування на майбутнє,встановленняобсягівфінансовихресурсів на реалізаціюцільовихпрограмтощо; здійсненнявищими органами державноївлади та управління.

Оперативнеуправлінняфінансами — цеуправлінняфінансами, що становить сукупністьзаходів, розроблених на основні оперативного аналізуфінансовоїситуації, фінансовогопланування, контролю та регулювання, складання й виконанняфінансовихпланів. Оперативнеуправлінняфінансами — головнафункціяапаратуфінансовоїсистемидержави:МіністерствафінансівУкраїни, Державного казначейства України, ДержавноїподатковоїадміністраціїУкраїни, фінансовихуправлінь (відділів), міністерств, відомств, місцевих рад, фінансових служб підприємств та організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]