Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OHRANA_TRUDA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

64. В чому полягає аналіз ефективності функціонування системи управління охороною праці на підприємстві?

Функціональна повнота СУОП підпр досягається реалізацією таких видів забезпечення безпеки та ОП: -нормативно-методичного забезп; -організац-го; -технічн.; -санітарно-гігієн; -лікув-профілакт; -соц-ек забезп.

Аналіз ефект. фун-ня СУОП проводиться за такою методикою: -за наявністю цільових програм щодо запобігання вир-чому травматизму та проф затвор., усунення небезп і шкідл вир-чих факторів; -цілеспр-тю щорічних комплексних заходів та ін планів роботи щодо зменш рівня вир-чого травматизму і профзахв., підвищ рівня ОП, викон-ням планів, заходів, приписів, пропозицій з ОП; -наявністю посадових інструкцій з ОП та врахуванням у них усіх завдань і ф-цій упр. ОП; -створенням мотивації роботи з ОП на підпр; -контролем, обліком і аналізом роботи з ОП; -за виконанням завдань з ОП.

За результ. перевірки визнач сер. коеф виконання завд і ф-цій упр. ОП та надаються пропоз щодо поліпш функціонув СУОП.

З метою систематизації роботи з ОП необх розроб технолог. схему упр цією діяльн на підпр. Користуючись схемою як алгоритмом, керівник підпр (підрозділу, служби охорони праці) послідовно перевіряє виконання завд і ф-цій упр. ОП. Це дає можливість системно та комплексно виріш всі пит. ОП, підвищ її ефективність, зменш виробничий ризик.

65. Назвіть обов’язки власника підприємства у галузі охорони праці.

Управління ОП на підпр. здійснює власник (роботодавець), а у стр-них підрозд — відпов. керівн. підрозд. Зобов’яз, права та відповід. посадових осіб щодо питань ОП розгляд в посад інструкц.

Зобовязаний:

-створити в кожн. структ підрозділі та на роб місці умови праці відпов до вимог нормат актів,

-забезпеч додерж прав прац, гарантов законод про ОП. З цією метою він забезп функціонув. с-ми управ. ОП для чого: - створює відпов. служби і признач. осіб, які забезп ф-ня с- ОП;

розробл за участю сторін колект дог й реаліз компл заходи для досягн встановл нормат з ОП, впров прогрес досягн з ОП; забезп усун причин, що призводять до нещасн вип, проф захв, і викон профілакт зах., визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин; організ провед аудиту ОП, лаборат. досл умов праці, атест роб місць на відповідн нормат актам про ОП, оцінку техно стану вир-чого облад та устатк; розробл і затвердж полож, інструкції, ін нормат акти про ОП у межах підпр; здійсн пост контр за додерж прац технолог процесів, правил та вимог з ОП; організ пропаганду безп методів праці й співроб з прац у галузі ОП.

- вжити заходів, що забезп безпеку прац, у випадку відсутн в нормат актах про ОП вимог, для забезп безпх і нешк умов праці на певних роботах. - вжити термін заходів для допомоги потерпілим, залучити за необхідності проф аварійно-рятувальні формування, у разі виникн надзвич ситуацій і нещасних випадків.

- забезпеч. прац соц. гарантії у галузі ОП на рівні, не нижч за передб законод (згідно з колект., трудов. договорами)

- за свої кошти організ провед попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) мед оглядів прац: зайн на важких роботах, на роботах із шкідл чи небезп умовами праці, а також де є потреба у проф доборі; осіб до 21 року — щорічний обов’язк мед. огляд. (роботод має право притягнути прац, який ухил від проходж обов’язк медогляду, до дисциплін відповід і зобов’яз звільнити його від роботи без збереження зарплати).

- проводити розслід та вести облік нещ випад., проф. захвор. і аварій за участю представн профспілкової орг.-ції, членом якої є потерпілий.

- надавати інформ й звітність про стан ОП, повідомляти прац про стан ОП, причини аварій, нещ. вип. і проф.. затвор. та про заходи, яких вжито для їх усунення й для забезпеч умов і безпеки праці на рівні нормат. вимог.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]