Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OHRANA_TRUDA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

29. Назвіть основні заходи щодо запобігання травматизму на виробництві.

Заходи щодо запобігання травматизму на виробництві поділяються на: - технічні; - санітарно-виробничі; - медико-профілактичні; - організаційні. До технічний заходів належать: - модернізація технологічного, підйомно-транспортного обладнання; - перепланування розміщення обладнання; - впровадження автоматичного та дистанційного керування виробничим обладнанням. Санітарно-виробничі заходи включають: - придбання або виготовлення пристроїв, які захищають працівників від дії електричних випромінювань, пилу, газів, шуму тощо; - влаштування нових і реконструкцію діючих вентиляційних систем, систем опалення, кондиціонування; - реконструкцію та переобладнання душових, гардеробних тощо. До медико-профілактичних заходів відносяться: - придбання молока, засобів миття та знешкодження шкідливих впливів; - організація профілактичних медичних оглядів; - організація лікувально-профілактичного харчування. До організаційних заходів належать: - проведення навчання та інструктаж з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки. Застосування комп’ютерних методів прикладного й інструментального забезпечення значно підвищує якість навчального процесу, використовуючи необхідну інформацію з ресурсів мережі Інтернет, правові системи та ін.; - робота з професійного відбору; - здійснення контролю за дотриманням працівникам вимог інструкцій з охорони праці.

30. Назвіть основні причини профзахворювань.

Організаційні: недосконалість або відсутність системи управління охороною праці; порушеняя режиму праці та відпочинку; невикористання засобів індивідуального і колективного захисту; порушення технологічних регламентів, правил експлуатації устаткування, транспортних засобів, інструменту; порушення норм і правил планово-попереджувального ремонту устаткування; недостатній технічний нагляд за небезпечними роботами; використання устаткування, механізмів та інструменту не за призначенням.

Технічні причини: несправність виробничого устаткування, механізмів, інструменту; недосконалість технологічних процесів; конструктивні недоліки устаткування, недосконалість або відсутність захисних загороджень, запобіжних пристроїв, засобів сигналізації та блокування; недосконалість, невідповідність вимогам безпеки технологічного процесу.

Санітарно-гігієнічні причини: підвищений вміст в повітрі робочих зон шкідливих речовин; недостатнє чи нераціональне освітлення; підвищені рівні шуму, вібрації; незадовільні мікрокліматичні умови; наявність різноманітних випромінювань вище допустимих значень; порушення правил особистої гігієни.

Психофізіологічні причини: помилкові дії внаслідок втоми працівника через надмірну важкість і напруженість роботи; монотонність праці; хворобливий стан працівника; необережність; незадовільний психологічний клімат у колективі.

31. Розкажіть про технічні засоби безпеки щодо запобігання виробничого травматизму.

Технічні заходи: раціональне архітектурно-планувальне рішення при проектуванні і будівництві виробничих будівель згідно санітарних, будівельних і протипожежних норм і правил; створення безпечного технологічного і допоміжного обладнання; правильний вибір і компонування обладнання у виробничих приміщеннях відповідно до норм і правил безпеки та виробничої санітарії; проведення комплексної механізації і автоматизації виробничих процесів, створення надійних технічних засобів запобіганню аваріям, вибухам і пожежам на виробництві; розробка нових технологій, що виключають утворення шкідливих і небезпечних факторів. Модернізація технологічного, підйомно-транспортного обладнання, перепланування розміщення обладнання, впровадження автоматичного та дистанційного керування виробничим обладнанням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]